VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Evo ti i frcko,jos ti fali onaj friski jopa i jos njih par,macani koje vrijedi poslusati,pa odu pare u vjetar.U manjini sam petak je i nemam vise zivaca.Izvijesce ce pokazati sve,pa ce svi skuzit ko kakvu igru igra.Ove decke stvarno ne podnosim,ali ti si Tonchi jak igrac to ti stvarno moram priznati.Nista -ugodan vikend,pa do neke druge rasprave.Sretno svima ma kakvu igru igrali.

peyo

Odličan post. Nivo rasprave na ovoj temi nikad nije bio niži i bilo je krajnje vrijeme da netko ovako nešto napiše.

Sa sjetom se prisjećam vremena kad je na ovoj temi čitava plejada bardova ekonomske misli u Hrvata argumetirano i sa stilom iznosila svoje, ne nužno unisone, stavove.
[/quote]
Pa dobro, rako daleko baš ne bi išao. Ovo nije i nikad nije bila nikakva konferencija financijskih analitičara ili slično da bi se mogli hvaliti vrhunskim ekonomskim mislima, ali barem su postovi bili argumentirani.

Inače, ne slažem se sa tobom oko budućeg pada cijene. Cijena nije padala ispod 300 zato što je trezor tamo kupovao. Ali i poslije toga je kupovao na cca. 360 kn i opet na cca. 420 kn. Ako trezor nastavi kupovati na tih cca. 420 kn, cijena neće iću ispod.

Što se tiče samih fundamenata, pošto Viro još nije objavio konsolidiran izvještaj, sve to spada u domenu pretpostavki. A o tome zasada ne bih.

"Što se tiče samih fundamenata, pošto Viro još nije objavio konsolidiran izvještaj, sve to spada u domenu pretpostavki. A o tome zasada ne bih. " 🙂 ne bih ni ja….ali ovo se lagano pretvara u bzjk kutjevo odnos…Sladorana drugo ime za istocna Slavonija.

http://www.bankamagazine.hr/Naslovnica/Hrvatska/tabid/102/View/Details/ItemID/58021/ttl/Zeljko-Zadro-U-Viro-i-Sladoranu-ove-godine-ulazemo-oko-80-mil-kuna/Default.aspx

prije godinu dana..

Pa šta sve neće čovjek ovdje pročitat. Pogotovo kad svoj obol daju eminentne osobe kao dotična gospoda frckavi i tonchi.

Recimo kolega frckavi već poduže kontrira peyi da peyo kao ne razumije šta znači efekt rasta svjetskog kretanja šećera. Hoće reći da je peyo "glup" jer "ne razumije" da bi to bilo "loše" za viro jer cijena sirovine za šećer raste, pa bi onda viro imao veće izdatke, pa time i manju dobit, tobože. Samo ima jedan maleni problem kojeg očito ni kolega frckavi nikako ne shvaća, a to je da rast cijene svake sirovine nema identičan utjecaj na poslovanje firmi koje kupuju sirovine il plasiraju na trećeg kupca.

Da tako kod nas na domaćem tržištu prilično poraste recimo cijena kupusa, ljudi neće kupovat u trgovini toliko kupus, pa i ne treba im baš. Da jako poraste cijena čokolade u prahu, pa baš i neće toliko kupovat čokoladu u prahu. Isto vrijedi za recimo rižu, patliđan, koštice, krušne mrve i ne znam šta ti već, da ne nabrajam sve po redu. I onda naravno, kao rezultat svega, firme koje proizvode/prodaju te proizvode mogu računat na priličan gubitak ( što kroz pad prihoda, što kroz pad dobiti ) jer visoku cijenu proizvodnje ne mogu prenjet na kupca.

