Exclusive
Advent u gradovima

Adventska bajka s okusom soli

Gradovi na Jadranu ove su godine ponovno zasjali u punom božićnom sjaju.

Marta Duić
19. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Vasja Pinzovski

Nakon godine pauze Adventi po gradovima na jadranskoj obali ponovno plijene pažnju i privlače strane turiste, ali i domaće goste. Svaki od morskih gradova ove je godine osmislio svoju jedinstvenu adventsku bajku, aktivirali su poduzetnike i ugostitelje s područja grada, a blještavilo i široka ponuda ne ostavljaju ravnodušnima one željne zabave i gurmane koji imaju priliku kušati i tradicionalna i moderna jela. Kako to rade gradovi i destinacije na Jadranu saznali smo od Turističkih zajednica Poreča, Opatije, Malog Lošinja, Zadra i Splita koje su među organizatorima Adventa.

Lokalna ponuda

Peto izdanje manifestacije Advent Poreč – Avvento Parenzo vraća se, nakon prošlogodišnje pauze, u lagano izmijenjenom obliku. Kako objašnjava Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice Grada Poreča advent će se, osim već tradicionalno na Trgu Matije Gupca, održavati i po ulicama staroga grada. Nove lokacije su Istarska sabornica, riva, Eufrazijeva ulica i Trg slobode, a Velenik ističe kako porečki Advent već godinama predstavlja prepoznatljiv program.

Porečki Advent svoje prvo izdanje doživio je 2016. godine, sa željom da se revitalizira starogradska jezgra zimi i to je odlično prihvaćeno od građana i gostiju. Kako tvrdi, od tada samo raste, ali zadržava svoj fokus na starogradskoj jezgri i lokalnoj ponudi.

Ove godine u program su uključeni lokalni ugostitelji koji posluju na tim lokacijama te će na tim dijelovima biti posebno uređeni punktovi, ali i živa glazba, i program. Velenik iz programa izdvaja humanitarnu trkačku Adventsku utrka te gostovanje Turističko-ugostiteljska škola Anton Štifanić. Njeni učenici će za sve goste Adventa pripremiti slastice u sklopu Slatkog jutra.

“Dan nakon Božića održat će se ukazanje živih jaslica, i to po prvi put u organizaciji Župe Poreč. Već sada se veliki broj sudionika uključio i vrijedno pripremaju kostime, ambijent i priču za sve goste. Očekujemo između 10.000 i 12.000 noćenja, bit će otvoreno desetak hotela, jer interes postoji, čak i domaćeg tržišta.

U programu Adventa sudjeluju mahom domaće snage, jer smo željeli angažirati domaće bendove, udruge, ustanove i tako podržati lokalne poduzetnike i stvaralaštvo. Dodatno, uključilo se dvadesetak lokalnih ugostitelja – dio će biti u kućicama na Adventu, dio u svojim lokalima u starogradskoj jezgri – sve s idejom da Advent ove godine organiziramo po ulicama staroga grada, uz promenadnu glazbu i prigodnu ponudu”, kaže Velenik.

Zimska bajka Opatije

“Zima će Opatiju i ove godine odjenuti u raskošno adventsko ruho˝, rečenica je to koja stoji na stranicama Turističke zajednice Grada Opatije kao uvod u opatijsku adventsku priču. Kako ističu iz TZ-a Grada Opatije, na najromantičniji i najsvečaniji dio godine najbolja je prilika za upoznavanje ove poznate europske destinacije.

Stotine tisuća lampica i dekoracija, klizalište i program na otvorenom pretvaraju Opatiju u zimsku bajku, a od 26. studenog do 9. siječnja Advent uz more održava se na poznatim lokacijama poput parka sv. Jakova, parka Angiolina, Slatine, Lungomara, Ljetnu pozornicu, gradsku tržnicu i Volosko.

Na Trgu Petra Zoranića u Zadru se uz glazbu može uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi /BOJAN BOGDANIĆ

“Zahvaljujući Adventu, ali i vrhunskim restoranima, suvremenim wellness & spa centrima, Festivalu čokolade koji će zasladiti početak prosinca te turističkoj tradiciji koja se prostire gotovo dva stoljeća u povijest, Opatija i ove zime ostaje idealna destinacija za savršeni odmor”, navode iz TZ-a Grada Opatije.

