Agencija za ugljikovodike moći će osnovati tvrtku za geotermalne projekte

Autor: Marija Brnić , 03. svibanj 2021. u 22:00
Karlovac je dozvolu za geotermalna istraživanja dobio prije godinu i pol

Cilj je pružati pomoć lokalnim zajednicama koje imaju problema s pripremom geotermalnih projekata.

Agencija za ugljikovodike (AZU) posljednje tri godine sve više naglasak stavlja na aktivaciju geotermalnih izvora u energetske svrhe, a skorim izmjenama zakona o njezinu osnivanju ta će djelatnost postati i formalno dio njezinog prioriteta u djelovanju. I ne samo to. Omogućit će joj se i inicijativu osnivanja tvrtke za projekte za iskorištavanje geotermalnog potencijala. Što stoji iza namjere osnivanja poduzeća za geotermalne projekte? U novom proračunskom razdoblju EU, koje prati i izdašan financijski paket za pomoć oporavku gospodarstva nakon pandemije, oslonac je temeljen na zelenoj agendi i računa se da će interes za ove projekte biti velik.

Kaskadni sustav

U AZU, međutim, uvjeravaju da osnivanje tvrtke nema za cilj konkurirati potencijalnim investitorima za geotermalne vode. Štoviše, ta je opcija, bude li iskorištena, predviđena kao dodatna potpora razvoju geotermalnih projekata.

“Cilj je u što većoj mjeri razraditi modularni, odnosno kaskadni sustav korištenja geotermalnih voda kako bi se iskoristio njihov maksimum, a na korist cjelokupne zajednice. Takav model podrazumijeva proizvodnju električne energije, korištenje ‘otpadne’ geotermalne vode, one koja je već prošla kroz postrojenje za proizvodnju električne energije i čija je temperatura snižena, ali je još iskoristiva za potrebe toplinarstva, za grijanje staklenika ili neke druge namjene poput uzgoja riblje mlađi ili za korištenje u sušarama. S lokalnim zajednicama su već pokrenuti projekti korištenja geotermalne energije za toplinarstvo, za grijanje javnih zgrada, privatnih domova i poljoprivrednih objekata i kroz dosadašnju provedbu natječaja uočen je jedinstven problem koji imaju sve lokalne zajednice na čijim područjima je identificiran geotermalni potencijal, a to je razvoj projekta koji zahtjeva specifična znanja stručnjaka za naftno-rudarske radove, operativno vođenje i pripremu”, pojašnjava predsjednik Uprava AZU Marijan Krpan, te dodaje kako bi tvrtka u tom kontekstu njima nudila usluge stručne pomoći. To obuhvaća podršku u izradi potencijala lokaliteta, te sve aktivnosti na razvoju projekta od izrade projektne dokumentacije do nadzora nad naftno-rudarskim radovima.

“Bez znanja i operativne podrške, lokalne zajednice još godinama neće biti u mogućnosti krenuti u realizaciju planova razvoja geotermalnih projekata”, dodaje Krpan. AZU je i u pandemijskom razdoblju intenzivno radio na promociji Hrvatske kao zemlje s velikim geotermalnim potencijalom i njegovoj prepoznatljivosti na europskoj i svjetskoj mapi geotermalnih projekata, ali sve veći interes za ove projekte dolazi i s lokalnih razina, kojima bi osnivanjem tvrtke AZU asistirao oko povlačenja sredstava i povezivanja s investitorima.

Velik interes

Među lokalcima u geotermalnim projektima ističe se Karlovac, koji je dozvolu za istraživanje dobio prije godinu i pol, a ambicija je uz proizvodnju toplinske i električne energije projektom u daljnjoj fazi omogućiti i razvoj sportskih i gospodarskih kapaciteta. Projekt vrijedan 50 milijuna kuna je u izradi, a aplicirat će i za potporu iz europskih fondova. Trenutno je u Hrvatskoj aktivno osam istražnih prostora geotermalne vode za proizvodnju električne i toplinske energije, a u fazi eksploatacije ih je šest. Za nove je dozvole interes velik, uvelike zahvaljujući i činjenici da su, za razliku od ostalih zemalja, podaci dobro pripremljeni i čak besplatno dostupni, što je rezultat Ininih istraživanja na bušotinama u Podravini, Međimurju i Slavoniji. O novim natječajima u AZU zasad nema informacija. Radi se na njihovoj pripremi, poručuju.

Komentirajte prvi

New Report

Close