Al kad je u pitanju šećer, ajmo da vas vidim junaci, koji to od vas samih neće kupit kilu šećera ako treba po 10 il 12 kuna? Malo će se takih naći, ako uopće. A da će netko pravit problem oko toga šta šećer plaća 50 il 100 posto više od uobičajenog? Pa baš i neće. Jer to i nije neka razlika kad nešta skoči sa 6,5 kuna na 8,99 il 12,99. Pogotovo kad je u pitanju namirnica kao šta je šećer. Radi se o svega par kuna, zar ne? A tih se par kuna može u domaćinstvu daleko prije ušparat na nećem manje potrebnim, kao šta je naprimjer krušna mrva il riža.

Ovo kolege malo karikiram, al hoću reći, nisu sve sirovine jednake i ne može se kod svakog proizvoda prenijet ta cijena na potrošaća, a šećer je za razliku od svih nabrojanih drndi ipak stvar bez koje suvremeni čovjek ne može. Pa prije će se netko odreć benzina nego šećera. A svjedoci smo da se rijetko tko želi odreć benzina makar je on taj koji je skočio upravo sa 6,6 na preko 9 kuna u dvije godine. Pa to vam je rast od skoro 50 posto! I nisam vidio da ini ide loše poslovanje zbog toga, dapače, iz debelog minusa u debeli plus. A isto čeka šećer.

Kolega frckavi jel šta jasnije? Il da još pokoju dodam?

I da, zaboravih reći, ima tu i druga strana, viro je vodeći proivođač šećera u hrvatskoj. Daleko vodeći. Pa može skoro kako hoće. Konkurencija će morat drastično povećat cijene šećera ako misli izbjeć gubitke zbog visoke cijene nabavne sirovine, a viro hvala Bogu ima i novaca i mogućnosti da ovakvu situaciju kompenzira i učini je isplativijom za sebe, na ovaj il onaj način. Pa pogledajte kako je recimo Toda spakirao ostalim prodavačima ulja u Srbiji, sve će vam bit jasno.

A kolegu tonchija s cigarom neću puno komentirat, on i dalje sumnja u američku urotu i smatra da viro raste jel rastu američki indeksi i ina. I da, po njemu je euforija bila na vrhuncu tamo 18.1., kad je viro došao na 400 kuna, a viro je u cijeloj toj smislenoj priči bio "leteći puran", a korekcija cijene je tada bila "neminovna", da citiram kolegu. A onda je nakon podužeg čuđenja, isti kolega 4.2. opservirao kako se neko "iskrcava na 440", i to ne samo gledao, već i "učio" i o tome nas obavještavao.

Moje je pitanje ko je sada puran i jeste li nešto novog kolega naučili?

Po najnovijem je kolega odustao od ovakog tipa "učenja" pa se krenuo bavit analizom p/e i prihoda firme, no ni ovdje nije briljirao, kako vidimo, da bi nakraju slavodobitno poentirao da je na ovoj dionici digao 20 kila i da je čeka opet na ljeto na 300 kuna! Super

Cijena vira mora htjela ne htjela na 700 kuna samo zbog ovakvih dijoničara. A kolege koje vole vrijeđat druge da pričaju gluposti na ovoj temi savjetujem da radije krenu analizu od samih sebe.

never surrender

Pero svaka čast,ni sam se ne bih bolje obranio majstore.Dodao bi samo i to da je ovaj tjedan jako pogodovao dečkima koji mažu za burek,jer četiri dana svijet crveni,a ameri jučer srameći u plusu,a danas debelo.Pa znaju ljudi da se u petak tovari.A naše burekđije su dobrano iz gaća istresli purane kao šta ti veliš.Lijepo su se natrpali za idući tjedan,a ovce ili ti purani će opet unutra ,samo na puno većim cijenama.Stvarno je glupo više objašnjavati da je VIRO danas najjača dionica sa najvećim potencijalom za rast koji burza skoro ne pamti.Vele ljudi strpljen spašen,a strpljen znači čekati ulazak fondova,A spašen znači prodati fondovima.Pa ja ne mogu prodat nikom osim njima,a pogotovo na mojim cijenama.Kolega tonchi,meni lova ne treba,imam i drugih dionica,pozamašne količine,neke na kojima sam zaštopan,neke na kojima sitno radim, neke koje su skoro za ženidbu.Imam svoj posao i pristojnu plaću i burza mi dođe kao fuš.Mogu čekati i 10 godina da i ne taknem ni jednu od dionica.Tu je razlika između burek igrača i mene.Ja mogu čekati,ali kad nanjušim nešta dobro,gori sam od terijera-idem do kraja,Reći ću još samo nešta Inu sam čekao skoro 2 godine-1000 komada kupio po cca 950kn,istovario na 2830 do 3650.STRPLJEN SPAŠEN.
A Viro će donesti više od INE.,pa sad zaključite sami.
"Ili si investitor ili na Viri nemaš šta tražiti"-citat prijatelja sa foruma.
Sretno svima morao sam se javiti.

