Presuda o ‘švicarcu’ ima 180 stranica! Ovih 10 stvari banke i klijenti trebaju znati

Naslovnica Forum Komentari članaka Presuda o ‘švicarcu’ ima 180 stranica! Ovih 10 stvari banke i klijenti trebaju znati

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Ova presuda iako prvostupanjska samo otkriva kako je hrvatska država svojim građanima mačeha a ne majka. Naime svaka normalna država bi prvenstveno trebala biti država svojih građana u kojoj će se oni osjećati suvereni, sretni, zadovoljni i zaštićeni. Hrvatska to na žalost nije. Za hrvatsku državu bi se trebala primjeniti nekad rabljena, a sada zaboravljena nespominjana teorija koja kaže: “Država je vlas manjine nad većinom. Tu vlast ona osigurava svojim represivnim aparatom policijom i vojskom te dirigiranim samo na izgled neovisnim sudstvom”.
Da je država mislila na svoje građane ne bi dozvolila uvođenje devizne klauzule na sve kreditne odnose. Naime svi krediti ili najveća većina njih zaštićeni su deviznom klauzulom ( definirani u E ili CHF a obračunati i isplaćeni na dan odobrenja u HRK ) što je direktini udar na platni sustav i monetarnu politiku države. Devizna klauzula je gubitak vjerodostojnosti HRK, hrvatske nacionalne valute i praktički gubitak financijske, a time i opće suverenosti hrvatske države i njenih građana.
Već sam to u nekoliko navrata komentirao i naglasio da se radi o veleizdaji i da ona ima živuća i imena i prezimena u Hrvatskoj.
I ova presuda pokazuje da je tio tako jer na određeni način ukuda deviznu klauzulu, istina bog samo kod kredita u CHF, preračunava kredit u HRK-e na dan izdavanja ( pa takav je bio i prikazan i realno isplaćen u trenutku davanja, jer se platni promet u Hrvatskoj vodi isklučivo u nacionalnoj valuti – HRK. No ona na žalost pokazuje da se za moraju izboriti sami građani dok je država neutralna. Zamislite samo koliko su “blazirani” komentari koji izlaze i države-od državnih dužnosnika ćije se izjave kreću od to je dobro, sudstvo radi dobro do toga da je to sada pitanje banaka.
A za što služi država i koja je uloga njene HNB !? Da štiti i regulira monetarnu politiku države, štiteći tako stabilnost nacionalne valute, nacionalni identitet i neovisnost i blagostanje i sigurnost svojih građana. Ili pak da štiti bankarski sustav i krupni kapital posebno uvozni loby.
Mađarska država je svjež i vjerodostojan primjer trezvene, nacionalno osvještene politike. Ukinuli su deviznu klauzulu i zamislite ni jedna banka nije otišla iz Mađarske iako su to listom najavljivale. “Malo sutra” pa banke uvijek zarađuju,u Madarskoj sada značajno manje, realnije ali ipak zarađuju, a u Hrvatskoj bezobrazno puno i još uz potporu vlasti i HNB-a.
i to bi bilo to. Nemam volje više ovo komentirati jer mi se na sve gadi.
Kad malo otpuhnem ponovo ću, jer imam samo ovu državu, i koliko jalovo izgledalo moram se za za opći boljitak u njoj boriti pa i ovakovim tekstovima i komentarima. Možda ih koji političar proćita, pa mu “prosvjetli” i učini nešto.?!


Da je država mislila na svoje građane ne bi dozvolila uvođenje devizne klauzule na sve kreditne odnose.

Bez devizne klauzule 80% onih koji su kupili stanove ne bi mogli doci do kredita.

Usput budi receno ministarstvo financija RH se takodjer zaduzuje u stanim valutama. I morat ce vratiti kredite u dollarima i eurima bez obzira koji tecaj bude bio. Kada bi se zaduzivali samo u kunama drzava bi odavno bila u bankrotu.

Bez mogucnosti da se zaduzi u stranoj valuti pola ekonomije bi propalo.

Svako zaduzivanje u valuti u kojoj ne zaradjujes nosi ogroman valutni rizik. Drzave, firme i gradjani se zaduzuju u stranoj valuti jer ne postoji dovoljno povjerenja u domacu valutu. Devizna klauzula nije izbor, i drzava je nemoze ukinuti dekretom jer bi to dovelo do poskupljenja novca i pada ekonomske aktivnosti.

Izbor dobivas tek onda kada tvoja ekonomija postane dovoljno jaka i kada svijet pocne vjerovati u kredibilitet tvoje valute.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

New Report

Close