TLM (TLM Tvornica lakih metala d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska TLM (TLM Tvornica lakih metala d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Privatizacija stiže u TLM !

samo da niso tu samo priče?
ali po prometu se nešto dešava
videt čemo?

Priznajem da je to dionica velikog rizika može otići na 300 kuna ali isto i na 50 kuna.
Sadašnja cijena drži se zbog najavljene privatizacije tvrtke. Inače imaju velike gubitke iznad 100 mil kuna.

Ali no risk no profit !

znalac, da cujemo detaljnija saznanja.. podjeli sa drustvancem[smiley11]

dam ti potpuno prav
i ja reskiram ali do10%portfeila

Na popisu prvih 10 dioničara je i TLM D.D. Zanima me je li bio tu odprije ili oni kupuju ili prodaju? Inače mi nije jasno s čime se trgovalo cijeli tjedan.

Vrlo rizično je kupovati TLM…veliki gubici, a veliko i kreditno zaduženje…bolje sačekajte godišnje financijsko izvješće.


Na popisu prvih 10 dioničara je i TLM D.D. Zanima me je li bio tu odprije ili oni kupuju ili prodaju? Inače mi nije jasno s čime se trgovalo cijeli tjedan.

Koliko ja znam društvima koja posluju s gubitkom je zabranjeno kupovati vlastite dionice. Tko zna jel je tu bilo mutnih poslova. Šta se tiče privatizacije – u sklopu konzorcija koji misli kupiti tlm jedino je aluflex upoznat s core biznisom. Hep i dlkv preuzimaju vlasnički udio pod dug. Tlm duguje hepu , a hep dlkv. Imamo jednog koji će voditi poslovanje i dva koji će financirati to poslovanje strujom.

21.03.2006. 16:50, zeko_ma:
Nominalna cijena je 300,00 Kn, a trenutno tržišna oko 150… nije mi baš jasno kako namjeravaju prodat po nominalnoj.

“UO HFP-a odlučio o raspisivanju natječaja za kupnju udjela u TLM-u i sisačkoj željezari
TLM će se prodavati kao cjelina, a na prodaju će biti ponuđen cjelokupni državni portfelj od 80,2% dionica

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) na današnjoj sjednici donio je odluku o raspisivanju javnog poziva za kupnju državnih udjela u tvrtkama Tvornica lakih metala (TLM) iz Šibenika i Valjaonica cijevi iz Siska po nominalnoj cijeni, dok bi se u iduća dva-tri tjedna trebali uskladiti uvjeti za prodaju udjela u Željezari Split iz Kaštel Sućurca. Predsjednik UO i potpredsjednik Vlade Damir Polančec podsjetio je kako aluminijska industrija u svijetu raste po godišnjoj stopi od 6 posto, dok TLM stvara gubitke. Obveze TLM-a dosegnule su 1,18 milijardi kuna i nužno je provesti restrukturiranje, kazao je on, no pohvalio je sadašnju Upravu koja ostvaruje “pozitivnije rezultate nego Uprave unatrag 7-8 godina”. U deset godina u sanaciju TLM-a država je dala jamstva u iznosu 1,5 milijardi kuna, rekao je Polančec.

Nakon neuspješnog pokušaja prodaje povezanih društava u okviru TLM-a odlučeno je da se raspiše natječaj za prodaju tvrtke kao cjeline i da se ponudi cjelokupni državni portfelj od 80,2 posto (1.475.802 dionice) po nominalnoj cijeni, što je obveza u prvom krugu. Od ponuđača se traži zadržavanje osnovne djelatnosti (valjaonice i prešaonice), zadržavanje 1.400 zaposlenih na rok od dvije godine od potpisivanja ugovora, prihvaćanje postojećeg kolektivnog ugovora, podmirivanje svih obveza, a potrebne investicije procijenjene su na minimalno 90 milijuna eura u tri godine. Od ponuđača se zahtijeva i predočenje petogodišnjeg poslovnog i investicijskog plana te sanacija zemljišta zagađenog elektrolizom.”

Slaven Andrašić, Poslovni dnevnik

Po nominalnoj cijeni se mora ponuditi prvi puta u natječaju zbog nekoga zakona. Iz vlade ne očekuju da će se javiti na natječaj.


Priznajem da je to dionica velikog rizika može otići na 300 kuna ali isto i na 50 kuna. Sadašnja cijena drži se zbog najavljene privatizacije tvrtke. Inače imaju velike gubitke iznad 100 mil kuna. Ali no risk no profit !

Pa što da imaju 100 milijuna gubitaka? Za investitora koji će ulagati je to dobro jer gubitke može prenositi 5 godina i za taj iznos umanjivati poreznu osnovicu. Znači, tko god kupi, neće plaćati porez prilično dugo vremena….a to je samo po sebi već dovoljan razlog za kupnju

New Report

Close