Banke odustaju od tužbi za ‘švicarac’, evo što je pozadina

Autor: Ana Blašković , 02. veljača 2021. u 12:41
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Dogovor će državnom proračunu uštedjeti najmanje 2,5 milijarde kuna, a država se nije obvezala na nikakve buduće ustupke ni kompenzacije bankama, kaže ministar Zdravko Marić

Država je postigla djelomični dogovor o nagodbi s bankama oko konverzije kredita u švicarskom franku koje su Republiku Hrvatsku tužile pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Washingtonu. Dogovor će proračunu uštedjeti najmanje 2,5 milijarde kuna, a država se nije obvezala na nikakve buduće ustupke ni kompenzacije bankama, rekao ministar financija Zdravko Marić.

Dogovor je postignut sa Zagrebačkom, Raiffeisen, Erste & Steiermärkische te OTP-om, kao i  PBZ-om te Sberbankom premda posljednje dvije nisu podnosile tužbe. Od osam banaka koje su odobravale kredite u švicarskom franku, dogovor ne uključuje Addiko ni Societe Generale, a koji je formalno otišao s domaćeg tržišta prodajom Splitske banke OTP-u.

“Suspenzija koja je stupila na snagu podrazumijeva da nema dodatnih radnji ni troškova. Ni sam dogovor ne donosi dodatne troškove”, rekao je Marić ističući da su Hrvatsku dosad sudski troškovi tih postupaka stajali 127 milijuna kuna.

Premda se država nije obavezala na buduće kompenzacije banaka, dogovor se dugo brusio. Zajednička platforma pronađena je usklađivanju uplata banaka u fond osiguranja depozita. Hrvatska je bila među rekorderkama po visini ukupne pokrivenosti štednje od 2,62 posto, u usporedbi s 0,8 posto koliko banke plaćaju u većini EU zemalja. Budući da je u Fondu prikupljeno više od zakonskog minimuma, sa stupanjem novog zakona na snagu 1. siječnja, banke su (privremeno) prestale prikupljati premije osiguranja depozita.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close