Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) organizirala događanje s Nj.E. W. R. Kohorstom, veleposlanikom SAD-a

Autor: Objava za medije , 16. rujan 2020. u 10:14

Investicijska klima i dalje ostaje izazov, a trenutačni propisi i postupci izuzetno otežavaju američke investicije. Investitori se suočavaju s neučinkovitim, ponekad nepredvidivim pravosudnim sustavom koji doprinosi sporom rješavanju pravnih sporova, krutim radnim zakonodavstvom i teškoj birokraciji.

„U pogledu gospodarskog rasta i poboljšanja investicijske klime, vidjeli smo kako je hrvatska Vlada poduzela neke pozitivne korake tijekom posljednjih nekoliko godina – smanjenja parafiskalnih naknada i poreza, kontinuirani pad državnog duga i nedavno, ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam. Ohrabruju me nedavni napori Vlade da pojednostavi procedure za otvaranje poduzeća i formiranje radne skupine na razini Vlade usredotočene na poboljšanje poslovne klime. Pozdravljam i Vladinu predanost smanjenju birokracije. To su važne reforme koje bi Hrvatska trebala nastaviti agresivno provoditi.“ istaknuo je veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država W. R. Kohorst na prijemu održanom 15. rujna u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj te dodao da iako pandemija Covid-19 predstavlja veliki izazov za gospodarstvo, ne treba ju koristiti kao izgovor za nedjelovanje.

Dodao je kako investicijska klima i dalje ostaje izazov, a trenutačni propisi i postupci izuzetno otežavaju američke investicije. Investitori se suočavaju s neučinkovitim, ponekad nepredvidivim pravosudnim sustavom koji doprinosi sporom rješavanju pravnih sporova, krutim radnim zakonodavstvom i teškoj birokraciji. Smatra i kako Vlada treba nastaviti smanjivati ​​broj državnih poduzeća. Te tvrtke, od kojih je većina povijesno neučinkovita i loše se snalaze, kontroliraju velik dio gospodarstva i u konačnici su kočnica za potencijal rasta zemlje. Vlada se ustručava smanjiti propise i poduzeti potrebne reforme kako bi potaknula inovacije i konkurenciju, jer njezin primarni fokus ostaje na sprječavanju gubitka radnih mjesta u državnim tvrtkama.

Veleposlanik Kohorst vjeruje kako je još jedna prepreka za privlačenje stranih ulaganja struktura javne nabave i natječaja. Trenutni procesi guše konkurenciju i u nekim slučajevima izravno priječe strane tvrtke da sudjeluju. Ponude se često pišu na takav način da favoriziraju određenu tvrtku i dovedu u nepovoljan položaj sve ostale. Stoga je potrebno osigurati veću transparentnost u svakoj fazi ciklusa javne nabave.

U svom govoru se osvrnuo i na gospodarske odnose Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske za koje smatra da su jaki ali i da mogli biti jači te istaknuo kako trenutačno u Hrvatskoj posluje više od 100 tvrtki sa sjedištem u SAD-u, s više od 820 milijuna dolara uloženog kapitala i više od 7000 zaposlenih.

Smatra kako će posvećenost hrvatske Vlade nastavku provođenja gospodarskih i pravosudnih reformi uvelike doprinijeti da Hrvatska postane privlačnija destinacija za američke tvrtke te vjeruje kako će tome doprinijeti i otvaranje pregovora s Hrvatskom o ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Naglasio je kako će Veleposlanstvo i dalje isticati potrebu za reformama poslovne klime te da će se i dalje zalagati za uspostavu mehanizma za provjeru ulaganja radi zaštite strateške infrastrukture i imovine i osiguravanja upotrebe pouzdanih dobavljača u 5G mrežama jer vjeruje da su to kritični koraci koji će Hrvatskoj omogućiti rast gospodarstva bez žrtvovanja suvereniteta ili sigurnosti.

Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a je istaknula angažman veleposlanika Kohorsta na otvaranju pregovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te mu zahvalila na podršci poslovnoj zajednici u Hrvatskoj kao i nastojanjima da se ojačaju političke i gospodarske veze između dvije zemlje.

Ruža Tomić Fontana, predsjednica Vijeća upravitelja AmCham-a zahvalila je veleposlaniku Kohorstu na njegovoj prednosti i posvećenosti poboljšanju poslovnog okruženja u Hrvatskoj kao i jačanju hrvatsko-američkih odnosa kroz suradnju, investicije i promoviranje poduzetništva.

Komentirajte prvi

New Report

Close