peyo

Poštovani kolega @peromadjar, vidim da dobro pratite ovu dionicu, pa me zanimaju neke stvari na koje nisam našao prave odgovore.
Inače imam "samo" 26 komada ove dionice.

Koliko sam upoznat poglavlje o poljoprivredi još nije zatvoreno. Navodno se očekuje u travnju.
Dalje, zanima me ako znate da li Francuska još uvijek inzistira da visina kvote za proizvodnju šećera u Hrvatskoj bude određena na temelju stvarnog stanja na hrvatskom tržištu i prema stvarnoj potrošnji šećera.

Jel to znači da se još uvijek ne zna kolika bi trebala biti proizvodnja, odnosno kvote. Nadam se da nećemo ostati bez tvornica kao u Sloveniji i Mađarskoj.

S druge strane preveliko i brzo širenje Vira u proizvodnji i preradi šećera, te akvizicijama, nekako mi se ne čini baš najpametniji potez8zbog ovih gore navoda). A volio bi da me demantirate.

I na kraju u vašem postu se slažem da je šećer kao namirnica važniji od nekih drugih, ali isto tako njegovo poskupljenje, bez obzira na njegovu važnost i raširenost u prehrani, bi neminovno dovelo do smanjene potrošnje ( pravili bi se manje kolači, što je opet dobro za zdravlje pojedinca [wink])

Kolega peromadjar, zahvaljujem se što ste mi ukazali na nekonzistentnost mojih stavova vezanih uz cijenu dionice Vira. Koliko se ja sjećam reakcija brojnih forumaša na neke vaše postove, ni vama konzistentnost nije jača strana.

Koliko je meni poznato, Sladorana (SLDR-R-A) je samostalni gospodarski subjekt čiji je Viro većinski vlasnik. Temeljni kapital nakon dokapitalizacije iznosi 330.600.200 kn i podijeljen je na 3.306.002 dionica pojedinačnog nominalnog iznosa 100,00kn. Na službenim stranicama ni Vira ni Sladorane, ni na novostima objavljenima na službenoj stranici ZSE nisam pronašao nikakvu informaciju koja bi ukazivala na to da će se aktiva i pasiva te prihodi i rashodi Sladorane pribrojiti bilanci te računu dobiti i gubitka Vira. Ukoliko raspolažete službenom informacijom molio bih link. U protivnom ću vaše objavljivanje te (dez)informacije smatrati obmanjivanjem javnosti.

Što se tiče mojeg povezivanja kretanja na Wall Streetu s trgovanjem vrijednosnicama u svijetu, to je notorna činjenica koju shvaća i investitor-početnik. Kao što je mene iznenadio izostanak korekcije na Wall Streetu, iznenadio je i brojne financijske analitičare. Vjerujem da, kao verzirana osoba, redovito pratite CNBC i Bloomberg. Dakle, svoju tadašnju premisu o neizbježnoj korekciji na Wall Streetu kao trigger za pull back i na ZSE, sam temeljio na stavovima nekih američkih financijskih analitičara. Međutim, u svjetlu odličnih makroekonomskih podataka i financijskih izvješća vodećih američkih kompanija ona se (još) nije dogodila. E sad, da li trenutne cijene dionica na ZSE korespondiraju s trenutnim makroekonomskim pokazateljima u Hrvatskoj, stvar je osobne interpretacije.

