Amerikanci nam darovali borbena vozila vrijedna milijune dolara, a sada propadaju u remontom dvorištu

Autor: Poslovni.hr , 15. veljača 2021. u 11:19
Ilustracija: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Djelomično su pokrivena ceradama, a s nekih su skinuti kotači, vjerojatno radi zamjene na vozilima koja se koriste.

U kolovozu 2014. godine prva od 220 borbenih vozila MRAP koja su Hrvatskoj donirale Sjedinjene Američke Države stigla su Hrvatskoj vojsci. Donacija je bila vrijedna oko 100 milijuna američkih dolara i tada se govorilo o velikom iskoraku u opremanju HV-a kvalitetnim borbenim vozilima. Hrvatska je za tu donaciju iz proračuna platila PDV u iznosu od 2,5 milijuna eura, piše Jutarnji list.

Šest i pol godina nakon toga, u veljači 2021., oko 50 tih vozila parkirano je u dvorištu Remontnog zavoda u zagrebačkom Jankomiru. Kako su parkirani u ljeto 2014. tako i danas tamo stoje. Na kiši, snijegu i suncu, vozila nekad vrijedna oko 25 milijuna dolara godinama propadaju. Većina su borbena oklopna vozila, a četiri su sanitetska vozila tipa MRAP HAGA.

Djelomično su pokrivena ceradama, a s nekih su skinuti kotači, vjerojatno radi zamjene na vozilima koja se koriste. Na naš službeni upit što je s tim vozilima i zašto su tamo, od MORH-a danima Jutarnji list nije dobio odgovor. U Ministarstvu obrane jednostavno odbijaju odgovoriti što će biti s tim vozilima. Prema neslužbenim informacijama, vozila će najvjerojatnije biti otpisana. Nakon šest i pol godina izloženosti svim mogućim atmosferilijama i nekorištenja, njihovo dovođenje u vozno stanje bilo bi jednostavno preskupo.

Komentirajte prvi

New Report

Close