Badelovo preuzimanje brendova Dalmacijavina diže i prihode Vinoploda

Autor: Suzana Varošanec , 13. rujan 2022. u 22:00
Lokalne dalmatinske sorte kao što su debit i drniški merlot ovime dobivaju novi poticaj/D. Jaramaz/PIXSELL

Zagrebački proizvođač alkoholnih pića akvizirao ‘žestice’, vinski asortiman i kvasine.

Pod jednu kapu zagrebačkog Badela 1862 stavljen je cjelokupni brend Dalmacijavina – objedinjeno čine ga jaka alkoholna pića, vinski asortiman i kvasina, što znači da kompanija raspolaže s novom polugom za rast prodaje, odnosno ukupnog prihoda i izvoznih plasmana.

Uz benefit za tržište zbog činjenice da je tako sačuvan jedan poznati brend s dugom tradicijom, daljnji rast poslovanja najvažniji je aspekt Badelove nove akvizicije, jer će osnažiti i njihove vinske pozicije i pozicije njihove tvrtke Vinoplod iz Šibenika, posebno što se tiče pojednih tradicionalnih lokalnih sorti.

Osigurana proizvodnja
Da je aktualnom transakcijom zaključenom između Badela i Oštrca u suvlasništvu Željka Zadre osiguran nastavak proizvodnje za vinske brendove Dalmacijavina i to u pogonima Vinoploda, potvrdili su u Upravi šibenske tvrtke čije se poslovanje u potpunosti oporavilo otkad posluje u sastavu Badela 1862.

Nadalje, u pogonima koje matica ima u Sisku, gdje se proizvodi Badelov brend Kisko, nastavlja se proizvodnja kvasine pod brendom Dalmacijavina. Što se pak kultne “žestice” Dalmacijavina tiče (travarica, pelinkovac, orahovac), od ove Badelove akvizicije još prije dvije godine, realizirane također u sklopu proizvodnih pogona Vinoploda, ukupni prihodi šibenske tvrtke rapidno rastu.

Prema riječima direktora Vinoploda Krešimira Lokasa, ove godine se planira oko 40 milijuna kuna ukupnog prihoda, a to predstavlja rast od oko 35% u odnosu na 2021. “Vinoplod je u odnosu na 2020. udvostručio ukupne prihode, a efekt Badelovog preuzimanja vinskog asortimana Dalmacijavina, koji će se kao i jaka alkoholna pića koja smo prethodno preuzeli, proizvoditi u pogonima Vinoploda u Šibeniku, također će biti vidljiv na prihodima.

Na temelju ove akvizicije prihodi Vinoploda bi mogli rasti dodatnih 10 posto, a dio će ići i u izvoz koji u strukturi čini udio od oko 8%. Naime, ovim dogovorom Badel 1862 i Vinoplod dodatno osnažuju svoje pozicije na vinskom tržištu, posebice u lokalnim dalmatinskim sortama kao što su debit i drniški merlot”, poručuje Lokas.

Dodaje da punjenjem vinskih brendova Dalmacijavina, korištenjem sinergija i daljnjim ulaganjima u razvoj sada još većeg broja vinskih brendova, dobivaju dodatne mogućnosti kvalitetnog proširenja portfelja i rasta prodaje.

Badelovo preuzimanje poslovno je logičan slijed za koji se, po svemu sudeći, čekao samo pravi trenutak za realizaciju. Nakon korone, tržište vina bilježi oporavak ove godine i lokalne sorte se stabiliziraju, a i Vinoplod je lišen predstečajnog postupka te posluje kao stabilna tvrtka.

Slijedi novi nastavak
U poslovnom modelu u odnosu na suradnju s Oštrcem započetu kroz isporuke sirovine, slijedi novi nastavak na osnovu najave da će Oštrc i dalje poslovati s Badelom, kako je to napomenuo direktor Oštrca Luka Diel-Zadro.

U toj je funkciji sad na raspolaganju njihov najveći okrupnjeni dalmatinski vinograd u Petrovom polju, iz kojeg će se većina sirovine prodavati upravo Badelu i Vinoplodu, pa Diel-Zadro ističe da će se proizvodi Dalmacijavina i dalje raditi od istog grožđa od kojeg su se radili posljednjih 70 godina.

“Osim većeg fokusa na potencijal našeg vinograda, u smislu još većih i kvalitetnijih prinosa, ali i gastronomsko-turističke priče koju razvijamo posljednjih godina, u narednom periodu još intenzivnije ćemo se fokusirati na poslovanje i razvoj jednog od najjačih regionalnih brendova pića, Pipi, te na njegovo daljnje širenje”, kazao je Diel-Zadro.

Nekad nositeljica razvoja vinogradarstva i vinarstva u Dalmaciji tvrtka Dalmacijavino, oko 1000 zaposlenika završila je u stečaju prije deset godina, te je nakon prodaje imovine u tom postupku tijekom 2016., kasnije za novog vlasnika Oštrc nastavijena proizvodnja alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Komentirajte prvi

New Report

Close