Atmosferski bojler može biti koban: Evo kako možete saznati kakav bojler imate

Autor: Poslovni.hr , 02. listopad 2019. u 09:47
Foto: Getty Images

U zadnje četiri godine u Zagrebu je bilo je osam smrtnih slučajeva i 71 trovanje ugljičnim monoksidom.

U zadnje četiri godine bilo je osam smrtnih slučajeva i 71 trovanje ugljičnim monoksidom – kazao je Velimir Tišma, voditelj Službe za prevenciju PUZ-a. Dubravko Duvančić, voditelj Službe tehničke podrške Gradske plinare Zagreb, objasnio je da su atmosferski bojleri opasni jer zrak za izgaranje uzimaju iz prostora u kojem su smješteni.

Kako prepoznati atmosferski bojler?

"Izvana laik teško može znati ima li atmosferski bojler. Dvije stvari su kod njega ipak prepoznatljive. Atmosferski bojler spaja se na dimnjak aluminijskim cijevima presjeka 11 ili 13 centimetara. Dakle, ako od vašeg bojlera do dimnjaka vodi takva aluminijska cijev, vjerojatno imate atmosferski bojler", rekao je za Index Nenad Zrinski, upravitelj Dimnjačarske obrtničke zadruge.

Atmosferski bojler dobio je ime po tome što kisik potreban za izgaranje vuče iz prostorije u kojoj se nalazi, iz atmosfere. Da bi to mogao, mora imati otvorenu komoru za izgaranje.

"Ako otvorite bojler i vidite plamen, imate atmosferski bojler", otkrio je Zrinski drugi znak prepoznavanja. Za to je ponekad potrebno skinuti poklopac bojlera ili se dobro zagledati kroz malene otvore na dnu, ali to je jedini način da se sami zaista uvjerite postoji li mogućnost da je vaš bojler potencijalni stvaratelj ugljikovog monoksida. 

Zatvorene komore izgaranja, pak, imaju kondenzacijski i turbobojleri i kod njih nema opasnosti od istjecanja ugljikovog monoksida u prostoriju. Turbobojlere se više ne smije ugrađivati zahvaljujući direktivama o energetskoj učinkovitosti Europske unije, dok kondenzacijski bojleri zahtijevaju gradnju novog dimnjaka i spajanje na kanalizacijsku mrežu za odvodnju kondenzata, što zna biti poprilično skupo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close