162 lijeka više nisu besplatna, plaća se i inzulin

Autor: Poslovni.hr , 15. veljača 2014. u 12:07
Thinkstock

Kutiju lijeka levemir dijabetičari će odsad plaćati 25,52 kune, zbog čega su se nadležnim institucijama obratili iz niza udruga koje okupljaju oboljele od šećerne bolesti.

Od ovog se mjeseca naplaćuju 162 lijeka koja su dosad bila besplatna, piše Večernji list. Pacijenti moraju nadoplatiti pojedine lijekove iz različitih skupina; lijekove za snižavanje krvnog tlaka, povišenih masnoća u krvi, za liječenje čira i refluksa, ali i – inzulin.

Kutiju lijeka levemir dijabetičari će odsad plaćati 25,52 kune, zbog čega su se nadležnim institucijama obratili iz niza udruga koje okupljaju oboljele od šećerne bolesti. Olako skidanje poznatog inzulina s osnovne liste lijekova smatraju nerazumnim potezom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, navodi Večernjak.

“Naša djeca su promjenama inzulina prošla tešku prilagodbu i sada nekima odgovara lantus, a drugim levemir. Ova procjena rađena je pod nadzorom supspecijalista dijabetologa. Oba inzulina su donekle slična, ali se NE MOGU mijenjati bez nove prilagodbe. Ova odluka će dugoročno izazvati razvoj komplikacija, kako akutnih (hipoglikemije i ketoacidoze), tako i kroničnih koje zahvaćaju oči, bubrege i periferne živce”, stoji u dopisu dubrovačke udruge djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja “Slatki život”.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close