Autor ovog teksta bi se prije pisanja trebao prvo malo obrazovati o financijskim tržištima i forex-u, jer da poznaje tematiku znao bi da leverage od 1:200 ne koristi baš nitko, jer u tom slučaju pad instrumenta od svega 0,5% znači gubitak cijelog uloga, a ako se netko i upustio u trgovanje sa takvom polugom od bankrota ga dijeli svega koji trade. Iz tog razloga nije profesionalno pisati na ovakav način, i ako autor želi da ga se shvati ozbiljno trebao bi izbaciti zaključke ovakvoga tipa.
pozdrav
U pravu ste da leverage 1:200 znači promjena 0,5 posto (korigirana za transakcijske troškove) znači dupliciranje ili gubitak uloga. Zato postoji automatizirani stop-loss na 0,15 posto, a i ne ulazi se sa cijelim portfeljem u transakciju nego sa desetak posto portfelja, u ovisnosti o vjerodostojnosti procjene snage trenda. S druge strane, ako tečaj promijeni vrijednost za 2 posto, ulog je učetverostručen, a utjecaj transakcijskih troškova manji je što je leverage veći. Mnogi forexaši skalperi koje poznajem koriste leverage upravo 1:200, ali niti jedna domaća banka.
Leverage se ne može gledati u odnosu na 10 posto portfelja, nego se promatra u odnosu na cijeli račun, jer se kod otvaranja pozicije ne određuje sa kolikom se postotkom portfelja otvara pozicija. Npr. na računu imam 1000 eur i otvaram poziciju u vrijednosti 20000 eur, sad bi ja mogao reći da sam otvorio poziciju sa 5 posto portfelja uz leverage 1:400, ali to nije istina jer sam otvorio poziciju sa leverageom od 1:20 u odnosu na moji cijeli račun, a točno takav je i ovaj vaš slučaj gdje je onda leverage 1:20, a ako je S\L na 0,15%, to znači da se riskira 3% ukupnog računa što je prihvatljivo za one sa dosta iskustva.
Sklaperi mog otvarati uz takav rizik, ali onda idu i na manje promjene i ne love cijele valove od 200-300 pipseva. Domaće banke trguju na glavnim parovima sa velikim sumama i neki znaju često skalpati, ali na međubankarskom se trguje uz limite, tako da nema depozita i leverage se uopće ne može izračunati.