Bačića smatraju dobrim organizatorom, no može li do lipnja potrošiti sav EU novac za obnovu?

Autor: Marija Brnić , 12. siječanj 2023. u 07:46
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Već prije godinu dana, kada je iscurio prvi rok u kojem je novce trebalo potrošiti, bilo je golemo iznenađenje da je Plenković uspio izlobirati produljenje roka kod Europske komisije, jer je riječ o namjenskim sredstvima za pomoć u slučajevima prirodnih katastrofa za koja u pravilu nema odstupanja za korištenje, produljenja roka ili prenamijene za neke druge projekte.

Izvlačenjem svog “asa iz rukava” Branka Bačića za novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine premijer Andrej Plenković nedvojbeno je pokazao da za njega obnova predstavlja presudno pitanje na kojemu će iduće izbore dobiti ili izgubiti.

Bačić ima igara u nogama kada je graditeljstvo u pitanju, a očito vjeruje da ima i dovoljno autoriteta da tromu administraciju ubaci u brzinu i ne dopusti da silni novci koje je Vlada uspjela osigurati za tu svrhu ostanu nepotrošeni.

Za manje od pola godine iscurit će produljeni rok u kojem Hrvatska može koristiti sredstva za sanaciju štete od potresa iz Europskog fonda solidarnosti, iz kojega je promptno nakon velikih potresa ishođeno više od milijardu eura za obnovu, i to 683 milijuna eura za područje Zagreba i 319 milijuna za Banovinu.

Već prije godinu dana, kada je iscurio prvi rok u kojem je novce trebalo potrošiti, bilo je golemo iznenađenje da je Plenković uspio izlobirati produljenje roka kod Europske komisije, jer je riječ o namjenskim sredstvima za pomoć u slučajevima prirodnih katastrofa za koja u pravilu nema odstupanja za korištenje, produljenja roka ili prenamijene za neke druge projekte. Upućeni u praksu korištenja europskih novaca tvrde da bi još jednu priliku za iskorištavanje te alokacije bilo nerealno očekivati. Takve su, istina, ocjene pratile i istek prvog roka, kada je malo tko vjerovao da Plenkoviću može poći za rukom uvjeriti briselsku administraciju da postoje opravdani razlozi zbog kojih bi se napravilo izuzeće od striktnih pravila za korištenje novca iz Fonda solidarnosti. Pravila tog Fonda, tvrdila je isprva EK, ne predviđaju produljenje roka od 18 mjeseci i tvrdili su da ne postoji presedan u kojem je u prošlosti tako nešto traženo ili odobreno. Tada je uvažen zahtjev Hrvatske da se spoje rokovi za korištenje sredstava za potres banovini s rokovima za Zagreb.

Već se može čuti nakon inauguriranja novog ministra dosta hrabro uvjerenje da će novac iz EU namijenjen obnovi biti potrošen, a HDZ-ov bard Željko Reiner čak tvrdi u 100 postotnom iznosu. Bačića smatraju dobrim organizatorom i stručnjak je za sektor koji preuzima, ali sigurno nije čudotvorac. Moguće da će Vlada pokušati pribaviti još jedno produljenje rokova u kojem Hrvatska može iskoristiti novce. Prije godinu dana je uspjela, ali su sigurno šanse sada daleko manje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ta lova se nije ni trerbal trositi …je rje bila samo jabuka na grani koju je EU pokazala a Plenki-moon ju treba vratiti…dakel nikakva nesposbnost nego jednostavano deal EU-Plenki …. a nama stanga!

New Report

Close