Povratak na otok

Lošinj tradicionalno nudi bogat kulturni program, program za najmlađe, koncerte i predstave, a čitav Adventski program ima i humanitarnu notu – od opremanja opremanje dječjeg igrališta i doma za stara i nemoćne do kupovine medicinskih pomagala.

U sklopu lošinjskog Adventa održava se i neizostavni novogodišnji kup u podvodnom ribolovu. “Entuzijasti SRD ‘Udice’ organizatori natjecanja u podvodnom ribolovu, došli su na ideju da se upravo uoči Nove godine organizira natjecanje u podvodnom ribolovu, dok je cijela Europa prekrivena snijegom u Malom Lošinju je sasvim ugodno, te tako skrenuti pažnju javnosti i gostima na blagu lošinjsku klimu. Ideja je realizirana 1959. godine, te se tradicija održavanja novogodišnjih natjecanja u podvodnom ribolovu održala do danas.

Prvo svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu održano je u Malom Lošinju daleke 1957. godine”, stoji na web stranici Turističke zajednice Grada Mali Lošinj. Od hotela brenda Lošinj Hotels&Villas, tijekom blagdana će biti otvoren Vitality Hotel Punta u Velom Lošinju. Kako kažu, već bilježe rezervacije za razdoblje oko Nove godine s emitivnih tržišta poput Njemačke, Austrije i Italije.

“Hotel Punta ovih blagdana nudi dvije posebne ponude za parove i obitelji koji žele osjetiti blagdanski duh i uživati u odmoru uz malo relaksacije i rekreacije pored mora. Jedna od njih je Božić u Punti, koja kreće od 139 eura za noć, a uključuje smještaj s polupansionom, koktel dobrodošlice, božićni ručak na sam Božić, besplatne blagdanske zalogaje i napitke u hotelskom tematskom Holiday Loungeu kao i pomno osmišljeni program proslave, koji uključuje razne igre, aktivnosti, avanture na otvorenom, a sve kako bi se obitelji mogle povezati, proslaviti i uživati u blagdanima.

Druga je Vitality New Year Celebration Package, koja kreće od 175 eura za noć, za boravak od tri noći tijekom Nove godine, uz pomno osmišljen program. Ova ponuda uključuje koktel dobrodošlice, praznične zalogaje i napitke koji se poslužuju u Zimskom vrtu, novogodišnju tematsku gala večeru uz šampanjsko odbrojavanje, kao i praznični brunch na samu Novu godinu.

Pritom će gosti koji rezerviraju ranije na dar dobiti 150 kuna vrijednosti spa usluga, kako bi se tijekom praznika mogli prepustiti spa tretmanima koje nudi Vitality Wellness Center and Spa”, otkrili su iz Lošinj Hotels&Villas.

Aktivirali poduzetnike

Nakon dvije godine Advent se vraća u Zadar, a za ovo šesto izdanje Adventa u Zadru kao i dosad, organizatori manifestacije su Grad Zadar, Turistička zajednica grada Zadra i Tržnica Zadar. Uz dodatno okićene promenadne blagdanske prostore u atriju palače Cedulin i na Forumu, središnje mjesto radnje Adventa u Zadru opet su trgovi Petra Zoranića i Pet bunara, na kojima su se smjestile 24 ugostiteljske kućice i koncertna pozornica.

Kako ističu iz Turistička zajednice grada Zadra, ugostitelji će u adventskim kućicama pripremati zanimljive i ukusne delicije, među kojima se pored uobičajene zimske ponude nađe i pravih eno-gastro iznenađenja. Pačja prsa s mlincima, kobasice s tartufima, burgeri s domaćom pečenicom, kuhani rosé, street food verzija sarme s mesom od lokalnih OPG-ova, zimski kokteli dio su ugostiteljske ponude Adventu u Zadru.

“Prostor adventskog sajma je zbog dobro nam poznatih epidemioloških mjera ograđen i osiguran, a na njega se može pristupiti kroz tri ulaza. Jedan je smješten kraj Providurove palače, drugi iznad ulice Stratico iz smjera bivše Tehničke škole, a treći iz smjera uvale Foša i Pomorske škole.