Ne smatram da je Viro "leteći puran". Viro je kompanija sa sjajnim menadžmentom, i artikuliranom vizijom i strategijom poslovanja. Intervju s gospodinom Zadrom sam iščitavao i između redaka, ne koncetrirajući se isključivo na izrečeno, već i na neizrečeno, odnosno izrečeno mimikom i gestikulacijom. Ako vi smatrate da nametnute uvozne kvote za šećer od strane EU neće utjecati na rezultate poslovanja Vira i Sladorane u dogledno vrijeme, to je vaše pravo, a moje je da smatram da hoće.

Što se dionice Vira tiče, situacija je malo drukčija. Viro je dionica s visokom betom. Brzo visoko leti i brzo nisko pada. Trgujem njome (nikad više od 200 dionica) od kraja 2007. i na vlastitoj sam koži osjetio sve njene cjenovne oscilacije, i nešto pritom naučio. Kad ocijenim da sam na nekoj dionici s visokom betom pristojno zaradio, uzimam dobit i prebacujem je u dionice s niskom betom. Sve je stvar investicijskog stila. Priznajem da sam medvjed i imam averziju prema kockanju.

Što se tiče ciljane cijene od 700kn mislim da je ona dostižna u dogledno vrijeme (pitanje je da li već u ovom valu). Ali lupetanje (ne s vaše strane) o izglednom skorom dostizanju ath cijene, budimo realni.

Što se tiče mojih omaški, evidentne su, ja sam ekonomist kojem financije i računovodstvo i minuciozno iščitavanje financijskih izvješća nisu forte, ali mi moja intelektualna širina daje sposobnost sagledavanja šire slike, što je vrlina svakog uspješnog investitora.

Uz poziv da i dalje vašom erudicijom iluminirate ovaj forum i ukazujete na tuđe pogreške

Srdačan pozdrav

Ej kolega tonchi,pa zato ništa ni ne kužiš,pa ti si ekonomista,iz kancelarije,a vani ti je pravi živi svijet živi ljudi,a ja mislio da si manga.Pa ti voziš po grafovima,i pikovima,i to od 2007,po 200 komada.Po tebi 1+1 =2,a kod mene može biti i 11.Ti si živi dokaz zašto država propada,zbog jako loše ekonomije.
""""Što se dionice Vira tiče, situacija je malo drukčija. Viro je dionica s visokom betom. Brzo visoko leti i brzo nisko pada."""""""-tvoje riječi,a da li je baš tako i ako je zašto.Ja otkada sam unutra Viro konstantno raste polako ali sigurno,na konto čega grafova, pikova,upitnika.Ne kolega na osnovu svojih rezultata.Zašto je Ina bila gubitaš-ekonomska neisplativost,a dođu Mađari Ina postaje naftni gigant.A očito da Mađari imaju drugačije digitrone.
Veli mi susjed da neće sadit krumpire jer mu se ne isplati.Pa bolje mu je otvoriti pivu i zaleći u debelu hladovinu,i čekat da mu padne sa neba.
Za ekonomiste u životu postoji crno i bijelo ,a kod nas običnih ljudi ima i sivo.Pazi šta je najfascinantnije- ljudi te slušaju,mogao bi i u političare.A ja ću ti moj kolega za to vrijeme slati razglednice iz ribolova iz cijelog svijeta.
Mislio sam da si frajer,manga,ali ti si isti ko i frcko.Aj bok.

peyo

Poštovani kolega @peromadjar, vidim da dobro pratite ovu dionicu, pa me zanimaju neke stvari na koje nisam našao prave odgovore.
Inače imam "samo" 26 komada ove dionice.

Koliko sam upoznat poglavlje o poljoprivredi još nije zatvoreno. Navodno se očekuje u travnju.
Dalje, zanima me ako znate da li Francuska još uvijek inzistira da visina kvote za proizvodnju šećera u Hrvatskoj bude određena na temelju stvarnog stanja na hrvatskom tržištu i prema stvarnoj potrošnji šećera.

