A1 se u prvom polugodištu, unatoč korona krizi, uspio održati u plusu

Autor: Bernard Ivezić , 15. srpanj 2020. u 22:00
Jirí Dvorjančanský predsjednik je Uprave A1 Hrvatska/BORNA FILIĆ/PIXSELL

Operater je EBITDA smanjio za 3,2 posto na 33,8 milijuna eura.

Turizam u Hrvatskoj se blago oporavlja, posebno u odnosu na travanj i svibanj, objavio je u svom kvartalnom izvješću Telekom Austrija, vlasnik drugoga najvećeg telekoma u našoj zemlji, A1 Hrvatske.

Navodi da je u razdoblju od ožujka do lipnja Hrvatska počela pokazivati prve znakove recesije. Razlog je snažna ovisnost gospodarstva o turizmu, kao i činjenica da je Hrvatskoj najveći vanjskotrgovinski partner također pandemijom koronavirusa značajno pogođena Italija. Telekom Austrija stoga upozorava da je gospodarstvo ovdje jedno od najteže pogođenih korona krizom u regiji.

Vlasnik A1 navodi da se to odrazilo i na prihode operacije u Hrvatskoj. U drugom tromjesečju prihod je tako manji 6,8 posto i iznosi 99,3 milijuna eura, a na razini polugodišta pao je 3,9 posto na 200,4 milijuna eura.

Najviše su pali prihodi od mobilnih usluga, jer su se tijekom karantene građani oslonili više na fiksne usluge.

Mobilni prihodi manji su 7,5 posto i bili su 55,3 milijuna eura. No, pao je i prihod od fiksnih usluga, koje dosta koriste poslovni subjekti, i to za 2,8 posto na 30,7 milijuna eura.

Kupnja licencija za 2,1 Ghz spektar za 7,2 milijuna eura, deprecijacija kune za 2,1 posto u drugom tromjesečju, a što je umanjilo prihod A1 Hrvatska za 2,2 milijuna eura, zatim akcije doniranja korisnika tijekom karantene i skuplje prodajne akcije, kao i manji prihodi od profitabilnijih usluga, poput roaminga, utjecali su na pad operativne profitabilnosti A1 Hrvatska.

Operater je EBITDA smanjio za 3,2 posto na 33,8 milijuna eura. Na razini polugodišta A1 se uspio održati u plusu. Operativna dobit mu je u prvih šest mjeseci, i to zahvaljujući dobrom početku godine, 0,8 posto bolja nego lani i iznosi 67,1 milijun eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close