Bačić je novi ministar, oglasili se smijenjeni Paladina i Tramišak

Autor: Marija Brnić , 11. siječanj 2023. u 19:11
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Što se tiče Tramišak, premijer ponavlja kako je povjerenje najvažnije, ali bez preciziranja tko u koga nije imao povjerenja.

Velik zaokret u promjeni članova Vlade – Andrej Plenković ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladina neće zamijeniti Mirjana Čagalj, kako se baratalo cijeli dan i usuglašeno s koalicijskim partnerima, nego jedan od višerangiranih članova HDZ-a Brankom Bačića, koji će biti i potpredsjednik Vlade. Bačić je diplomirao na geodetskom fakultetu, a već je obnašao dužnost ministra graditeljstva, u mandatu premijerke Jadranke Kosor. Činjenica da taj posao u ovom trenutku Plenković prepušta jednoj od najviše rangiranih osoba u stranci (Bačić je potpredsjednik HDZ-a i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru), kao i najbližih suradnika, potvrđuje da Plenković ne želi riskirati s nekim tko nema autoritet. Bačića se već i ranije spominjalo kao mogućeg ministra graditeljstva, ali nije došlo do angažmana, no sada je politički trenutak očito takav da Plenkoviću treba iskusni ratnik za unutrašnju politiku i rješavanje obnove koja je zapravo prioritet i jedna od glavnih tema na kojima se prolazi ili pada na sljedećim izborima. Nije, dakle, htio riskirati s nekim tko ima upitni autoritet, te umjesto da centralizira funkcije gdje dolazilo do uporavanja procesa, kako je to predlagao Paladina, Plenković će pokušati riješiti problem postavljanjem osobe čiji će autoritet omogućiti brzo odlučivanje u tom sustavu.

“Očekujem da jako, jako puno ubrza obnovu”, bio je jasan Plenković oko toga što očekuje od Bačića. Najavio je i da slijede daljnje kadrovske promjene u sustavu koji provodi obnovu potresom stradalih područja, a prije svega je najavio da će se zahvaliti Gordanu Hanžeku iz Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Ministricu regionalnog razvoja i EU fondova Natašu Tramišak u Vladi će zamijeniti Šime Erlić, sadašnji državni tajnik u tom ministarstvu, inače zadarski kadar HDZ-a, koji je karijeru gradio na lokalnom razvoju. Bio je zaposlen u Razvojnoj agenciji Zadarske županije, te je prije dolaska na mjesto državnog tajnika u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova bio pročelnik za EU fondove Grada Zadra.

Što kažu Paladina i Tramišak?

Nakon Plenkovićeve objave o njihovim razrješenjima obratili su se novinarima i Paladina i Tramišak. Paladina sada kaže kako je on sam Plenkoviću prije dva mjeseca najavio povlačenje.

“Već dugo komuniciram kako ne možemo biti zadovoljni dinamikom konstrukcijske obnove i izgradnjom zamjenskih objekata. U trenutnom modelu utjecaj ministra na dinamiku obnove je ograničen, puno manji nego što se u javnosti misli”, istaknuo je Paladina, naglasivši kako je njegov motiv bio isključivo obnova, nikakvi osobni ciljevi, te je sve to predstavljalo prevelik pritisak na njega i njegovu obitelj, te da zato i odlazi. No, smatra da je njegov angažman pridonio ubrzanju, te je optimist da će se iskoristiti raspoloživi EU novac za obnovu. Puno emotivnije svoj odlazak iz Vlade doživjela je Tramišak, koja ne krije razočaranost što je smijenjena a da joj nije objašnjeno zbog čega.

“Premijer me ne želi u svom timu, ali ne znam zašto, nisam dobila konkretan razlog”, kazala je Tramišak, koja će aktivirati svoj saborski mandat. Odlazi uzdignute glave i ne ostavlja repove iza sebe, a na novinarsko inzistiranje o odnosu u Vladi i s premijerom jasno je dala do znanja gdje je problem. Ona Vladu doživljava kao timski rad, a ne one-man-show. Ovlasti ministara po njezinim su riječima skučene, ministri ne vladaju puninom svog mandata, u nekim dijelovima imaju vezane ruke. Ona sama se, kaže, trudila dati svoj obol u tim okvirima i uvjerena je da ima sve razloge da iz Vlade ode uzdignute glave. No, Tramišak neće i nestati s političke scene, aktivirat će svoj mandat u Saboru gdje će nastaviti komunicirati sve što je za nju i u radu u Ministarstvu bilo bitno i raditi u korist hrvatskih građana.

Komentirajte prvi

New Report

Close