Ako HTZ ne da novac za Ryanair, 12,5 milijuna kuna skupit će lokalno?

Autor: Marija Crnjak , 19. listopad 2015. u 22:00
Naknada koju traži Ryanair veća je nego lani za oko 75 tisuća eura/Dino Stanin/PIXSELL

Ryanair zanima širenje, ali moramo znati da se u tu suradnju mora ulagati, kaže Irena Ćosić, direktorica ZL Zadar.

I dalje traju pregovori predstavnika Zadra s niskobudžetnim prijevoznikom Ryanairom o suradnji u 2016. godini, koja je upitna ako destinacija ne skupi 12,5 milijuna kuna, koje traži ta kompanija za letove u idućoj godini.

Ako novac ne osigura Hrvatska turistička zajednica (HTZ) iz udruženog oglašavanja, a iz HTZ-a su tu mogućnost već ranije odbili jer smatraju da je riječ o previsokom iznosu, naknada Ryanairu pokušat će se prikupiti na lokalnoj razini, doznaje Poslovni dnevnik. Da bi to moglo biti jedino rješenje, potvrdila nam je u nedjelju Irena Ćosić, direktorica Zračne luke Zadar, koja je s predstavnicima Grada, Županije i Turističke zajednice do petka bila u Dublinu na pregovorima s Ryanairom.

 

7,5milijuna

kuna uložila je Zadarska županija u 9 godina u letove Ryanaira

"Pregovaramo o suradnji u idućim godinama, za koju je kompanija jako zainteresirana jer ima jako dobre rezultate, s gotovo 90-postotnom popunjenošću letova iz Zadra. Ryanair zanima širenje mreže i o tome se priča, ali mi moramo biti svjesni toga da se u tu suradnju, koja daje rezultate i veliku promociju Zadra, mora ulagati", rekla nam je Irena Ćosić, podsjetivši da zbog strukture turističke ponude i malog broja hotela osim Ryanaira nema aviokompanije koja bi letjela za Zadar od travnja do kraja listopada. Zanimljivo je da je Ryanair letove iz Zadra za 2016. najavio još prošle srijede, navodeći čak i povoljne cijene za pojedine nove destinacije, zbog čega je i iznos naknade koju traži kompanija veći nego lani za oko 75 tisuća eura.

U posljednjih devet godina u programe letova Ryanaira Zadarska županija uložila je 7,5 mil. kuna za dovođenje 814 tisuća gostiju, ili 9,2 kuna po putniku, pokazuju podaci Županije. Kako smo ranije pisali, u Ministarstvu turizma i HTZ-u smatraju da je u letove Ryanaira za Zadar već uložen velik novac i podsjećaju na to da se u tu suradnju nekoliko puta ulagalo iz dodatnih izvora sredstava. No, pravila su se izmijenila i naglasak je na gostima u predsezoni i posezoni.

Ideja je da se, ako HTZ u daljnjim pregovorima ne pristane na financiranje promocije letova Ryanaira, prikupi novac od subjekata u detinaciji koji imaju izravne koristi od navedenih letova. Pitanje je, međutim, kakav će tu biti odaziv s obzirom na to da svi oni već plaćaju turističku članarinu, koja se raspoređuje za ovakve projekte. Na presici održanoj u srijedu komercijalni direktor kompanije David O'Brien nije dao ni naslutiti da još postoje prijepori oko letova iz Zadra u idućoj godini. Naši izvori to tumače kao dodatni pritisak kompanije na pregovarače i HTZ.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Zar nema drugih niskotarifnih prijevoznika?

pa to i kažem, zbilja je tužno da tzv. novinari koji se bave biznisom brkaju cifre u kunama za eure, i laiku je jasno da 12,5m eura ili skoro 90m kn za jednu godinu je znanstvena fantastika….

Neka skupe oni, koji od toga imaju korist. Od ugostitelja iznajmljivaca soba, hotela…
I jos nesto: zasto ne prepravite naslov? Naime, radi se od 12,5 mio. kuna.

12,5 mil EURA ILI KUNA ?? nije baš isto…

New Report

Close