Austrijska tvrtka ušla na hrvatsko tržište skrbi za starije

Autor: Suzana Varošanec , 10. rujan 2020. u 07:00
Prvo strano preuzimanje u ovoj tržišnoj niši u Hrvatskoj PD

Tvtrtka koja posjeduje domove za starije u Austriji, Češkoj, Sloveniji i Švicarskoj, ušla je na hrvatsko tržište kupnjom Doma Severović.

Tvrtka SeneCura sa sjedištem u Beču, s više od 20 godina iskustva u području skrbi za starije u Austriji, Češkoj, Sloveniji i Švicarskoj, ušla je na hrvatsko tržište akvizicijom Doma za starije i nemoćne Severović. Posrijedi je prvo strano preuzimanje u ovoj tržišnoj niši – realizirano kupnjom tvrtke Severović d.o.o. dosadašnjih vlasnika Zorana i Gordane Severović, no ujedno i dolazak u RH velike međuradne grupacije. Austrijska tvrtka od 2015. posluje kao dio francuske grupe ustanova za njegu ORPEA, koja s 1014 ustanova za njegu i zdravstvenih ustanova u 22 zemlje pripada vodećim kompanijama u ovoj djelatnosti na međunarodnoj razini. Unutar grupe, SeneCura je kao kompetencijski centar odgovorna za područje srednje i istočne Europe. Ključna smjernica kojom se vode prilikom širenja poslovanja i povećanja broja domova je osiguravanje najbolje kvalitete skrbi u skladu sa sloganom tvrtke: “Bliže čovjeku”. Odluka o integraciji Doma Severović donesena je promišljeno na razini Grupe kao dio strategije daljnjeg razvoja poslovanja i širenja na nova tržišta, u sklopu čega predsjednik Uprave SeneCura Anton Kellner naglašava kako su rukovođeni željom da ponude kvalitetnu njegu starijim osobama u Hrvatskoj prema najvišim standardima SeneCure.

“Vrlo dobra kvaliteta poslovanja u Domu Severović uvjerila nas je da je kupovina bila izvrsna prilika za ulazak SeneCure na hrvatsko tržište. Također, vjerujemo da je naše dugogodišnje iskustvo u uspostavljanju i upravljanju ustanovama za zdravstvenu zaštitu i njegu, dobra osnova za uvođenje uspješnog koncepta na nova tržišta, uključujući i Hrvatsku”, objašnjava Kellner.

Poslovanje će razvijati pod novim imenom: “SeneCura dom za starije i nemoćne Novaki Bistranski”, u istoimenom mjestu 15 minuta sjeverno od Zagreba, s kapacitetom od 148 kreveta. Za brigu o kvalitetnom poslovanju doma za starije osobe bit će zadužena ravnateljica Tatjana Vlačić Vujičić, a svi sadašnji zaposlenici će zadržati radna mjesta. Direktorica domova za starije osobe SeneCura u austrijskoj Koruškoj Jasna Krijan, koja dolazi iz RH, također će brinuti da svi standardi i pravila kvalitete budu u skladu sa standardima SeneCura i ORPEA grupe.

“Integracija Doma Severović u SeneCura grupu odvija se najprije u smjeru upoznavanja s internim radnim procesima, a zatim u smjeru prilagođavanja standardima SeneCura grupe, koji će također biti usklađeni s propisanim nacionalnim normama. Prema našem dosadašnjem iskustvu, priča svakog doma kojeg integriramo u našu Grupu je različita i potreban je individualan pristup integraciji”, rekla je Krijan.

Ulazak na hrvatsko tržište je logičan nastavak razvoja poslovanja SeneCura Grupe u regiji, s obzirom na to da Hrvatska bilježi iste trendove kontinuiranog rasta udjela starijeg stanovništva kao i druge zemlje u Europi i svijetu. Prema podacima Europskog statističkog ureda, RH ima 262 tisuće građana u dobi od 65 do 69 godina, 190 tisuća u dobi od 70 do 74 godine te 385 tisuća starijih od 75 godina. Ovakvi podaci jasno ukazuju na povećanu potrebu za kvalitetnom skrbi za starije osobe, u čemu je SeneCura jedan od lidera na tržištu u privatnom sektoru, i to ne samo u području skrbi i njege, nego i u području inovacija. Obraćaju se svim skupinama starijih osoba kojima je potrebna kvalitetna njega prema najvišim standardima SeneCure. U Domu Severović će kroz nadolazeće razdoblje postepeno uvoditi posebne SeneCura ponude, poput znanstvenog upravljanja boli za koje je tvrtka certificirana kao prva nositeljica među domovima za starije osobe u Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close