A državu nije briga: Žene u Hrvatskoj plaćaju porez jer su – žene

Autor: Poslovni.hr , 17. travanj 2019. u 12:30
Foto: Getty Images

Baš kao i Hrvatice 25 posto poreza plaćaju Dankinje i Šveđanke, Mađarice još i više čak 27, a Belgijke i Francuskinje 5,5 posto.

Ako računamo da žena mjesečno potroši samo 20 kuna na paket uložaka, što je minimum minumuma, znači da državi u godinu dana plati 60 kuna poreza. Pomnoženo s brojem žena do 50. godine – ispada da državni proračun na menstruaciji na godinu zaradi najmanje 54 milijuna kuna, piše RTL.

To se popularno naziva "tampon tax" i žene ga ne mogu izbjeći. O tome se raspravljalo i u Europskom parlamentu – koji je donio preporuku da taj porez bude nula posto.

No još uvijek se mnogi nisu odlučili za takav potez. Baš kao i Hrvatice 25 posto poreza plaćaju Dankinje i Šveđanke, Mađarice još i više čak 27, a Belgijke i Francuskinje 5,5 posto. Žene ne oporezuju Irci. Tampon tax prva je još prije 15 godina ukinula Kenija, nakon toga brojne druge afričke i američke države dok se u Velikoj Britaniji porez na menstruaciju slijeva u fond iz kojeg se onda financiraju ženske udruge.

Najmanju količinu higijenskih potrepština koju žena potroši u pet godina platit će u Hrvatskoj oko 1.200 kuna. Pri tome ne računajući tablete protiv bolova bez kojih 20 posto žena ne može normalno funkcionirati.

Na to građanke u Hrvatskoj moraju platiti porez od 25 posto jer higijenske uloške i tampone se ne računa kao osnovnu životnu potrepštinu bez obzira što bez njih baš nijedna žena ne može.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Muškarci plaćaju porez zato što su muškarci.
Zašto porez na viagru nije 0 % ?

New Report

Close