alaj se lovimo za svako slovo, nisam mislio na promet koliko na kupnju. Prije je on branio cijenu, a gdje je sad kupnja? Govorim opčenito na ne o prometu od 12 tisuća kuna
Da mi je upoznati mozgove koji sada prodaju?? Pa šta niste prodavali par dana prije kad već morate?? Biti će ovdje plaća…
Pogledajte JDGT na početku godine, direktor je izlazio na 750-800kn svi ste bježali umjesto da ste slušali vratiti mozak. Trenutni je ta dionica na 1080kn +90kn dividende. Tada sam uzeo 800kom i iskoristio priliku za jači ulaz. Ako znate zašto kupujete onda povećana prodaja (par tisuća komada u ovom slučaju ) možete iskoristiti za dokup bez da podižete jako cijenu. Zapamtite slušajte svoju glavu! Trenutno je dionica jako podcijenjena a vi i dalje prodajte bez razloga…
Mislim da se više stvari poklopilo i dovelo do toga da je cijena tu gdje je. U proteklim tjednima to je bila neizvjesnost oko toga hoće li se plaćati predujam poreza ili ne i samo plaćanje poreza, neizvjesnost oko formiranja Vlade … I uz to sve izlazak (djelomičan ili potpun kako god) dotičnog gospodina samo je jedan od uzroka zašto cijena dionice klizi. Kada netko od nas manjih prodaje i kupuje dionice nema toliki efekt na burzovno ponašanje drugih i to je činjenica. A danas su se poklopile opet dvije stvari – prvi dan trgovanja u novoj godini, odnosno prvi dan primjene novog poreza na kapitalnu dobit i nesigurnost na svjetskim burzama što zbog usporavanja kineskog gospodarstva što zbog nemira i ratnih prijetnji.
No kao što kolega bodul kaže nije sve tako crno ako imate novca za dokup i vjerujete u dionicu jer doista nema nikakvih negativnih informacija vezanih uz ovu firmu. Ja sam prije prošlog izvješća uspio nešto sitno dokupiti, a to mi se već nekoliko puta događalo na RIZO-u i uvijek sam kasnije (nakon više mjeseci) žalio što nisam dao više i dokupio željenu količinu. Nešto slično sam doživljavao prije ove krize na ERNT-u ali to nije sada tema. Sada se konačno može dokupiti po cijeni prije onog rasta prije nekoliko mjeseci i neki su to i iskoristili. Da ne drukam za rast pa da se iskrcam mogu samo navesti činjenicu da sam hladio euforiju kada su pojedinci navijali za rast nakon objave prošlih financijskih rezultata i pokušavao biti objektivan iako sam naveo da posjedujem dionice. Dokupljivao sam i po 143 kuna. I dalje smatram da je to dobra prilika i vjerujem u firmu, sada trenutno nemam slobodna sredstva koja bih koristio za dokup. Želim se ograditi od davanja bilo kakvih savjeta, financijski savjetnici služe za to i ovo je samo moje osobno razmišljanje i nije nagovor za burzovno trgovanje. Samo sam želio reći da sada nema objektivnih razloga za pesimizam glede cijene ove dionice u narednih nekoliko mjeseci kao što nije bilo objektivnih razloga za optimizam nakon već spomenutog izvješća. A svatko neka promisli i odluči sam za sebe. Na cijenu pojedinih dionica a tako i cijele burze uvijek utječe više čimbenika.
Novi porez neće nužno loše utjecati na cijenu dionice. Zašto? Sitni trejderi neće se upuštati u prodaju kako bi “možda” ulovili koji dan kasnije par kuna nižu cijenu nego će sačekati jači pomak cijene. Sada ćete dobro promisliti dali se isplati igrati sa par kuna.
nešto mi odašilje signale, da ću ovdje opet kupovati, ali još ne vidim točno cijenu
Ili brutalno nepromišljeno ili ipak planirano rušenje?? Uglavnom ovakav pad bez razloga je neodrživ…
Kao što sam već napisao neki dan kod RIZO-a se poklopilo više stvari. Izgleda da ni porez toliko nije utjecao na trgovinu kao činjenica da su neki veći igrači prodavali dionice. Nisam nekako sklon vjerovati da je netko danas namjerno prodavao da ruši cijenu, ali na burzi je sve moguće. Činjenica je da je kupnja popustila u posljednje vrijeme, no nije to samo slučaj na ovoj dionici, znamo kakvo je stanje na našoj burzi da ne lamentiramo stalno. No mene ohrabruje da ima ulagača koji imaju sredstava i koji vjeruju i dalje u ovu kompaniju i koji promišljaju racionalno jer koliko god respektirali određena imena i ulagače bitni su rezultati firme, kao u sportu rezultati kluba, a ne ime firme ili ulagača koji ulaže u nju. Ne kažem da ne treba to uzeti u obzir ali ne treba samo se toga držati. Kolega bodul je naveo primjer JDGT-a na početku prošle godine.
Kao što sam neki dan spomenuo trenutno i nije baš optimistično stanje na svjetskim burzama kao i procjene pojedinaca (ako se nešto u narednim danima značajnije ne promijeni) i svatko će morati donositi odluke sam za sebe.
Mislim da treba razmišljati o firmi i fundamentima, a ne o dnevnom trgovanju dionica. Mene ne smeta što dionica sad pada jer 1) nisam mogao znati da će se to dogoditi 2) mogla je isto tako i rasti 3) sada u dokupu ulazi porez ako se proda za manje od 3 godine.
4) HEP ove godine ulaže 100 milijuna kuna u pametna brojila
5) idućih 15 godina još 3,4 milijardi kuna, nadam se do ljeta da ćemo saznat provedbeni plan
6) Brojila su vrlo profitabilna (skoro 30% u 2014. kada su bile manje količine)
7) P/E je 5,5
8) EV/EBITDA malo preko 3
9) Ovo mi je potpuno nebitno iz sve ostalo nabrojeno, a to je privatizacija. Više bi me zanimalo kao mogućnost izlaza jer bi to ujedno bilo i preuzimanje, a trenutnoj upravi za sad još vjerujem i mislim da dobro radi.
Prekrasan ovaj pad cijene…
P/E 5,52 (03/2015)
EBIT 7,94 miliona (03/2015)
P/B 0,48 (03/2015)
Vaš link …
Ima koji bankar da mi posudi za cijelu firmu 🙂
http://www.poslovni.hr/hrvatska/za-nova-brojila-100-milijuna-kuna-302859 znate li što bi značilo za ovu firmu ovaj posao?Cijela firma trenutno vrijedi 37mil kuna. Promislite još jednom…