Administracija, zakoni, nelikvidnost: Problemi i u 2013. godini ostaju isti

Autor: Nikolina Buljan / VLM , 29. prosinac 2012. u 16:26
Thinkstock

“I 2011. i 2012. godina bile su obje teške u poslovnom smislu za poduzetnike. U posljednje vrijeme poduzetnici se u javnosti negativno percipiraju’.

Prema ovogodišnjem Izvješću opservatorija malog i srednjeg poduzetništva (MSP) u Hrvatskoj ukupni sektor MSP-a se sastoji od 168.931 proizvodne jedinice u kojima je zaposleno 50% radnog stanovništva s tim da se kao mala i srednja poduzeća računaju  tvrtke koje imaju od jednog do 249 zaposlenih. Sve te tvrtke, kako stoji u Izvješću izrađenom  u sklopu projekta tehničke pomoći “Poboljšanje administrativne učinkovitosti na nacionalnoj razini” koji je financiran u okviru programa Europske unije za Hrvatsku.

Teške godine

“I 2011. i 2012. godina bile su obje teške u poslovnom smislu za poduzetnike. U posljednje vrijeme poduzetnici se u javnosti negativno percipiraju s argumentacijom kako nisu u dovoljnoj mjeri pokretali investicije niti otvarali radna mjesta. Dakle, kad treba pokrenuti gospodarstvo, brzo se detektiraju poduzetnici kao oni koji trebaju investirati, no kad ti isti poduzetnici progovore o problemima s kojima se susreću i koje treba rješavati da bi mogli investirati, onda se nekako pažnja skrene na neke druge teme. Kako se čak 86% svih novih radnih mjesta stvara u malim poduzećima nikako ne tješi činjenica da se s istim problemima susreću mali i srednji poduzetnici u EU”, govori Anny Brusić, direktorica HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika. Od dolaska nove Vlade na vlast u Hrvatskoj, jedna od najčešće spominjanih tema jest značajan porast  sredstava za poticanje malog i srednjeg poduzetništva. Iako se iznizao cijeli spektar različitih programa za poticanje MSP-a, Anny Brusić upitali smo koliko su ti programi značajni, odnosno koliko mogu utjecati na pokretanje gospodarstva.

Pomoć za poduzetnike

“Ministarstvo poduzetništva najavljuje raspisivanje natječaja početkom godine koji će pratiti poslovnu godinu. Posljednjih desetak godina  poticaji za poduzetnike bili su više socijalne nego poduzetničke prirode jer bi veliki broj poduzetnika dobio poticaje, ali u malim iznosima. Srećom, ove godine, politika davanja poticaja malom i srednjem poduzetništvu se promijenila, pa se manjem broju poduzetnika počelo odobravati sredstva u većim iznosima. Za male i srednje poduzetnike, tako, direktnih poticaja ima oko 250 milijuna kuna godišnje”, govori Brusić.Unatoč ovoj brojci, ne očekuje mnogo od 2013. godine. Izazovi će, kaže, biti isti kao i prethodnih godina. “Zapravo pomalo uvijek iznenadi pitanje: što muči poduzetnike? Kao da se svake godine očekuju neki novi problemi, pa onda i zanimljiviji.

Novi zakoni

Možda bi i bili, kada bi se stari ili uvijek isti problemi rješavali. Ali, posljednjih desetak godina, koliko se ja bavim temom malog i srednjeg poduzetništva, problemi su uvijek isti, samo je njihov rang na ljestvici problema malo promijenjen”, objašnjava Brusić. Broj jedan problem su, spominje, administrativne barijere i pristup financijama te problem nelikvidnosti, koji je još od 2008. bio najveći problem. Dodaje kako se od novog Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi očekuje  da će  početi rješavati problem nelikvidnosti te da će dijelom i “čistiti” poduzeća koja nisu poslovno aktivna.

Manje neuspješnih

Podaci  Fine pokazuju da je tijekom posljednje dvije godine postojala značajna kreditna ekspanzija (nešto iznad 12 posto) iako su  ukupni prihodi od prodaje za cijelu skupinu poduzeća opali za 16%, sa 690,7 milijardi kuna u 2008. godini na 580,2 milijarde kuna u 2010 godini. Ukupne obveze MSP-a povećale su se sa 160,8 milijardi kuna na 184,2 milijarde kuna što je bilo povećanje od 14,6%. Broj neuspješnih poduzeća također je smanjen.

>>> U posebnom prilogu Poslovna 2013. pročitajte pregled hrvatskog gospodarstva u 2012., očekivanjima šoping centara, intervju s predsjednikom Uprave Mercatora…

Komentirajte prvi

New Report

Close