Banke dižu provizije, a HNB tvrdi da to nije njihova stvar: ‘Korisnik može izabrati banku…’

Autor: Poslovni.hr , 11. veljača 2022. u 12:59
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Očit je novi val poskupljenja naknada u domaćim bankama, što ponegdje uključuju tekuće i žiro račune, a posebno baratanje gotovinom, na šalteru ili putem bankomata. Klijente banaka pritom nitko ništa ne pita, te im ne preostaje drugo nego se pomiriti sa situacijom.

Iz Novog lista stoga su pitali Hrvatsku narodnu banku što misli poduzeti i do kada će tolerirati ovo ‘nadmetanje’ provizijama, budući da je i EBA (Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo) najavila da će se s time obračunati jer cijela stvar ima obilježja proizvoljnosti i jednostranosti.

No, za HNB je to ipak prije svega stvar tržišta na koje oni – ne mogu utjecati. Jučer su tako odgovorili da je trend rasta naknada prisutan na razini cijelog EU-a te da su pokrenuta određena istraživanja kako bi se napravila usporedba naknada koje banke naplaćuju, pri čemu su obuhvaćene i naknade na hrvatskom tržištu.

“Rezultati te analize pokazat će je li potrebno revidirati postojeće regulatorne zahtjeve u ovom području,” kažu u HNB-u.  Navode i kako su banke imale puno troškova vezano uz digitalizaciju pa i u tome vide mogući razlog opetovanih poskupljenja. Kažu da su naknade transparentne, vidljive i na njihovom webu, dok je usluga podizanja gotovog novca s računa uređena EU-regulativom, a kod nas uvedena kroz Zakon o platnom prometu.

“S tim u vezi, naknade banaka za platne usluge formiraju se na tržišnim načelima ponude i potražnje, njihova visina predstavlja poslovnu odluku svake pojedine banke, a HNB nema ovlast određivanja i kontrole naknada za platne kao ni za ostale financijske usluge koje banke pružaju”, poručuju iz HNB-a. Pritom napominju i “kako korisnik platnih usluga može slobodno na tržištu izabrati banku koja mu pruža uvjete i naknade koje mu najviše odgovaraju.”

Slično rješenje, podsjetimo, ponudio je nedavno i guverner Boris Vujčić kada su ga pitali o mogućim poskupljenjima zbog eura.

“Kupujte tamo gdje je jeftinije”, savjetovao je Vujčić. No, banku je ipak malo teže svaki čas mijenjati pri čemu jedna gleda drugu i tamo gdje može – cijene podigne. Konkurencija ih, dakle, kao što i same kažu, potiče da naknade dižu, a ne spuštaju.

Ipak, HNB poručuje i da je bitno osigurati dostupnost gotovog novca s računa svim potrošačima.

“Stoga HNB od banaka očekuje da potrošačima osiguraju besplatan kanal za podizanje gotovine. U RH je podizanje gotovine na vlastitim bankomatima banaka za sve potrošače besplatno kod svih banaka te očekujemo da tako i ostane s obzirom na to da je u našoj državi upravo bankomat dominantan kanal podizanja gotovog novca”, navode u HNB-u.

Komentari (4)
Pogledajte sve

sve veće banke koordinirano dižu naknade i korisnik u biti nema što birati!!! briga vujčića za to, on trpa svaki mjesec 50.000 kuna u džepove, a oni oko njega tek nešto manje!!!

Prvo su nas naterali iz HNB i Vlade da plaće moramo stavljati na TR a sada nam gule kožu. Doista Vujičić , Marić i ekipa odabranih  nam pokazuje da smo svi mi njihovo privatno vlasništvo…

naravno da ih ne dira kad imaju plaće preko 45000 kn,ne znam čime su ih zaslužili?Isto ko i Milanovićeva žena da režemo kruh na tanje šnite,što vrijedi otići u drugu banku kad svi dižu naknade…

HPB SuperSmart nema naknade za odrzavanje racuna (za sada 😀 )

New Report

Close