Američki portal objavio popis najmoćnijih zemalja, Srbija daleko ispred Hrvatske

Autor: VLM , 29. ožujak 2019. u 10:54
Foto: Josip Regović / Pixsell

“Hrvatska se našla na raskrižju velikih povijesnih pokreta na Istoku i Zapadu. Ove političke promjene oblikovale su njezine današnje jedinstvene granice, koje okružuju BiH u središnjoj Europi i šire se uz Jadransko more preko puta Italije”.

Američki portal objavio je popis najmoćnijih zemalja na svijetu, na kojem se na prvom mjestu nalazi SAD, dok je Hrvatska na 75. mjestu.

Kako navodi portal U.S. News & World Report, poznat po kontroverznim popisima najboljih koledža i bolnica, popis najboljih zemalja sastavljen je na temelju ispitivanja više od 20.000 ljudi iz četiri regije. 

U okviru popisa najboljih zemalja, objavljen je i podpopis najmoćnijih država na temelju pet odrednica – vođa, gospodarski utjecaj, politički utjecaj, međunarodni savezi i snaga vojske.

Prvih devet najsnažnijih zemalja isto je kao i prošle godine. Na prvom mjestu je SAD, opisan kao najveće gospodarstvo na svijetu i zemlja s najvećim vojnim proračunom.

Slijede Rusija i Kina, koje su također u vrhu po potrošnji na vojsku. Zatim su tu europske sile – Njemačka, Velika Britanija, Francuska.

Na sedmom mjestu je Japan, a slijede ga Izrael, Saudijska Arabija i Južna Koreja, koja je skočila s prošlogodišnjeg 11. mjesta.

Za jedno mjesto skočila je i – Hrvatska. I to sa 76. na 75. od ukupno 80 mjesta. 

– Hrvatska se našla na raskrižju velikih povijesnih pokreta na Istoku i Zapadu. Ove političke promjene oblikovale su njezine današnje jedinstvene granice, koje okružuju BiH u središnjoj Europi i šire se uz Jadransko more preko puta Italije. Prekrasna sredozemna obala prelazi u oštre Dinaride i plodne ravnice Dunava – piše ovaj portal o Hrvatskoj.

Od naših susjeda Slovenija je 78., Mađarska 71., dok je Srbija na dosta visokom 52. mjestu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Luxemburg 80.

New Report

Close