Previse ste se raspisali o cijeni umjetnjaka, a sustina je daleko iznad toga:
1. Petrokemija deklarirano sa prioritetom ide u privatizaciju -znaci sigurno ima interesenata.
2. Posto se Vlada (vlasnik) danas jasno svim postupcima (aktivnostima) stavila u obranu cijene PTKM ona nije pisac certifikata.
3. Polančec (Pankretic) odlaze u tvornicu -radi cijene gnjojiva??? Ma lijepo vas molim dajte najte.
Pa nece i nesmiju o eventualnom razgovoru sa potencijalnim kupcem govoriti javno, u pocecima niti nikad nitko nije. Za Plivu su vec 3 dana imali pismenu ponudu i za nju znali skoro svi portfeljo manageri u ZABI i cijelo vrijeme gulili male investitore po 470-490kn, a ponuda(Actavisa) je bila za cijenu oko 550kn (Protiv Plive je dignuta tuzba)
Zato Vas moji dragi obicni investitori upozoravam ne prodavajte si dionice kajat ce te se (osim ako nemate za kruh ili ste u bankrotu)
Vlada-vlasnik firme mora sa upravom poduzeca dogovoriti kako se obraniti od neprijateljskog preuzimanja, i zauzeti stavove oko pisanih certifikata, jer pogledajte sta oni rade npr od cijene ADRS-p-a.
Kad su tako opasni certifikati napisani sigurno nisu dobronamjerni, ako nisu od vlasnika s namjerom da si poveca udio u vlasnistvu.
A kad se cijene iz Knock-out cert. obrane tada nastupa vrtoglavi rast cijene dionice na realnu vrijednost firme koju vlasnik jos i zeli prodati (privatizirati). Svi certifikati za PTKM i ADRS isticu 31.03.2008.
Tako agonija i strah ne mogu trajati vise dugo.
Nije o gnojivu:
Po povlaštenim uvjetima 12 posto dionica Petrokemije
Ma kakvi certifikati iz vana, ovo tvornica bilo kojem ozbiljnom ulagaču toliko je cijena niska da je ovo poziv kupi me, 112 milijuna Eura po sadašnjoj cijeni a tvornica će uskoro imati promet oko 438 milijuna Eura, vani kompanija sa takvim prometom ima profit od oko 141 milijun eura, dakle sama se tvornica već isplati u jednoj godini i ostvari extra profit, eto toga ima samo kod nas…….
Ako je otkupe Rusi onda će i profit biti daleko veći, stoga ja očekujem da ju kupe Rusi i nitko drugi, jer oni će moći da zadovolje vladu a i izvezu na tržište bilo gdje u svijetu, PTKM ima idealnu lokaciju a ima udio u luci Šibenik što se može jako iskoristiti…….. I kako kažu na dnevniku Nove TV Gnojivo kao zlato…………… pa tako i PTKM vrijedi kao zlato
Pozdrav
BigBoss: ” Gnojivo kao zlato………….. NOVA TV dnevnik[thumbsup] ” na dnevniku slo poručeno više zanimljivosti: 1. gnojiva nema 2. ako ga ima cijena je poskupljela 30-40% 3. pošto je poskupljelo treba poljoprivrednik dobiti subvencije (slovenski npr.) 4. subvencije treba još da stignu a u međuvremenu skladišta prazne austrijanci (nemaju problema sa likvidnušču[proud]) 5. kad stignu subvencije biće za mnoge prekasno 6. u trečem mjesecu očekiva se novo poskupljenje [thumbsup] ne znam dali su svi to razumijeli ali: mika šteta je bilo novogodišnje noči, morat češ još jednom računat, a ipak ti u tome uživaš i deliš sa ljudima [thumbsup] pozdrav svima
upozoravao sam već duže vrijeme Slovence da će upasti u gadne probleme sa gnojem i petrokemijom. Strateška greška je počinjena i bojim se da za Sloveniju dolaze teški dani vezani uz poljoprivredu. Imale ste na dlanu tvornicu još od vremena kad je Ostoja prodavao svojih 300 000 komada. Slovenija je mogla maznuti čak i paket od 25% dionica. Teška pogreška zbog koje će se mnogi lupati po glavi. Uskoro gnojiva neće biti dovoljno niti za potrebe Hrvatske, a kamoli za ostale. Nije bez razloga večeras đubar uspoređen sa zlatom. Ne dolaze dva ministra od kojih je jedan i potpresdjednik Vlade svaki dan u neku tvornicu. Ne znam da li još uvijek Kutina prodaje kmetijskim zadrugama, ali ako se to promijeni crni dani slovenske poljoprivrede dolaze. Prema onom što Vilma piše već su pokucali na vrata. Možda je i sad moguće kupiti veći paket dionica, zapravo je ali sad će ta cijena biti astronomska. Tvornica vrijedi najmanje 10 x na ovu današnju cijenu, a o tome dovoljno govori i tarapana koja se diže oko nje svako malo. Za izgraditi takav pogon trebaju gadne pare, a Hrvatska će dići kapacitete tvornice i zagospodariti će poljoprivredom regije. Jedinog konkurenta imati će za koju godinu u Srbiji zbog Rusa, ali ona isto neće moći zadovoljiti svoju potražnju koja je 5 puta veća od Hrvatske. Hrvatska je tu u prednosti je rbi za godinu I pol mogla imati kapacitete od preko 2 milje tona đubra. Slovenija i Bosna ostaju u vakumu i morati će plaćati visoku cijenu za đubar jer ne znam tko će im biti saveznik u poslu sa đubrom. Možda još uspijeti paket KD-a prodati državnim fondovima u Slo.
