Aviopromet polako se normalizira, ali prognoze još ‘lebde u zraku’

Autor: Saša Paparella , 07. lipanj 2020. u 22:00
U okviru projekta Trust provodi se dezinfekcija ruku, hodnika, čekaonica, a putnicima se preporučuje da nose masku

Situacija se mijenja iz dana u dan i za prijevoznike ne možemo procijeniti kad će krenuti, neki otkazuju u zadnji tren, kažu iz zračnih luka Dubrovnik i Osijek.

Zračni promet se polako normalizira pa će tako za Zračnu luku Dubrovnik u lipnju letove imati domaći avioprijevoznik Croatia Airlines, te njemačke i austrijske nacionalne kompanije Lufthansa i Austrian Airlines. “Situacija se mijenja iz dana u dan te za ostale prijevoznike i njihove letove ne možemo procijeniti kada će početi provoditi letove”, rekao nam je Maro Lukšić s dubrovačkog aerodroma.
Direktor Zračne luke Osijek Davor Forgić najavio nam je da Trade air od 1. srpnja počinje s letovima za Zagreb (šest puta tjedno) te Rijeku i Split (dvaput tjedno), s nastavkom leta za Split. “Croatia Airlines doduše prodaje karte za Dubrovnik, a Eurowings za Stuttgart, ali oni otkazuju svoje letove u zadnji tren”, kaže Forgić za Poslovni dnevnik.
U Zračnoj luci Split, odgovorili su nam, trenutačno imaju letove iz Njemačke i Švicarske.
“Pratite stranicu Zračne luke za sve ostale informacije”, kratko su dodali.

Više u nadolazećim tjednima
U zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman, najvećoj u zemlji, u petak su predstavljene pripreme za provedbu mjera prevencije zaraze koronavirusom te mjere zaštite zdravlja putnika, zaposlenika i svih ostalih. Rast prometa očekuje se jer je Croatia Airlines najavio više letova u dolazećim tjednima, a očekuju se i druge kompanije, zasad se najavilo njih desetak.
“Zdravlje je ispred svega pa i troškova, te činimo sve što preporučuju institucije za zračne luke vezano za epidemiološku situaciju, sigurnost i higijenu, a u sklopu projekta Trust/Povjerenje svi zaposleni prolaze stalne edukacije i prate sve novosti oko mjera”, kazala je novinarima glasnogovornica MZLZ-a (Međunarodna zračna luka Zagreb kao koncesionar) Lidija Capković Martinek.
“Time će sigurno biti i više putnika nego što ih je bil u zadnja dva-tri mjeseca, kada ih je bilo nešto, ali znatno manje od lanjskih rekorda. Bit će i više letova od sadašnjih nekoliko dnevno na manje od deset destinacija, od koje su dvije domaće, Split i Dubrovnik.

507

tisuća putnika prošlo je Zračnom lukom Zagreb u pet mjeseci ove godine, što je oko 50% manje nego u istom razdoblju 2019. godine

Koronavirus zadnjih par mjeseci ruši sve promete zračnih luka jer i aviokompanije vrlo ograničeno lete pa smo u svibnju zabilježili tek oko 13,8 tisuća putnika, što je 96% manje nego u lanjskom svibnju, dok je na razini pet mjeseci minus manji, nešto iznad 50%, s ukupnih 507,3 tisuće putnika”, kazala je glasnogovornica.
Na pitanje oko poslovnih očekivanja ove godine, naglasila je da je trenutačno jako teško procijeniti što će i kako biti do kraja godine, ali da po grubim procjenama vjeruju da bi mogli ostvariti barem oko 50 posto prometa putnika iz 2019., kada su ih imali rekordnih oko 3,5 milijuna.

Što manje ručne prtljage
Mjere u okviru Trusta se provode u svim prostorima zračne luke, od šaltera informacija do onih za prijavu putnika, zaštitnu pretragu, do ulaska u zrakoplov. Sanitarni čvorovi čiste se svaki sat, te dezinficiraju, kao i svi hodnici, izlazi, čekaonice i ostalo u tzv. putničkom tijeku, koji se čiste nekoliko puta dnevno, bez obzira na to ima li putnika.
“Putnicima preporučujemo i zapravo molimo da nose maske i da prijavu za let obave online i prije dolaska u luku, jer se tako smanjuje kontakt, a ako to baš ne mogu obavit će to ili na ‘self chek-in-u’ ili na šalteru u luci. Važno je i da u zrakoplov nose što manje ručne prtljage, jer je i to sad ograničeno”, poručila je voditeljica projekta Mirela Vrbanc. Posljednji evidentirani slučaj oboljelog od Covida-19 u Hrvatskoj, od četvrtka, u zemlju je, inače, ušao upravo preko ‘Tuđmana’.
Muškarac koji se vratio iz SAD-a zaražen koronavirusom stigao je u Zagreb 31. svibnja. U Croatia Airlinesu su potvrdili da je došao njihovim letom iz Frankfurta. Kabinska posada s leta po primitku obavijesti o zaraženom preventivno je stavljena izvan letačkih dužnosti do 14. lipnja, a sukladno epidemiolozima, za letačko osoblje nema potrebe za samoizolacijom jer je pilotska kabina odvojena od putnika. Iz HZJZ-a navode da je u tijeku kontaktiranje s putnicima tog leta.

Komentirajte prvi

New Report

Close