Nekad sam se bavio s atpl. Neznam kolika je cijena ta tankera u odnosu na brod za rasute terete. Tpng ima 6 brodova ako dobro vidim, atpl je imala 20 dok je cijena dionice divljala. Ne pišete na forumu o novogradnjama, scrapingu..
nitko ne komentira FI??? nije ni čudo jer je koma!
bdi ispod 500 nužno tjera tpng u gubitak
ako tpng nema vremenske ugovore na 14000 i iznad, nego vozi po spotu, to nužno tj bar uvijek dosad tjera u minus
ovje su mnogi lupetali svašta, i ja sam svojedobno, tpng je voda duboka, ali bas duboka
otpis vrijednosti je drastičan, ali ni rdovno poslovanje nije u plusu. ne može biti u plus jer nemaju charter i bdi je cijelu 2020 prokuburio ispod 500. kad su im bili istekli charteri kroz 2020, nastavili su navigati ali počeli spaljivati pare
Ovo vrijednosno uskladjivanje 50-60 milja nece utjecati na cijenu. NAV je i dalje visokih 70kn. Bio 77kn. Gubitak je bio ocekivan, mozda sam ja ocekivao ipak manji, a bilo je i poprilicno dokovanja.
Sad znamo zasto je cijena pala sa 60 na 40 kn iako ne bi mogao reci opravdano jer gledano kroz 5g postojanja vrijednost duga je prepolovljena.
A opet kako bi tvrtka kupovala svoje dionice povoljno ako ne bi napravila ovakvo nesto i to bas u ovom trenutku. Vrijednosno uskladjivanje imovine. Zadrani pravi! Premazani svim mastima. I uskladjena imovina im opet daleko nadmasuje trzisnu vrijednost. Cijena 44kn je po tome nekakva realnost u ovom trenutku. Ali ipak drugi dio godine ce to promijeniti u pozitivnom smijeru po najavama oporavka industrije i avio prijevoza.
Puno buke nizašto. Kamate su puno smanjili uzimanjem jeftinog kredita, godina poslovana u dobrom plusu, da brod posluje u plusu spot triba biti ne 10-11 k nego 6800 e, ako sam dobro shvatio. Zapravo je i brod Zoilo vezan ugovorom i plovi za 12-13 k.
Ne znam samo zasto su ovako prikazali vrijednosno usklađivanje. Letimicno sam pogledao izvjesce.
Da nije bilo ovog uskladjivanja imali bi gubitak cca 7 milja sto je bilo i ocekivano i nesto slicno kako smo imali prije par godina. Dakle u skladu s ocekivanim. Moja procjena je bila cca 5 milja minusa. Dobra vijest je sto skladjivanje uzima u obzir trenutne trzisne prilike, a iste u razdoblju nizih vozarina i ne mogu ici na ruku Tpng.
Dakle taj dio glede uskladjivanja koji zapravo na prvi pogled upada u oci i nije toliko bitan jer je brodarstvo takav sektor. Visoke vozarine veca vrijednost imovine, nize vozarine niza vrijednost imovine. Jer ta procjena ovisi o vozarinama uvelike.
Sve u svemu ocekivano i trziste je po meni isto odradilo otprije. Bas kao i na Rivp ili nekoj drugoj dionici. Pad je obavljen. Moguce da ce biti pokusaja igrica, ali nekako sam uvjeren da nece proci i da ce trezor podebljavati na 42-44kn.
Trezor je kupio 13 000 komada prošle godine , lijepa prica, samo tako nek i nastave. Ako vozarine nastave rasti, ova godina bi trebala biti bomba jer imaju clear start, refinanciran kredit sa manjim kamatama, usklađena vrijednost brodova, 4 broda imaju lijepe ugovore. Budućnost je lijepa, a ako kojim čudom cijena padne opet na 40 , ho ho ho eto mene da sarcem partizane kosim
Ako se ide uzimati u obzir ovo usklađenje, onda dolazimo do toga da je book sada realan i iznosi 70 kn.
Ako zanemarimo to usklađenje vidimo da je 4.kv. u minusu tek 7 mil. a cijela 2020. u plusu 24 mil.kn.
I neki tu vide nešto katastrofalno??
Znači dionica treba porasti još preko 50% da dođe na fer razinu koju sad znamo, a uz to sad će opet početi sa daljnjim zarađivanjem.
Kako god se okrene jedna od best buy dionica na Zse!
Koliko gluposti napisano, radi se o usklađivanju vrijednosti brodova. Zarada je 24 milje. Ostavite se knjigovodstva.