Banke agencijama za naplatu potraživanja već prodale pola milijarde kuna dugova građana

Autor: Poslovni.hr , 17. veljača 2022. u 09:40
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Od 2017. do 2021. banke u nas prodale su najviše loših gotovinskih nenamjenskih kredita (1,7 milijardi kuna), loših stambenih (1,2 milijarde kuna), ali i 483 milijuna kuna loših minusa po tekućim računima.

U posljednjih pet godina, od 2017. do 2021., banke u Hrvatskoj prodale su agencijama za naplatu potraživanja više od 4,9 milijardi kuna dugova građana, svojih klijenata, pri čemu su se najviše rješavale nenaplativih, odnosno loših, gotovinskih nenamjenskih kredita, i to u iznosu većem od 1,7 milijardi kuna, a potom loših stambenih kredita, od čega su neki zasigurno rezultirali i nekretninama na bubnju (nešto manje od 1,2 milijarde kuna loših stambenih). 

No, svojevrsno iznenađenje, piše Novi list, ipak predstavlja činjenica da banke u Hrvatskoj već pet godina doslovno prodaju i ‘minuse’, odnosno nenaplativa prekoračenja po tekućim, transakcijskim računima, što bi značilo ona koja ljudi nisu mogli vratiti ili su naprosto proklizali u nedozvoljeno. Najviše su nenaplativih minusa prodale 2017., kada je čak 313 milijuna kuna nenaplativih minusa po tekućem prešlo u ruke agencija, koje ih, pretpostavljamo, dalje utjeruju od dužnika, a da bi se kasnije, po godinama, iznos prodanih minusa smanjivao, pa su tako lani prodale ‘samo’ 15,6 milijuna kuna tih prekoračenja. Ukupno su, dakle, banke, unazad pet godina, prodale loših kredita po tekućim računima, minusa, prekoračenja (dozvoljenih ili prešutnih, kako ih god zvali) 483 milijuna kuna, dakle gotovo 500 milijuna kuna.

Sve su ovo podaci Hrvatske narodne banke (tablica ‘Prodana potraživanja od kućanstava’, s podacima o prodanim bankarskim potraživanjima kućanstava, uključivo i prodaju ‘minusa’, tzv. rizične skupine B i C), od koje smo zatražili objašnjenje što će biti s prešutnim prekoračenjima, kada će taj problem biti riješen, jer su ekonomisti, pa i neki oporbeni političari, počeli upozoravati da bi pravi kaos mogao nastati ako banke krenu s prodajom ove grupe okvirnih kredita po računima, a koju inače koriste upravo oni klijenti s najmanjim primanjima da bi pokrpali kućni budžet.

No, ispalo je da se to naveliko već radi, s tim da bi sada, u jeku rasta cijena, mnogi ponovo mogli posegnuti za minusima, a onda, ako ih ne budu mogli vraćati, odnosno ako proklize u nedozvoljeni teritorij, prijeti im prisilna naplata, ovrhe, bankroti… S tim da je najveći problem što je tržište preprodaje dugova, ili ustupa potraživanja, neregulirano.

U HNB-u kažu da banke pretežno nisu postupale po preporukama iz njihove Okružnice iz srpnja prošle godine, pa je tako broj prešutno prihvaćenih prekoračenja u prosincu 2021. tek blago smanjen u odnosu na rujan 2021., i to sa 1.781.312 na 1.765.136 prekoračenja, piše Novi list.

Komentirajte prvi

New Report

Close