Hrvatska uz sedam aktivnih sporova vrijednih više od milijardu eura, ‘zaradila’ još dvije tužbe

Autor: Poslovni.hr , 23. siječanj 2020. u 15:16
Foto: Getty Images

Zbog istog zakona, pozivajući se na bilateralni ugovor koji Hrvatska ima s Austrijom, ranijih su godina arbitražne sporove pokrenule još četiri banke.

Hrvatska je, uz sedam aktivnih sporova vrijednih više od milijardu eura, a koji se protiv nje vode na Muđunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID) u Washingtonu, pred sam kraj prošle godine 'zaradila' još dvije tužbe, piše Novi list.

Jednu je podnijela francuska banka Société Générale, a drugu Marko Mihaljević iz Njemačke. Société Générale se u svom zahtjevu poziva na kršenje ugovora o zaštiti ulaganja između Hrvatske i Francuske, a povod je, kako su Novom listu potvrdili i u DORH-u, zakon koji je Hrvatska donijela i koji je omogućio konverziju kredita u švicarskim francima.

Zbog istog zakona, pozivajući se na bilateralni ugovor koji Hrvatska ima s Austrijom, ranijih su godina arbitražne sporove pokrenule još četiri banke: Erste Grupa, Addiko Banka (nekadašnja Hypo banka), Raiffeisen te Zagrebačka banka zajedno s UniCreditom iz Austrije. Što se tiče Mihaljevićevog zahtjeva, na stranicama ICSID-a stoji samo to da je riječ o povredi bilateralnog ugovora s Njemačkom te da se on kršio u djelatnosti građevinarstva.

Peta banka

Za detalje o novim zahtjevima za arbitražu iz MVP-a Novi list su uputili na DORH, koji nam je u svom odgovoru kazao da mogu reći da je 'osoba koju navodite u svom upitu podnijela zahtjev za arbitražu zbog navodne povrede Ugovora između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja koji je Međunarodni centar za rješavanje ulagačkih sporova registrirao 31. prosinca 2019. godine'. O kojem se slučaju, odnosno ulaganju u Hrvatsku radi, nisu odgovorili.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dakle = Erste Grupa, Addiko Banka , Raiffeisen te Zagrebačka banka.

Koliko sam upoznat, ova informacija nije na sva zvona plasirana u javnost. Ne bi li bilo donekle logično da državne tvrtke prestanu raditi sa navedenim bankama te prebace računen u druge financijske institucije?

New Report

Close