Agrotehničkim rješenjima dižu efikasnost proizvodnje rajčica

Autor: Bernard Ivezić , 24. travanj 2019. u 21:59
Timovi uoči predstavljanja projekata u Ziceru / PD

U Zagrebu prvi domaći cleantech akcelerator, u njemu zasad 6 startupa.

Najveći europski cleantech akcelerator EIT Climate-KIC akcelerator ušao je u Hrvatsku. U suradnji sa Zicerom, najvećim hrvatskim startup hubom u srijedu je u Zagrebu otvorio prvi domaći akcelerator takve vrste. Šest startupa, koji su ušli u prvu generaciju dobili su donaciju od 10 do 15 tisuća eura.Frane Šesnić, direktor Zicera kaže da je cilj suradnje da hrvatski startupi, koji razvijaju proizvode koji pomažu u rješavanju klimatskih promjena, lakše dođu do investitora i međunarodnog tržišta.

“Za ovakav tip startupa veliki je problem uspjeti iz Hrvatske, jer im je ovdje potencijalno tržište malo pa smo im kroz suradnju s EIT Climate-KIC-om stvorili poveznicu prema europskom tržištu i investitorima”, kaže Šesnić.

Bioaktivne komponente

Među onima koji su ušli u akcelerator je zagrebački Makabi agritech, koji, među inim, za cilj ima smanjiti potrošnju pesticida i umjetnih gnojiva u poljoprivredi. Ovaj poljoprivredni startup u proteklih je pola godine razvio svoj prvi proizvod: mikrokapsule koje štite i hrane biljke te to čine tijekom duljeg vremena, imaju funkciju vremenskog otpuštanja. Njihov proizvod koristi pet ekoloških proizvođača salate i rajčica iz Zagreba i okolice. Marko Vinceković, direktor Makabi agritecha kaže da su rezultat kod prvih korisnika jako dobri, da im povećavaju urod i znajačno podižu kvalitetu proizvoda.

 

Konzorcij o klimatskim promjenama

Frane Šesnić naglašava da je pokretanju cleantech akceleratora prethodilo stvaranje konzorcija na području klimatskih promjena. U njemu su Zicer, agencija Regea, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Geotehnički fakultet Varaždin, Terra Hub, Zelena energetska zadruga i Mreža znanja. Filip Ćurko, zamjenik pročelnice zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša kaže da Grad daje punu potporu razvoju akceleratora i da se nada da će startupi pronaći svoje mjesto na tržištu.

“Naše mikrokapsule ciljano obogaćuju hranu bioaktivnim komponentama čime im se povećava kvaliteta. Tako smo u eko uzgoju rajčica podigli udio antioksidansa (likopen) za 35, a u salati (klorofil) za 76%”, kaže Vinceković.

Transformacija ponude

Dodaje da sad razvijaju drugi proizvod, kojim ciljaju poboljšati razinu antioksidansa u jagodama u ekološkom uzgoju, a šire, pomoći i ostalim uzgajivačima da smanje potrošnju pesticida u uzgoju.

“Tim proizvodom želimo povećati količinu bioaktivnih tvari u jagodama i tako im poboljšati kvalitetu”, kaže Vinceković. Navodi da im je plan ostati R&D tvrtka koja razvija agritech proizvode za proizvođače hrane, ali i za najveće igrače, poput BASF-a, koji žele transformirati ponudu prema eko proizvodima.

U EIT Climate-KIC akcelerator u Ziceru ušli su i IoT startup koji optimizira korištenje resursa i energije u industriji 4.0 Ascalia, pametno rješenje za parkiranje WePark, proizvođač ekološke obuće Miret, cloud platforma za optimizaciju performansi trgovačkih brodova Naval Hydro i tvrtka koja proizvodi pametne vrtove Urban Oasis.

Komentirajte prvi

New Report

Close