Adecco Hrvatska sada vodi studentica. Smiješi joj se i titula globalnog CEO-a!

Autor: Bernard Ivezić , 02. srpanj 2020. u 07:00
Riječka studentica 3. godine biotehnologije Dorotea Neuberg

I globalno je ovo jedina prilika da studenti tako brzo dođu do reference da su vodili jednu od filijala ili čak cijelu Fortune500 kompaniju.

Riječka studentica treće godine biotehnologije Dorotea Neuberg (21) ima nesvakidašnji ljetni posao. Neuberg je od srijede do kraja srpnja nova direktorica najvećeg regrutera u Hrvatskoj, Adecca Hrvatska.

Tvrtka koja na ovom tržištu ima više od 1100 klijenata među kojima i najveće kompanije, petu godinu provodi projekt CEO For One Month – direktor na mjesec dana kojim studentima omogućuje da iskuse kako je to biti šef u Fortune500 kompaniji.

Ena Mehulić, voditeljica tog projekta te mentorica nove direktorice kaže da je ovo jedina prilika u nas gdje studenti mogu doći do stvarne funkcije direktora tvrtke i prije nego završe fakultet i steknu neko drugo radno iskustvo.

“I globalno je ovo jedina prilika da studenti tako brzo dođu do reference da su vodili jednu od filijala ili čak cijelu Fortune500 kompaniju, a ove godine u projekt se uključilo 35 država u kojima posluje Adecco”, kaže Mehulić.

Dodaje da će Neuberg u mjesec dana doslovno raditi na operativi, jer smisao je projekta omogućiti mladima da se razviju u realnom poslovnom okruženju.

Program se prvo odvija u lokalnim Adecco uredima, poput hrvatskog, gdje po jedan student vodi kompaniju na razini države.

Potom se bira 10 globalnih finalista i oni imaju priliku postati na mjesec dana izvršni direktori cijele Adecco grupe. “To znači da i hrvatska kandidatkinja Dorotea Neuberg ima tu priliku”, kaže Mehulić.

Ograničenja, naravno, ima

Iako studenti kroz ovaj projekt dobivaju mnoštvo ovlasti, postoje ograničenja. Direktori, naime, imaju zakonski vrlo precizne ovlasti, uključujući da mogu na Trgovačkom sudu zatražiti čak i zatvaranje kompanije. Mehulić pojašnjava da zato u sklopu programa imaju određena pravila koja se komuniciraju interno, a studente se usmjerava u tri projekta: lokalni, regionalni i globalni.

“Ove godine su ti projekti u znaku ‘novog normalnog’, odnosno suživota i života nakon korone”, kaže Mehulić. Iako je riječ o studentskom poslu, plaća je sve samo ne studentska. Iznad je zagrebačkog prosjeka. U Adeccu nisu htjeli precizirati kolika. Ipak, a globalnoj web stranici projekta su precizniji.

15.000

eura iznos je plaće za studenta koji se izbori za jednomjesečno upravljanje Adecco grupom kroz projekt CEO For One Month

Tamo stoji da student koji osvoji posao izvršnog direktora cijele grupe, može računati da će za to biti plaćen 15.000 eura. No, i da ne dođe do finala, studentima ovo natjecanje otvara nove prilike. Mehulić navodi da je lanjski student-direktor Adecca Hrvatska odmah potom dobio posao. Međutim, za razliku od velikog broja poslova u Hrvatskoj ovaj ne ide “preko veze”.

“Prijava se radi preko globalne web stranice Adecca nakon čega slijedi nekoliko krugova selekcije i na kraju su još i zaključni intervjui s lokalnim menadžerima, a ove godine je u selekciji bilo 500 kandidata”, kaže Mehulić.

Navodi da su prošli kroz psihometrijska ispitivanja, provjerili su im kompetencije te su odradili intervjue, uključujući one na regionalnoj razini. Pri tome nije važan smjer studija. Prošlogodišnji direktor na mjesec dana bio je student politologije. Ove godine svih pet finalista za Hrvatsku došlo je s različitih fakulteta.

Uspješna i izvan studija

Dorotea Neuberg, uz redoviti studij, za ovu se priliku izborila i referencama kao što su promotorica kozmetičkih proizvoda, fundraiser za Unicef, a i predsjedanjem Studentskim vijećem za biotehnologiju.

“Zanimalo me kako leadership izgleda na globalnoj razini i kako biti dobar lider, a ne samo menadžer. Želim obogatiti razumijevanje poslovnog svijeta i pojačati soft vještine te, najbitnije, od Adecca naučiti kako je to biti dobar lider u svijetu modernog poslovanja”, zaključuje Neuberg.

Komentirajte prvi

New Report

Close