Zdravko Marić o arbitražnim postupcima: Postignut je dogovor sa šest banaka

Autor: Poslovni.hr , 02. veljača 2021. u 11:48
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić održao je danas konferenciju za medije o arbitražnim postupcima pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova vezanim uz konverziju kredita u CHF.

“Kada govorimo o arbitražnim postupcima, možemo izvući nekoliko zajedničkih karakteristika. U pravilu govorimo o procesima koji dugo traju i podrazumijevaju visoke troškove. U tim procesima sam ishod je neizvjestan, bez obzira na sve argumente koji se podnose. I postoji takozvani reputacijski efekt arbitražnih postupaka”, rekao je Marić, dodavši da dugotrajnost i financijski efekti nikome nisu u interesu te da je Hrvatska otvorila put za kvalitetniji dijalog s bankama.

“Postignut je dogovor sa šest banaka koje vode procese i postupke protiv RH na međunarodnih i domaćim sudovima. U četiri postupka odmah nastupa suspenzija, zaustavljanje svih procesa”, rekao je te dodao: “Suspenzija koja je stupila na snagu podrazumijeva kako nema dodatnih radnji niti troškova. Ni sam dogovor ne donosi dodatne troškove”.

Upitan što su banke dobile zauzvrat, Marić kaže da su prepoznati napori na području unaprijeđenja poslovog okruženja, poboljšanja zakonodavstva i procesa uvođenja eura.

Dogovor je postignut s Zagrebačkom bankom, PBZ-om, Sberbankom, Ersteom, Raiffeisenom i OTP bankom. Postupci pregovora i arbitraže nastavljaju s Addiko bankom i Societe Generalom, bivšim vlasnikom Splitske banke.

‘Dogovor ne podrazumijeva nikakve financijske obveze za Hrvatsku’, ponovio je Marić i dodao: ‘Radi se na unaprijeđenju poslovnog okruženja, to je bila osnovna ideja. Paralelno sa time, dogovoru je doprinos dao i proces pristupanja eurozona. Temelj naših razgovora je da mi ne prepoznajemo da je nekakva šteta učinjena ili da bi dogovor trebao imati kompenzaciju’.

‘Za četiri slučaja pred sudom u Washingtonu platili smo 127 milijuna kuna, vidite koji su to visoki iznosi, a ovim dogovorom sve to staje. Za dvije banke procesi se nastavljaju dalje, nastavljamo dijalog’, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close