Jel to znači da se još uvijek ne zna kolika bi trebala biti proizvodnja, odnosno kvote. Nadam se da nećemo ostati bez tvornica kao u Sloveniji i Mađarskoj.

S druge strane preveliko i brzo širenje Vira u proizvodnji i preradi šećera, te akvizicijama, nekako mi se ne čini baš najpametniji potez8zbog ovih gore navoda). A volio bi da me demantirate.

I na kraju u vašem postu se slažem da je šećer kao namirnica važniji od nekih drugih, ali isto tako njegovo poskupljenje, bez obzira na njegovu važnost i raširenost u prehrani, bi neminovno dovelo do smanjene potrošnje ( pravili bi se manje kolači, što je opet dobro za zdravlje pojedinca [wink])

100-ka od mene, što zbog slaganja s vašim stavovima (sagledavate širu sliku), što zbog priznanja da imate "samo" 26 dionica Vire. Ovdje se ljudi razmeću tisućama dionica u svojem vlasništvu (ispada da je ovaj forum forbesov klub milijardera) pa ovo "priznanje" dođe kao dobrodošlo osvježenje. [thumbsup]

http://seebiz.eu/hr/valute-i-robe/francuska-zaustavlja-hrvatske-pregovore-zbog-kvote-za-secer,76298.html

zahvaljujem kolegi na razumijevanju, često ne želim al ispadnem jako oštar pa se ispričavam da se ne bi uvrjedili.

moja je poanta da je u redu imat svoj stav ( iako i taj stav mora imat neki razlog zašto je takav ), al ne volim vrijeđanja i omalovažavanja tuđih stavova. Ja nikog nisam osuđivao zašto nije htio kupovat ovu dionicu na 300 il 350 kuna, svatko ima svoj razlog zašto nije, eno jedan kolega je, ozbiljno misleći il ne, rekao da nema šanse da kupuje prije pada na 200 kuna. I taman porasla na 400 kuna. To je bio njegov stav, ok, al pokazao se vrlo pogrešnim.

Zato ne volim da se unaprijed osuđuje ni druge kolege koji možda vide ovu dionicu na 1000 kuna kao kolega peyo. Budimo realni, sve je moguće. A dok se određene sumnje ne potvrde il odagnaju, nema smisla vrijeđat.

Nisam ni ja vidovnjak, al kao i američki analitičari, i ja znam šta je psihologija tržišta, šta je tehnička analiza, i moja se očito razlikuje od njihove ( bar one koju javno iznose ), analizu treba uklopit u ekonomsku stvarnost, procjenit gdje ide razvoj koje firme i razvoj koje dionice. Imam svoje razloge i imam svoj pogled koji me do sad nije iznevjerio, još od kako je kriza počela. I radi istih razloga praktički cijelu 2010 nisam ulagao na našem tržištu kapitala, neću ni objašnjavat ponovo zašto, no sam pogled na graf crobexa sve govori.

I onda kad se spominju tako oprečni stavovi između mogućih scenarija, žalim, razilazimo se, al bliži su mi peyini targeti na 1000, nego ovi na 300. I to nije jer ja tako ja želim il jer peyo tako želi, neki to zovu osjećajem, neki znanjem, a neki načinom ulaganja.

never surrender

A šta se tiče informacija koje bi ukazivale na to da će se aktiva i pasiva te prihodi i rashodi Sladorane pribrojiti bilanci te računu dobiti i gubitka Vira, imate pravo, nije nigdje službeno napisano, samo je neslužbeno Zadro izjavio prije manje od mjesec dana u intervjuu da će se za 2010 radit konsolidirano izviješće. Uostalom, ako meni ne vjerujete kontaktirajte ljude u firmi. Ako je lagao Zadro, lažem i ja.

Konsolidirano izvješće samo pod sebi podrazumjeva da se pod isti nazivnik svedu imovina, obveze, prihodi i rashodi društava koja su uključena u konsolidaciju ( ovisnike o matici ). Jedino ako konsolidacija nije dobila neko treće značenje.

never surrender

New Report

Close