Adriadiesel spašen, novu šansu vide u brodogradnji

Autor: Marija Brnić , 15. listopad 2015. u 22:00
Agonija radnika je okončana/Dominik Grgurić/PIXSELL

Plan restrukturiranja karlovačke tvrtke prihvatilo dvije trećine vjerovnika, dugovi će biti će reprogramirani.

Agonija karlovačke metalske tvrtke Adriadiesel okončana je zaključenjem predstečajne nagodbe na Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Nagodbu otvorenu lani u rujnu prihvatilo je dvije trećine vjerovnika Adriadiesela. Prema usvojenom planu financijskog restrukturiranja tvrtke, dugovanja državi i njezinim poduzećima bit će reprogramirana, tako da će uz godinu dana počeka Adriadiesel otplaćivati samo glavnicu osam godina, uz kamatu od 4,5 posto godišnje. Od ukupnog iznosa obveza od 30,5 milijuna kuna državi Adriadiesel duguje 5,2 milijuna. S ostalim vjerovnicima, uglavnom kupcima i dobavljačima, dogovoren je otpis 70 posto utvrđenih tražbina uz reprogram preostalog iznosa na tri godine i kamatu od 4,5 posto godišnje.  

Time će se, kako ističe predsjednik Uprave Adriadiesela Nenad Končar, omogućiti "vjetar u leđa" radnicima Adriadiesela. Končar ključnim za daljnje podizanje posrnulog Adriadiesela smatra ulaganje u razvoj novih tehnologija, edukaciju i inovacije te, naravno, jači proboj na međunarodna tržišta.

Prilike za plasman dizelskih generatora i motora za dizelske i nuklearne elektrane u karlovačkom proizvođaču vide u domaćoj i europskoj brodograđevnoj industriji te u modernizaciji i novim projektima u elektranama u europskim zemljama. Vlasnici Adriadiesela inače su država, koja ima udjel od 32 posto, Jadranska ulaganja, iz kojih dolazi i Nenad Končar, drže 29 posto dionica, a nešto manje, 27% dionica, posjeduje pulsko brodogradilište Uljanik.       

Komentirajte prvi

New Report

Close