Padati će one i to vrlo brzo. stotine stanova praznih u Zagrebu čekaju kupca. Pogledajte samo na Zagrebačkoj (u krugu 100m), Nova Galerija, Tehnika i zgrada preko puta su prazne. Ako je 20% stanova prodano, a sve je useljivo.
Ili podsljemenska zona. U jutarnjem su iz ACM imali članak od dvije strane o “luksuznim stanovima” koje ne mogu prodati ni godinu dana nakon izgradnje i koje su spustili sa 2800 na 2400€. Svi imaju razne akcije. Do sada su manje više svi stanovi bili prodani, sada krediti počinju opterećivati investitore. Nema kapitala za dalje, a nema kapitala ni za vraćanje kamata banci. Jedini način je početi prodavati, ali po malo nižoj cijeni.
Patke. Stalno se plasiraju članci na ovu temu. Jedni kaži cijene padaju, slabo ide prodaja, drugi kažu cijene padaju ali samo lošim nekretninama, dobrim će cijene i dalje rasti, treći kažu, neee, nema nikakvog pada, sve će to biti još skuplje, itd. Kome ovdje vjerovati, i da li uopće više obraćati pažnju na ovakve članke. Svi se pozivaju na neke izvore, jedni na poreznu upravu, drugi na prosječne cijene u oglasnicima, podaci DZS-a su savim drugačiji, itd. Totalna zbrčka na ovom području. Nema nikakvog autoriteta na kojeg bi se čovjek mogao osloniti.
Meni se čini kao da je ovaj članak sponzoriralo drušvo koje prodaje stanove.
Slažem se sa kolegom koji kaže da će ključ biti u dostupnosti kredita. Ako se uvjeti pogoršaju, cijene moraju dole. To mi se čini vrlo vjerovatan scenarij.
Pa gospodo sta vi mislite sto je Zagreb za Evropu i da li je nekada Zagreb znacio u evropi?pa ne da ce stanovi da padnu nego ce da krahiraju da ce se mnogi objesiti. Ne treba biti finansijski strucnjak , da bi se spoznalo koliko oni uopce vride. Za jedan trosoban stan u Zagrebu prosjecnog kvarta ne bi se smjelo vise platiti od 85000€ura, jer to je otprilike onoliko koliko se zaradi, a tko je vama davao kredite, ja vam ne bih bio u kozi za 10-tak godina.
Umisljajte metropolu i mastajte. opljackani ste onog momenta kada ste potpisali preskupi kredit koji vi nemozete nikada da vratite, zahvaljujuci bankama koje ionako na kraju to dobiju i to duplo.
Nema šanse da mi padne cijena kvadrata u strogom centru zg-a… A “zagrebackoj” ili jos gorim pripizdinama ce padat jer su bile smijesno visoke cijene i to je u redu… Pa bile su cjene (naravno usporedjujemo cca stan iste kvalitete i kvadrature) gotovo iste kao u centru. Pa to je suludo i to ce skrahirat…