Kako bi se osigurala veća posjećenost, kraj ulaza kod Providurove palače organizirano je i mjesto za brzo antigensko testiranje na Covid-19 za sve one koji još nemaju EU Covid potvrdu. Kao i proteklih godina, tijekom blagdanskog razdoblja dio zadarskih trgovaca, ugostitelja i kulturnih ustanova sudjeluje u organizaciji ‘Đira po gradu’.

Brojni restorani nude prigodne menije po pristupačnim cijenama, trgovine zanimljive ponude, akcije i popuste, muzeji dodatne programe i akcije na ulaznice i suvenire. Također popuste na ulaznice za svoje programe nude HNK Zadar, Kazalište lutaka Zadar i Koncertni ured”, kažu iz Turističke zajednice Grada Zadra.

Ako ste u potrazi za smještajem i posebnim hotelskim ponudama, Falkensteiner Hotel & SPA Iadera u Petrčanima za svoje goste priprema koktel prijem, a potom i Gala večeru, uz fantastičan The Greatest Show i ponoćni vatreni spektakl na Sotto Voce terasi. Plešite cijelu noć uz najveće hitove svih vremena, dok se klinci zabavljaju na Disco partyju punom zabave, igara, glazbe, balona te iznenađenja koje priprema vrhunski animacijski tim.

Nakon prošlogodišnje pauze Advent u Poreču vraća se uz veću ponudu na više lokacija u gradu/Manuel Paljuh

U zabavnom All around the world kulinarskom showu koji vas očekuje 1. siječnja, uz muziku uživo, a tu su i brojni sportski tereni i novootvoreni Fortis Club s Fitness & Health Club s barom te bowling & gaming zonom. U Zadru, na Boriku pak nude drugačiji vid adventa i blagdana, naime Falkensteiner Club Funimation Borik ima savršenu all inclusive ponudu za razdoblje od 30. prosinca do 2. siječnja.

Obitelj će moći provesti kvalitetno zajedničko vrijeme uz raznovrsne zabavne i sportske sadržaje. Na Boriku se smjestio i jedini kamp s pet zvjezdica u Dalmaciji – Falkensteiner Premium Camping Zadar gdje nudi prostrane i moderne mobilne kućice, a kako ističu iz ovog hotelskog lanca, poželite li u Zadru dočekati 2022. godinu, gosti kampa dobivaju i 20 posto popusta na novogodišnju večeru u obližnjem hotelu Club Funimation Borik.

Blagdani splitskih restorana

Ovogodišnji Advent u Splitu odvija se pod sloganom ‘Kliknimo na Advent’. Brojna događanja građani mogu, osim uživo, pratiti i putem digitalnih kanala. Tako smo omogućili svakome da ‘klikne’ na prigodan, adventski sadržaj koji ga najviše zanima, bez obzira na to gdje se nalazi.

Kako ističe Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednica Grada Splita, specifičnost ovogodišnjeg Adventa u Splitu je više od 50 kulturnih programa, brojne radionice, četiri ugostiteljske zone na kojima je koncentriran gastro i glazbeni program, dva klizališta – u Đardinu i na Mertojaku, humanitarni projekti.

Blaga lošinjska klima već godinama privlači turiste i u najhladnijem dijelu godine/PD

“Adventu u Splitu svake se godine pridružuje sve veći broj poduzetnika, što dovoljno govori o atraktivnosti i važnosti same manifestacije. Ove godine sudjeluje više od 60 poduzetnika, od čega je oko 30 ugostitelja koji svoju ponudu izlažu na adventskim kućicama na četiri ugostiteljske lokacije – Bedem Cornaro, Perivoj, Imaginarium Zvončac i Mertojak te u Parku Josipa Jurja Strossmayera.

Tu je, nadalje, i 15 restorana koji su se promotivnim cijenama jela priključili manifestaciji ‘Blagdani splitskih restorana’, dok ostali poduzetnici sudjeluju kroz razne programe i sadržaje”, kaže Vukšić.

New Report

Close