Rekorder: U ovom mjestu broj stanovnika u sezoni porastao za 469 posto

Autor: Marija Crnjak , 05. kolovoz 2018. u 11:22
Foto: Duško Marušić / Pixsell

Stvarne brojke su još i veće ako se broje i nekomercijalni smještajni kapaciteti, a ove godine u njima je gotovo pola milijuna kreveta, u 102 tisuće objekata.

Ako se računaju samo komercijalni objekti za iznajmljivanje na Jadranu, rast broja stanovnika u kolovozu kreće se od 40 posto u Splitsko-dalmatinskoj do 129 posto u Istarskoj županiji, pri čemu u nekim mjestima broj stanovnika naraste i više od pet puta, izračunala je Hrvatska gospodarska komora.

Štoviše, stvarne brojke su još i veće ako se broje i nekomercijalni smještajni kapaciteti, a ove godine u njima je gotovo pola milijuna kreveta!  U Komori su za turističku sezonu 2018. godine napravili procjenu povećanja broja stanovnika temeljem konzervativne procjene porasta broja noćenja od 5 posto u odnosu na prošlogodišnju sezonu, te temeljem broja stanovnika prema aktualnom popisu stanovništva iz 2011.  U kolovozu se tako očekuje porast broja stanovnika za 11 posto u Splitu, što je relativno mali porast zbog velikog broja stalnih stanovnika.

U Medulinu koji inače ima oko 6000 stanovnika očekivano povećanje stanovnika iznosi 469 posto, Nin će se s manje od 3000 stanovnika povećati za 447 posto, Mali Lošinj za 265 posto će povećati broj ljudi, Rovinj za 261 posto, Crikvenica za 200 posto. S obzirom na to da se na razini cijele godine preko 60 posto svih turističkih noćenja u godini ostvari u srpnju i kolovozu, a 91 posto noćenja turista ostvari se u šest jadranskih županija, može se govoriti o teritorijalnoj koncentriranosti i vremenskoj ograničenosti hrvatskog turizma, zaključuju u Komori.

 

469 posto

više stanovnika u kolovozu ima Medulin, općina sa 6000 stanovnika

Ona postaje još vidljivija ukoliko se usporedi broj ostvarenih turističkih noćenja u kolovozu i siječnju, odnos je oko 60 prema jedan. Za usporedbu, prva iduća zemlja u Europskoj uniji po visini toga omjera je Grčka, s otprilike 20 prema jedan. Navedene procjene visokog porasta broja stanovnika u turističkoj sezoni, koja je vremenski izrazito ograničena na dva mjeseca, naglašavaju potrebu prekapacitiranja infrastrukture u turističkim destinacijama, osiguravanja sezonske opskrbe u trgovini na malo i prilagodbu cjelokupne turističke ponude povećanom broju stanovnika, upozoravaju analitičari HGK.

Naime, najviše noćenja u komercijalnim smještajnim objektima tijekom godine ostvari se u srpnju i kolovozu, u srpnju oko 29 posto, a u kolovozu oko 33 posto. Pri tom je u 2017. čak 49,2 milijuna noćenja, odnosno oko 95 posto ukupnog broja noćenja u ta dva mjeseca ostvareno u šest priobalnih županija. Na prvom mjestu je  Istarska županija s 15,2 milijuna ukupnih noćenja, slijedila je Splitsko-dalmatinska županija s 10,6 milijuna noćenja, potom slijedi Primorsko-goranska županija s 9,3 milijuna, pa Zadarska županija sa 6,5 milijuna noćenja, te Dubrovačko-neretvanska županija i Šibensko-kninska sa po 3,8 milijuna noćenja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close