AZTN provjerava Knauf, a riješio Grand Automotive

Autor: Marija Brnić , 08. studeni 2022. u 07:00
Grand Automotive obvezan je svim neovisnim serviserima koji nisu članovi ovlaštene mreže omogućiti pristup originalnim dijelovima/E. Elveđi/PIXSELL

Provjeravat će se je li u razdoblju od 2017. do 2021. Knauf davao rabat i ekonomski neopravdane uvjete prodaje, te time naštetio poduzetnika koji se obratio AZTN-u i ostale konkurente.

Vodeći proizvođač gipsanih građevinskih materijala Knauf pod lupom je AZTN-a. Zbog prijave podnositelja čiji identitet nije naveden, AZTN provjerava je li bilo zlouporabe vladajućeg položaja na hrvatskom tržištu i pogodovanju nekim poduzetnicima.

Provjeravat će se je li u razdoblju od 2017. do 2021. Knauf davao rabat i ekonomski neopravdane uvjete prodaje, te time naštetio poduzetnika koji se obratio AZTN-u i ostale konkurente. O kojim se vrijednostima poslova i različitim uvjetima ugovaranja radi, AZTN u ovoj fazi ne precizira.

No, detalji su objavljeni za slučaj koji je zaključen uvjetno odobrenom koncentracijom Grand Automotiva i Renault Nissan Hrvatske.

Slučaj je pokrenut nakon što je Renault grupa u travnju objavila da je dogovorila prodaju svoje hrvatske podružnice izraelskoj grupi Taavura, koja će preko svoje međunarodne tvrtke Grand Automotive i službeno preuzeti distribuciju brendova Renault grupe i Nissana u Hrvatskoj.

Prema odluci AZTN-a, nakon provedbe koncentracije Grand Automotive LLP će udjele u Renault Nissan Hrvatska prenijeti na svoju tvrtku Grand Automotive RD Ltd., osnovano kao društvo posebne namjene.

Među ostalim, obvezan je i svim neovisnim serviserima koji nisu članovi ovlaštene servisne mreže omogućiti pristup originalnim dijelovima, kao i osposobljavanju osoblja na jednak način kao za ovlaštene servise.

U izvješću se navodi i da je u 2021. Porsche Hrvatska kao ovlašteni zastupnik pet marki vozila imao između 20 i 30% udjela, a Renault Nissan dvostruko manji, između 10 i 20%, a u tom rangu je i Emil Frey grupa. Koncentracijom Grand Automotive LLP, čiji je udjel 5-10%, postaje najznačajniji Porscheov konkurent na tržištu osobnih automobila. 

Komentirajte prvi

New Report

Close