Bandić nedodirljiv u Zagrebu, pod kontrolu stavlja i Holding

Autor: Ana Blašković , 03. lipanj 2013. u 00:30
Milan Bandić ne krije velike ambicije nakon osvajanja petog gradonačelničkog mandata/Jurica Galoić/PIXSELL

Milan Bandić potvrdio je pobjedu u Zagrebu. Očekuje se da će sada pod kontrolu staviti i poslovanje prezaduženog ZG holdinga.

Rezultati drugog kruga lokalnih izbora u nedjelju navečer donijeli su poneka iznenađenja i puno glavobolje aktualnoj vlasti. Volja nešto više od 43 posto birača izašlih na birališta donijela je težak poraz SDP-u u Zagrebu i Istri, ali i veliku pobjedu u Splitu i Osijeku.

 

65,6posto

glasova osvojio je Milan Bandić u drugom krugu

HDZ je bolje prošao u manjim sredinama i u borbi za županije. Premoćnom pobjedom u Zagrebu Milan Bandić i u iduće četiri godine ostaje gradonačelnik Zagreba. S osvojenih 65,67 posto glasova Bandić je 'pokosio' SDP-ovca i aktualnog ministra zdravlja Rajka Ostojića koji je uspio prikupiti tek 32,37 posto glasova. Iako je računao u drugom krugu mobilizirati sve Zagrepčane koji u prvom nisu izašli na izbore, Ostojić u naumu nije uspio i od ponedjeljka se vraća u Ministarstvo zdravlja. Pobjednički govor, u svom emocionalnom stilu, Bandić je otvorio riječima: "Ja sam poseban, ali tako normalan i jednostavan!" i nastavio pročitavši pismo 'dječaka Marka s Črnomerca' koji od njega traži pomoć da sačuva štand njegove obitelji na tržnici na Ciglani, kojoj prijeti zatvaranje, jer od toga žive. "Ako u Hrvatskoj svi budemo radili bit će nam bolje. Ali još više mudrosti onih koji donose odluke. Zahvaljujem sugrađanima, Zagrepčankama i Zagrepčanima, ali i konkurentima. Pozivam ih od sutra na suradnju za bolji život Zagrepčana. Hvala dragom Bogu i mojoj majci. Bog mi je dao zdravlja da mogu sve ovo izdržati.

Ovo je sve plod 13-godišnjeg služenja Zagrepčanima. Kako god drugi zvali ovu pobjedu, fućka mi se za to. Znate što je pobijedilo? Čovjekoljublje, zagreboljublje i domoljublje", poručio je, među ostalim, Bandić najavivši da novi rad dan započinje trčanjem u 5.45 ujutro, nakon čega u 7.30 slijedi otvaranje novog igrališta u zagrebačkoj Bužanovoj ulici.U turobnoj atnmosferi SDP-ovog stožera Ostojić je prilično rano čestitao pobjedniku. "Zagreb je odlučio da sve ostaje po starome i da ništa ne treba mijenjati. To su odlučili oni koji su izašli, ali i oni koji nisu izašli na izbore. Ne preostaje mi ništa drugo nego da aktualnom i budućem gradonačelniku zaželim dobar i uspješan rad. Trebat će nam jako, jako, jako puno sreće!", komentirao je Ostojić. Za razliku od teškog poraza u Zagrebu, SDP je osvoji o vlast u Splitu i Osijeku. Splićani su nakon jasne poruke što misle o Željku Kerumu u prvom krugu, u nedjelju tijesno izabrali Ivu Baldasara, kandidata SDP-a, HNS-a i HSU-u. Sa 49,08 posto glasova Baldasar ili tek 615 glasova više odnio je pobjedu nad Vjekoslavom Ivaniševićem, zajedničkim kandidatom HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera.

 

43,1posto

glasača izašlo je na izbore u drugom krugu, prema podacima DIP-a

HDZ-ov kandidat Zlatko Ževrnja tijesno je u utrci za splitsko-dalmatinskog župana pobijedio nezavisnog don Ivana Grubišića sa 49,03 posto glasova.Ivo Baldasar zahvalio je biračima i najavio 'trijažu'. "Najprije ćemo napraviti popis prioriteta i krenuti u rješavanje svih problema, trebat će nam pomoć sa svih strana. Rezultati izbora su tijesni, ali već sam pozvao i HDZ da surađujemo na pitanjima koja nisu ideološke prirode. Treba smiriti strasti, u Splitu je 20.000 nezaposlenih", rekao je novi splitski gradonačelnik. U Osijeku će gradonačelničku fotelju HDSSB prepustiti Ivici Vrkiću. On je osvojio 52,82 posto glasova, dok je dosadašnji gradonačelnik Krešimir Bubalo dobio 45,1 posto. "U kampanji smo mi političari radili za sebe, od sutra radimo za građane. Radit ću na tome da stvorim klimu i uvjete za mir u gradskom vijeću da možemo raditi svoj posao", najavio je Vrkić.