Daljnji scenarij će najvjerovatnije biti ovakav: Hrvatska će sebi ostaviti određeni paket dionica kako bi i u budućnosti imala određeni ujtecaj na ptkm. Ne može zadržati kontrolni paket iz tri ključna razloga.
1. Nedostatak plina kao ključne sirovine
2. Zbog obveza prema EU mora privatizirati državne portfelje.
3. 35% dionica je otvoreno na burzi
Ostatak će preuzeti Rusi ili neka druga moćna svjetska kompanija kao što je YARA. Borba će biti strahovita, a pogotovo Rusi imaju rezona kupiti ovu tvornicu. YARA je najveća u svijetu sa udjelima u arapskim đubretarama i ako i ne dobije ptkm neće propasti. Rusi takvu tehnologiju nemaju i sa svojim plinom napravili bi čudo uz hrvatsku pamet. Rusima je pored ptkm strateški cilj prodrijeti u Hrvatsku jer tako ulaze na moćno tržište plina EU i što je jako bitno ulaze na Jadransko more. Svakako ne zanemarite Luku Šibenik. Hrvatska se ne može oduprijeti Rusima jer bi to bilo jako glupo jer pred njima drhte i malo jače zemlje nego mi sirotanovići.
Nemam još najnovije kalkulacije odnosno projekcije prometa u ptkm ali s obzirom na zadnje činjenice koje su puno bolje od mojih prvotnih kalkulacija cijena od preko 2000 kuna može se opravdati bez problema.
I na kraju ima ljudi koji uredno ovih dana kupuju dionice petrokemije.
Živjeli i ako ništa drugo ne može nitko reći da je dosadno sa ovom dionicom.
Forumskih za sada 40 000 dionica može imati jak značaj u idućem periodu, s tim da se taj broj prema mojim saznanjima lako diže preko 50 000 dionica.
….. I na kraju ima ljudi koji uredno ovih dana kupuju dionice petrokemije. Živjeli i ako ništa drugo ne može nitko reći da je dosadno sa ovom dionicom. Forumskih za sada 40 000 dionica može imati jak značaj u idućem periodu, s tim da se taj broj prema mojim saznanjima lako diže preko 50 000 dionica.
Ja bih na post kolege Mike dodao da kod PTKM već duže vrijeme ni nema nekih većih izlazaka, već su to uglavnom prodaje manjih količina dionica u većem broju transakcija. Primjerice, u velikoj panici na burzi danas (i usprkos padu crobexa u jednom trenutku od skoro 6%) je trgovano sa svega 3013 dionica u 42 transkacije, tj. niti 72 dionice po transakciji. Čak i ovi koji su prodavali vjerojatno su na to bili prisiljeni margin callom. Što se tiče količine dionica u portfeljima forumaša, ja sam i jučer i danas još malo dokupio, a vjerujem i drugi tako da taj broj sve više raste. [thumbsup]
Kada bi se računala prava vrijednost PTKM dobili bi vrijednost od 4650 Kn jer tvornica je strateški važna za RH, te za cijelu regiju u okruženju, nije mali iznos ali ako je Yara htjela kupiti 1998. za 1000 Kn po dionici kada je cijena gnojiva bila mala a i bio je problem sa plinom, sada ruski koncern Gazprom može ponuditi bez problema 2000 Kn po dionici i ponuda će proći i dobiti će udio u luci Šibenik , jer za takvu tvornicu u pravim rukama nije prevelika i cijena po 3000 Kn za dionicu jer Gazprom ne bi morao kupiti 100 posto dionica već skoro 75 posto jer bi država bila strateški partner sa 25 +1 dionica, i da plati 3000 dionica ne bi opet preplatio već bi mu se to brzo isplatilo ……….. PTKM kao cijena zlata 945 dolara po dionici………….
