HAC-u zbog pripajanja Vlada odobrila kreditno zaduženje od 120,9 milijuna eura

Autor: Marija Brnić , 06. prosinac 2020. u 08:45
HAC-u je radi pripajanja ARZ-a Vlada odobrila i kreditno zaduženje kod tri banke na domaćem tržištu/HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL

HAC-u je radi pripajanja ARZ-a Vlada odobrila i kreditno zaduženje kod tri banke na domaćem tržištu u visini od ukupno 120,9 milijuna eura.

S prvim danom 2021. Autocesta Rijeka-Zagreb i službeno će biti pripojena HAC-u. Vlada je jučer odobrila konačan prijedlog ugovora o pripajanju, koji je pripreman nakon što je odluku o tom postupku donijela još u svibnju, a što je dio reforme cestovnog sektora koji je pokrenut još 2017. s ciljem smanjenja troškova poduzeća i povećanja efikasnosti njihovog poslovanja.

HAC-u je radi pripajanja ARZ-a Vlada odobrila i kreditno zaduženje kod tri banke na domaćem tržištu u visini od ukupno 120,9 milijuna eura, a kojim će se pod povoljnijim uvjetima refinancirati dva kredita koje je ARZ imao kod njemačke KfW IMPAX-banke.

Uz državno jamstvo HAC će s HPB-om, Zagrebačkom bankom i HBOR-om ugovoriti kredit na 12 godina s počekom od 3 godine i otplatu 5% glavnice tijekom tog razdoblja, čime će se osigurati dodatna likvidnost HAC-u.

Pri tom će udjel HPB-a i Zabe u ukupnom iznosu kredita biti po 31 milijun eura, a s HBOR-om se kredit ugovara u kunama, ukupno 450 milijuna.

Prema podacima iz vladine odluke, stanje duga ARZ-a s 31. prosincem 2020. je ukupno 683,6 milijuna eura, od čega je najveći dio, 598,5 milijuna eura, pokriveno državnim jamstvima.

Komentirajte prvi

New Report

Close