Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Srijedu barel nafte zaključio cijenom od 124,44 američka dolara

Naslovnica Forum Komentari članaka Srijedu barel nafte zaključio cijenom od 124,44 američka dolara

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Autor ovog teksta bi se prije pisanja trebao prvo malo obrazovati o financijskim tržištima i forex-u, jer da poznaje tematiku znao bi da leverage od 1:200 ne koristi baš nitko, jer u tom slučaju pad instrumenta od svega 0,5% znači gubitak cijelog uloga, a ako se netko i upustio u trgovanje sa takvom polugom od bankrota ga dijeli svega koji trade. Iz tog razloga nije profesionalno pisati na ovakav način, i ako autor želi da ga se shvati ozbiljno trebao bi izbaciti zaključke ovakvoga tipa.

pozdrav

U pravu ste da leverage 1:200 znači promjena 0,5 posto (korigirana za transakcijske troškove) znači dupliciranje ili gubitak uloga. Zato postoji automatizirani stop-loss na 0,15 posto, a i ne ulazi se sa cijelim portfeljem u transakciju nego sa desetak posto portfelja, u ovisnosti o vjerodostojnosti procjene snage trenda. S druge strane, ako tečaj promijeni vrijednost za 2 posto, ulog je učetverostručen, a utjecaj transakcijskih troškova manji je što je leverage veći. Mnogi forexaši skalperi koje poznajem koriste leverage upravo 1:200, ali niti jedna domaća banka.

Pohlepa špekulanta tjera da zauzme preveliku rizičnu poziciju. Taština mu ne dozvoljava da prizna grešku transformirajući ga u navodnog "dugoročnog investitora". Ali on to nije jer nitko ne zaslužuje nazivati se investitorom ukoliko je emotivan. Zato pamet u glavu: kupuj podcijenjene dionice i dobro diverzificiraj svoj portfelj.

Leverage se ne može gledati u odnosu na 10 posto portfelja, nego se promatra u odnosu na cijeli račun, jer se kod otvaranja pozicije ne određuje sa kolikom se postotkom portfelja otvara pozicija. Npr. na računu imam 1000 eur i otvaram poziciju u vrijednosti 20000 eur, sad bi ja mogao reći da sam otvorio poziciju sa 5 posto portfelja uz leverage 1:400, ali to nije istina jer sam otvorio poziciju sa leverageom od 1:20 u odnosu na moji cijeli račun, a točno takav je i ovaj vaš slučaj gdje je onda leverage 1:20, a ako je S\L na 0,15%, to znači da se riskira 3% ukupnog računa što je prihvatljivo za one sa dosta iskustva.
Sklaperi mog otvarati uz takav rizik, ali onda idu i na manje promjene i ne love cijele valove od 200-300 pipseva. Domaće banke trguju na glavnim parovima sa velikim sumama i neki znaju često skalpati, ali na međubankarskom se trguje uz limite, tako da nema depozita i leverage se uopće ne može izračunati.

New Report

Close