Pozdrav avax, miki, goranu8, vilmi. leti, savage…………….[thumbsup]
Evo i potvrde da nema rasprodaje većih igrača iz top 10. Već par dana nitko od njih nije prodao, dapače, čak polako dokupljuju:
Vlasnik računa Stanje [%] Promjena
HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 1.210.822 36.24
MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA 869.396 26.02
Skrb.: PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 201.963 6.04 [color=blue]+ 170[/color]
Skrb.: HPB D.D./KD INVESTMENTS – VICTORIA FOND 93.729 2.81
Skrb.: HPB D.D./KAPITALNI FOND D.D. 68.581 2.05
Skrb.: ZAGREBAČKA BANKA D.D. 55.412 1.66
Skrb.: HPB D.D. 41.681 1.25 [color=blue]+ 64[/color]
RH,VLADA,SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAV.DRŽ.IMOV 40.000 1.2
Skrb.: HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./HYPO ALPE-ADRIA-BANK AG 37.334 1.12
Skrb.: RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. ZAGREB 36.055 1.08
79.46
http://www.vjesnik.hr/html/2008/02/11/Clanak.asp?r=gos&c=1
Ima 8000 potencijalnih kupaca po povlastenoj cijeni, podjeljno s 12% uk. broja dionica ispadne 50 dionica po radniku, osnovni popust 20% te po 1% za svaku godinu radnog staza + 50% za placanje gotovinom. Uz dogovor da drzava ostane vlasnik minimalno 51% dionica.
Ako uzmemo radnika s 20g radnog staza i nominalu od 270kn – 20% = 216kn – 20% staz = 172.80kn – 50% gotovina = 86kn.
Sumnjam da ce proci ovih 50% popusta za gotovinu, ali ovih 20 i 1% po godini staza bi moglo proci. Ajd, ako nista radnicke dionice nece previse srusiti cijenu jer ce ih dobiti po 216 – 160kn, a toliko ce cijena vjerojatno bit i na trzistu do tada.
Da nema radnika bio bi strong buy, ovako možda pričekati.
Tesko ce drzava ostat vlasnik 51% dionica. Morat ce oni tutnut i 12% u fond branitelja. Ode vecinski udio.
Tesko ce drzava ostat vlasnik 51% dionica. Morat ce oni tutnut i 12% u fond branitelja. Ode vecinski udio.
Ili 7%? Tolko su tutnuli od drugih firmi.
SLK:
”
http://www.vjesnik.hr/html/2008/02/11/Clanak.asp?r=gos&c=1
”
Ima 8000 potencijalnih kupaca po povlastenoj cijeni, podjeljno s 12% uk. broja dionica ispadne 50 dionica po radniku, osnovni popust 20% te po 1% za svaku godinu radnog staza + 50% za placanje gotovinom. Uz dogovor da drzava ostane vlasnik minimalno 51% dionica.
Ako uzmemo radnika s 20g radnog staza i nominalu od 270kn – 20% = 216kn – 20% staz = 172.80kn – 50% gotovina = 86kn.
Sumnjam da ce proci ovih 50% popusta za gotovinu, ali ovih 20 i 1% po godini staza bi moglo proci. Ajd, ako nista radnicke dionice nece previse srusiti cijenu jer ce ih dobiti po 216 – 160kn, a toliko ce cijena vjerojatno bit i na trzistu do tada.
a zbog čega bi trebala pasti na 160-216? evo inače molim te argumentirano odgovori na ovih 9 točaka i još 10. a to je da će cijena gnojiva još rasti. zasad NITKO nije odgovorio na moje argumente pa bih molio da se netko konačno usudi upustit u konkretnu raspravu.
Samo i ti nemoj napisati da “nemaš vremena”
Pozdrav!