Učinak nižeg PDV-a ‘pojele’ fiskalne blagajne

Naslovnica Forum Komentari članaka Učinak nižeg PDV-a ‘pojele’ fiskalne blagajne

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Cijena fiskalizacije ca 3000kn jednokratno

100kava dnevno * 30 dana * 9kn = 27000kn
Razlika PDV (25->10%) koja ostaje u blagajni kod nepromijenjene cijene kave iznosi 4050kn/mjesečno.

A tek ušteda u vremenu jer se više ne mora voditi dvostruko knjigovodstvo.
Neprocjenjivo, a nije MASTER card!

Daj ne lupaj i informiraj se kod ugostitelja, a manje vjeruj u spinove. Za početak analize kreni od ponašanja dobavljača od trenutka fiskalizacije.

bez uvrede, fox muder je u pravu si da su dobavljači pošandrcali s cijenama ali zato jel nemaju taj benefit manjeg pdv-a, a šta da radimo mi ostali u trgovini i usluzi em fiskalizacija dobavljači dižu cijene, pdv ostaje isti a cijenu je malo teže dirat u ovo doba , ali neće bit druge pa dokle ide ide , ali takvim načinom i sileđijskim načinm ministarstva financija gospodarstvo će nam na nulu, tek na jesen ce bit poplava nezaposlenih i vrhunac kad nas sve fiskališu ( dio pozatvara svoje butige ) i sezona završi e onda si mame i žene mogu fiskalizirat ( naravno pokretni ,ko dimnjačari s pic brojčenikom)

pepe7

Ako se ne varam…

Ovom fiskalizacijom će biti izvučeno iz Hrvatskog gospodarstva oko 200 miliona kuna (200.000.000,00kn).

Istina jedan dio će se vratiti u IT industriju .
A jedan dio neće već će neki morati zatvoriti tvrtke i otići na burzu .

.

10/25 = 40%,

da li bi nekoga iskreno iznenadila informacija da ispostavi da je 40% ukupnog ugostiteljskog prometa RH bilo prijavljeno, a 60% odrađeno na crno?

Po svemu što znamo možda je smanjena stopa PDV-a u stvari kompenzacija za forsiranje prijavljivanja prihoda maskirana u povećanje konkurentnosti, pa ne treba očekivati pad cijena, niti su fiskalne blagajne za išta “krive”,

i to je ok na žalost, karte na stolu, kako su trebale biti od početka.

” NIKAD GORE ”

” DOTUKLA IH FISKALIZACIJA – ZATVARAJU DUČANE , PA IDU NA BURZU “:

http://danas.net.hr/novac/mali-trgovci-vec-zatvaraju-ducane-pa-idu-na-biro

ako je tako uspješna fiskalizacija zašto je toliko obrta i kafiča zatvoreno ?

Zašto su išli dignuti 2 miliarde dolara kredita u USA ?

.

Što to onda znači ? Da dućane i kafiće treba oslobodit svih poreza da bi mogli radit ? I PDV-a i na plaće i doprinosa ?
Hoćemo im uvest i subvencije ? Ako može za brodogradnju i poljoprivredu, zašto ne bi subvencionirali i kafiće i male dućane. Ma ima se para u proračnu, nije beg cicija….

Ok, porezi možda jesu preveliki, ali kako ih spustit ako će svi nastavit varat. I zašto bi neki ugostitelj ili dućandžija uopće prestao varat ako se spuste porezi.

Ne može me nitko uvjerit da će fiskalna za 60 kn/mjesečno nekome ugrozit biznis. Ako hoće onda taj biznis iovako nije imao smisla.

I kad se uvodio PDV 1999. hrpa malih dućana je zatvorila vrata. Sa 1.1. trebali su platit PDV na kompletnu zalihu u dućanu, a mnogi to nisu imali i samo su zatvorili vrata. Znam ja jednog takvog, još je ogorčen i nakon skoro 15 godina na PDV. Kažem ja njemu, a zašto nisi prestao naručivat robu pred kraj godine, rasprodao i ostavio minimalnu zalihu na 31.12., a nakon NG imao zatvoren dućan na par dana i naručio robu uz odgodu plaćanja i ponovo napunio police i krenuo ponovo.
I on me bijelo gleda. Čovjek si je zatvorio biznis iz čiste gluposti.

A u istom prostoru mu je susjed otvorio isti biznis nakon par mjeseci i sad se mrze međusobno jer je ovaj uvjeren da je nemoguće imat dućan nakon uvođenja PDV-a i da je susjed nekog potplatio.

Loki

Ni ne treba očekivati pad cijena jer je situacija u ugostiteljstvu strašno loša. Odnos ulaznih i izlaznih cijena se u 10-15 godina jako pogoršao. Ulazne cijene su skočile cca 200-220%, a prodajne 50-ak%. I ako na to dodamo razliku u poreznom terećenju, dobro da itko i radi. Naročito ako imamo u vidu cijelu Hrvatsku. Ne može se gledati prosjek sa Korza, Rive ili Trga. Dosta je njih radilo sa nulom, ili čak ukalkuliranim minusom, jer su to obiteljski poslovi i više članova je zaposleno. Osim toga u objekte je, nerijetko, investirana i životna štednja pa bi izlazak iz posla bio apsolutni gubitak.

New Report

Close