Vladimir Šišljagić ostaje osječko-baranjski župan s osvojenih 53,3 posto glasova, a manje nego su mu inicijalne prognoze davale prednosti pred HDZ-ovcem Goranom Ivanovićem. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ustvrdio je kako je HDZ pobjednik lokalnih izbora, a upitnom je proglasio SDP-ove pobjede u Vukovaru – zbog dolaska glasača autobusima, i Splitu – zbog prevelikog broja nevažećih listića. Ipak, kazao je rezultate neće dovoditi u pitanje. Predsjednik SDP-a i Vlade Zoran Milanović o izborima će govoriti u ponedjeljak.

Očekivano

Obersnel uvjerljiv u Rijeci
Nedjelja u Rijeku nije donijela iznenađenja; Vojko Obersnel ostaje  prvi čovjek grada s osvojenih 67,7 posto. HDZ-ovac Hrvoje Burić uspio je prikupiti tek 30 posto glasova birača.

SDP-ov poraz u Istri
Za razliku od Rijeke, SDP je u ostatku Istre pretrpio poraz; u Puli je pobjedu odnio IDS-ovac Boris Miletić sa 59,5 posto, dok je SDP-ov kandidat Feđa Grbin prikupio 37,5 posto. SDP-ov kandidat Damir Kajin ipak neće biti župan; IDS-ovac Valter Flego osigurao je poziciju župana odnijevši 50,07 posto glasova, dok je za Kajina glasalo 47 posto birača.

Zadar utvrda HDZ-a
Zadar ostaje najveći hrvatski grad u kojem je HDZ osvojio vlast. S osvojenih 57 posto glasova, u odnosu na 40,4  koliko je prikupio njegov protukandidat SDP-a Ivo Bilić, Božidar Kalmeta ostaje gradonačelnik Zadra i u narednom mandatu. HDZ-ovac Stipe Zrilić nadmoćnom pobjedom ostaje stari-novi župan.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Ja sam običan penzionerčić.Pred nama stoje 4 godine da se otrijeznimo svim obećanjima a propustili smo kandidate koji su govorili i sada samo istinu.Grad Zagreb nije izgubio SDP.Mladima treba dati šansu kako na lokalnim tako i na državnoj razini.Neka posluži Metković za primjer a Bandić je kao zagrebački golub bolje reči(bandičići)čista meksička sapunica.Tko je nasjeo nasjeo.Ja nisam
kao i mnogi drugi a oni koji nisu izašli na glasovanje,ti će biti najglasniji,zna se u čemu,jer svoj glas su dali sami sebi,znate i sami gdje.To je sramota.Nadam se da će i takvi progledati i sami sebi reči”gle budale”a što će biti s mojom djecom.
Imam neki unutarnji osječaj da u Zagrebu vlada ili će vladati”KUM”neznam koji po redu i da je to početak katastrofe koje ćemo morati opet snositi;Radnici i seljaci_prev.(srp i čekić)

Šta če biti sada.Šoštar če podignuti cjenu za specijalizacije,Jelavić bu kupil još jeftinih gradilišta od crkve i svi kumovi i rođe se uhljebili.Naša djeca ništa netrebaju.

izbori bi trebali biti svake 2-3 godine, a ne tek svake 4 jer je to užasno dug period i onda se lokalne vlasti totalno razbahate i rade što žele sve do zadnje godine kad se nastoje umiliti naivnim biračima!!!


Pišem samo da ostane zabilježeno i da Google poindeksira zauvijek.

Da mi ne bude kao sa Sanaderom kad sam nakon parlamentarnih izbora 2003. rekao da će se ime Sanaderovo desetljećima spominjati po korupciji i lopovluku, da bi 2010. svi govorili 'kako ih je Sanader zaveo i šarmirao, da nas je sve prevario'. E pa mene nije prevario…

Dakle predviđam:
Izbor M. Bandića 2013. će grad Zagreb unazaditi puno dulje od tih 4 godine njegovog mandata – sigurno barem za jedno desetljeće ako ne i dva. Milan Bandić će u slijedećem mandatu od 4 godine kao gradonačelnik napraviti više štete Gradu Zagrebu nego što je napravio kao gradonačelnik u prethodnih 13 godina zajedno i kao političar u cijelom svojem životu.

Puno sam stvari predvidio, ali trenutno nema predviđanja za koje bi manje želio da se ispuni od ovoga.

U potpunosti si u pravu… slazem se. Nazalost, nemozemo nista vise uciniti. Treba ukinuti ove izbore, pa dokle je ziv neka vlada. Iako je ovo teska tragedija, sumrak, ponor, katastrofa… cinjenica je da dok je ziv-uvijek ce pobijediti pa nema smisla bacati novce.

Ja to ni ne zelim gledati, a jos manje da me mafija haraci i podmazuje kumovima dzepove, pa odoh a ostali nek se snadu.

New Report

Close