AIK stekao novu financijsku snagu, pitanje koliko ima prostora za organski rast

Autor: Ana Blašković , 04. studeni 2021. u 22:00
Miodrag Kostić slovi u medijima kao srpski ‘kralj šećera’/MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL

Iz Fortenove navode da prodaja u regiji ne utječe na koncern kojem je Sberbank najveći pojedinačni dioiničar.

Kao što je i najavio, ruski Sberbank povlači se s tržišta srednje i istočne Europe. Poslovanje banke u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji i Mađarskoj prodano je grupaciji Miodraga Kostića, u medijima poznatog kao ‘srpski kralj šećera’.

Premda nije službeno objavljeno, vrijednost transakcije procjenjuje se na 500 milijuna eura. Prodaja je dogovorena između Sberbank Europea s jedne strane, te beogradske AIK banke, Gorenjske banke iz Kranja te AEC Ltd.-a s druge.

“Sberbank Europe AG odlučio je reducirati geografsku prisutnost na CEE regiji kako bi se fokusirao na ključna tržišta”, objavila je najveća ruska banka koja je od 2014. pod sankcijama zbog aneksije ukrajinskog Krima. Transakciju trebaju odobriti nadležni lokalni i europski regulatori, a formalni završetak očekuje se tijekom 2022.

Nakon zelenog svjetla regulatora i okončanja transakcije, aktiva će premašiti 11 milijardi eura. Odlazak Sberbanka iz regije nije iznenadio poslovne krugove s obzirom na ranije najave, ali i činjenicu da je isti potez prije nekoliko godina povukao francuski Société Générale.

Širenje baze operacija u EU

S odlaskom te banke u šoping u regiji krenuo je mađarski OTP, koji je kupnjom Splitske banke na domaćem tržištu postao četvrti igrač po veličini. U slučaju Sberbanka situacija je ipak nešto drugačija s obzirom na tek 2,3 posto bankarskog kolača u Hrvatskoj, odnosno 11 milijardi kuna aktive. Ilustracije radi, Sberbank je u nas 11,5 puta manji od tržišnog lidera Zagrebačke banke.

Za AIK banku, dio financijske okosnice Kostićeve MK grupacije s aktivom od 4,1 milijardu eura, akvizicija predstavlja jačanje prisutnosti u regiji. U Hrvatskoj su već ušli u turistički i nekretninski sektor kroz vlasništvo hotela Kempinski u Savudriji i Dalmare centra u Šibeniku, koji su preuzeli od Fortenove.

2,3

posto tržišta u Hrvatskoj držao Sberbank, u 5 zemalja regije 600.000 klijenata

Nagađalo se i da su ambicije MK grupe u našem gospodarstvu puno veće, da su zainteresirani za ulazak u prehrambenu industriju i daljnje širenje u turizmu, posebno njegovom luksuznom segmentu.

Inače, u četvrtak su se oglasili i iz Fortenova grupe, priopćenjem da prodaja Sberbanka u regiji ničime ne utječe na poslovanje ovoga koncerna (bivšeg Agrokora) kojem Sberbank Rusija i dalje ostaje najveći pojedinačni dioničar.

Preuzimanjem Sberbankovih podružnica Kostićeva grupacija jača krak poslovanja u financijama. Kupnjom Gorenjske banke u Sloveniji sada širi bazu operacija i u Europskoj uniji izlaskom na hrvatsko i mađarsko tržište.

“Nakon uspješno realiziranog preuzimanja Alpha banke u Srbiji i Gorenjske banke u Sloveniji te izlaska na tržište EU, radimo daljnje korake u tom smjeru i nastavljamo sa strategijom investiranja u ovom dijelu Europe.

Na taj način kao grupacija dobivamo dodatnu financijsku snagu i kredibilitet i postajemo važan partner gospodarstvu i tvrtkama koje posluju na više tržišta u regiji”, najavila je predsjednica Izvršnog odbora AIK banke Jelena Galić.

Češka je isključena

Ostaje otvoreno koliko prostora za organski rast u regiji zapravo ima. Iako su hrvatski izgledi za rast u ovoj godini solidni, oko 8,5 do 9 posto, a i ostale zemlje su između 5,5 (BiH) do Slovenije (oko 7 posto), regija se u dugom roku ne pecipira prostorom na kojem se ostvaruju visoke zarade i povrati na kapital, posebno ne u okruženju niskih kamatnih stopa i kompliciranja političke situacije.

Tome ide u prilog i činjenica da je iz prodaje isključena podružnica u Češkoj, za banke neizmjerno zanimljivije tržište. Upućeni kažu da je izvjesno kako je Sberbank prodavao regiju u paketu budući da ona sa 7,3 milijarde eura na pet tržišta ima 162 poslovnice i servisira 600.000 klijenata.

Kumulativno čini zanemarivi dio aktive matične grupe koja je 2020. iznosila impresivnih oko 498 milijardi dolara, odnosno 433 milijarde eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close