Bakić poziva škole: Lansirajmo prvi hrvatski satelit

Autor: Bernard Ivezić , 10. svibanj 2018. u 14:23
Suradnja s Europskom svemirskom agencijom ESA

Croatian Makers i industrijsko-znanstvena udruga A3 Space otvorili razgovore o ostvarenju ugovora s ESA-om.

Nakon robota, IoT-a i 3D printera Nenad Bakić se kroz Croatian Makers inicijativu, iza koje stoji njegova udruga IRIM, planira baviti i satelitima. Investitor te savjetnik predsjednice RH za digitalnu transformaciju i STEM objavio je poziv školama da se uključe u projekt lansiranja prvog hrvatskog satelita, i to, kako navodi “jednog ili više njih”.

“Hrvatska je jedna od tri zemlje EU, uz Sloveniju i Latviju, koja nikada nije lansirala satelit! Istovremeno, IRIM je u hrvatskim školama stvorio cijeli pokret Croatian Makers, došavši već do 100 tisuća djece i time stvorio temelje nacije digitalnih stvaralaca”, navodi IRIM.

Bakićev je plan da u suradnji sa školama potakne realizaciju ugovora koji je sredinom veljače Hrvatska potpisala s Europskom svemirskom agencijom (ESA), a koja je slične inicijative u drugim svojim članicama financijski poduprla u realizaciji. U regiji su tako svoje prve satelite lansirale Rumunjska, Grčka i Mađarska. Takav plan ima i Slovenija, koja u suradnji s Kanađanima razvija vlastiti satelit. Jedino je pak Bugarska, i to jedna njena satelitska kompanija o svom trošku lansirala vlastiti komercijalni satelit.

U Hrvatskoj se lani svemirska industrija, koja okuplja tvrtke poput Amphinicy Technologiesa, udružila u udrugu Adriatic Aerospace Association (A3 Space), kojoj je na čelu Slobodan Danko Bosanac, znanstvenik koji je radio na Institutu Ruđer Bošković.

Bosanac nam je potvrdio da su Croatian Makers i A3 Space otvorili razgovore o suradnji. Pojašnjava da na razvoju satelita ima mnogo posla i stoga prostora za dogovor oko koordinacije tih aktivnosti s domaćom svemirskom industrijom kao i znanstvenim institucijama.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close