Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Porez na dionice protiv je principa poslodavaca (objavljeno 22.11.2007.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Porez na dionice protiv je principa poslodavaca (objavljeno 22.11.2007.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Buljubašić je sasvim u pravu. Ali čudno je to u Hrvatskoj naići na nekoga tko se poziva na principe, jelda? Pogotovo kad ga usporedite s Kuštrakom, koji iz tko zna kojih mutnih razloga podržava taj porez. Kao, poslodavci ionako plaćaju taj porez, pa ih to ne pogađa? A tržište kapitala u Hrvatkoj, poznato je, drže poslodavci?? I ako ono zkržlja, poslodavce baš briga jer njima kao ni u džep ni iz džepa, to na njih kao ne utječe?? Potpuno mi je misteriozno zašto Kuštrak to govori, svoj pristanak na stvarima kao taj PKD poslodavci bi u svakoj zemlji na svijetu držali kao velik pregovarački adut i pristajali na tako nešto samo zato da bi zauzvrat za taj pristanak od vlade dobili nešto kapitalno, a Kuštrak, koliko sam shvatio, taj pristanak nudi tek tako, na pladnju?

Pitanje: Zašto se HUP uopće bavi s porezom na kapitalnu dobit?
U nazivu udruge ponosno se kočoperi naziv poslodavci a većini njima je jedini cilj i strategija godinama bilo smanjiti broj zaposlenih.
U HR je svega nekoliko stotina ljudi zaposleno u toj djelatnosti (brokeri, fond manageri, inv savjetnici) a broj poduzeća koja žive od toga je nekoliko desetaka (brokerske kuće, banke, fondovi). Tako i tako se u HR trguje dionicama tvrtki koje u HR nešto i stvarno rade (proizvode) a ne burzovnim indeksima i bolje bi bilo HUP-u da se koncentrira na olakšavanje poslovanja poduzećima koji su u udruzi. Ne bi li bilo bolje stvoriti društvo u kojemu bi bilo posla za što više ljudi koji bi zarađivali dovoljno za život (stan, hrana, prijevoz, godišnji odmor) a ne društvo ekonomskih invalida koji su zahvalni za mrvice koje im udijeli vladajuća vlastela crvenih i plavih. Ovo je izgleda treći “štih” pljačkanja HR nakon poteza o 200 bogomdanih familija, i uvozne strategije gospodarstvenika-majstora fižulića. I zato iako imam dosta dionica ZA za Zakon o oporezivanje kapitalne dobiti ukoliko će biti temeljen na fer i pravednim principima.

New Report

Close