Agrokorova Karisma, Turci i Rusi u utrci za državne nekretnine

Autor: Marija Crnjak , 23. rujan 2014. u 22:01
Duilovo je među lokacijama koje imaju potencijal za veće projekte, zainteresiranih ne nedostaje, od Karisme preko Turaka do Solarisa/I. Čagalj/PIXSELL

Tvrtka Jadranski luksuzni razvoj Gorana Štroka zainteresirana je za Jurjevu luku na Lastovu.

U prvom krugu provedbe programa Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) pod nazivom "Projekti 100", u kojem je država na bubanj u najvećem broju stavila upravo nekretnine namijenjene razvoju turizma, istaknulo se tek nekoliko jačih investitora, među kojima je tek nekoliko relativno novih imena koja nisu pretjerano poznata na globalnom turističkom tržištu.

Na lokacijama koje imaju potencijal za veće projekte, poput projekta Brijuni rivijera, kompleksa Duilovo pokraj Splita, ili pak vojnih kompleksa Kovčanje i Velopin na Lošinju, uz neke lokalne igrače provlače se najčešće Agrokorova Karisma, Titan nekretnine, iza kojih stoje ruski ulagači, te dva turska investitora, AR Grupa Istanbul te Casta Group Istanbul-Dubai. Opatijske nekretnine, vile toplice i Kremenšek zanimaju Milenij hotele, a šibenski Solaris osim Duilova zanimaju i Zlarin te Šepurine. Na popisu zainteresiranih ulagača je i tvrtka Jadranski luksuzni razvoj, čiji je osnivač Goran Štrok, bivši vlasnik Jadranskih luksuznih hotela, koje je prije tri godine zbog gubitaka prodao Grupi Lukšić.

Gorana Štroka, čija je tvrtka prema objavi na Fini lani napravila oko 1,3 milijuna prihoda te milijun kuna gubitka, ovaj put zanima Jurjeva luka na Lastovu. Karisma je na ovom natječaju potvrdila da ih nakon dubrovačkog područja zanimaju Istra, ali i Dalmacija. DUUDI je među ostalim zaprimio inicijativu Karisme za ulaganje na lokacijama Hidrobaza, u Balama, na Marleri, u kompleks Duilovo, Šepurine i Šipansku luku. Oba turska ulagača vodila su se onom da nije paemtno sva jaja staviti u istu košaru, pa su dali ponude za niz nekretnina, od Duilova i Vile Bianca u Trogiru te Češke vile na Visu do nekretnina na "vratima Kornata", malim srednjodalmatinskim otocima Šepurinama, Zlarinu, Molatu, Ižu. Inače, na njihovim stranicama vidi se da se obje turske tvrtke bave zdravstvenim turizmom, s tim da je tvrtka Casta Group Istanbul-Dubai sudjelovala u gradnji vodećih rehabilitacijskih centara u nizu gradova, Istanbulu, Londonu, Dubaiju, Ankari, Amsterdamu.

AR Grupa iz Istanbula bavi se rent-a-carom, osiguranjem, ugostiteljstvom te turizmom (upravljaju dvama luksuznim turističkim kompleksima u Likiji), a prije nekoliko godina najavila je širenje na Balkan i rusko tržište.Na popisu su i dva ruska ulagača koja su dijelom već prisutna na hrvatskom turističkom tržištu. Prva je lošinjska grupa Jadranka, koja je od početka godine u većinskom vlasništvu ruskih investitora, a sad je pokazala interes za Kovčanje i Velopin, gdje bi gradila turističko naselje. Tvrtka Titan nekretnine prvi put pojavila se kad je iskazala interes za Kupare. Natječaj je među ostalim pokazao da za projekt Brijuni rivijera u međuvremenu nije porastao interes ulagača jer su najveća imena u hotelskom biznisu koja se priželjkuju ponovno izostala. Najviše prijepora natječaj je pokazao u slučaju Golog otoka, i na tu temu će se, kažu u DUUDI-ju, u listopadu održati okrugli stol. 

Komentirajte prvi

New Report

Close