Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Mislim da i on isto čeka na bidu, a prodat će ti po kunu, dvije skuplje 😉

avax10, 05.03.2020. u 14:57

kakav zaokret?

14% glasača je glasalo protiv ulaska u EU ....

https://www.poslovni.hr/kompanije/united-grupa-postala-vlasnik-tele2-mobilnog-operatora-u-hrvatskoj-4216939
Kažu da planiraju dalje ulagati u RH. Pitam se u što?

filio813: Kažu da planiraju dalje ulagati u RH. Pitam se u što?

jedino ostala još OPTIMA.valjda su mislili na OPTE

Invest, 05.03.2020. u 12:35

OPTE je na dan 31.12.2019. bila ukupno dužna 680, 774 mil. kuna.

A dobit na kraju godine 12.458 mil. kuna.

Pomnožite/podijelite, štagod, vrlo paušalno i ugrubo, ali to je i najbolji pokazatelj!

Dugovi se vraćaju iz cashflowa tj novčanog tijeka, a ne iz dobiti. Tko to ne zna ne bi se trebao baviti investiranjem u dionice…

Priznajem, OPTE cashflow nije baš najjasniji zadnjih 3 godine, ali o tome sam već pisao prije….

Loki

avax10, 05.03.2020. u 14:57

prag od 25% aktivira obavezu da se objavi obvezna ponuda za preuzimanje…???

u konkretnom slučaju, prelazak praga od 25 posto dionica s pravom glasa “u načelu”  NE aktivira doslovce NIŠTA!…da mi je znati samo koji je to pravnički diletant sročio ovo…

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

https://novac.jutarnji.hr/aktualno/do-18-ozujka-za-optima-telekom-mogu-se-javiti-svi-koji-imaju-novac/10052926/

Temeljni kapital Optima telekoma je 694 milijuna kuna, kako je to proizašlo iz pretvaranja dijela dugova u vlasništvo u predstečajnoj nagodbi, a koliko bi potencijalni kupac mogao platiti za većinski paket, teško je procijeniti. Kako nam je nedavno rekao konzultant i sudski vještak za telekomunikacije Đuro Lubura, referirajući se na nedavno objavljen financijski izvještaj kompanije, “nema govora o vrijednostima koje se u posljednje vrijeme spominju temeljem nerealno visoke cijene dionica na burzi”.

Pozdrav svima, pratim ovaj forum već godinu dana i odlučih se registrirati jer ne mogu više gledati koje nebuloze ovaj kolega Invest piše.

Jedini pad cijene dionice Optime je po meni uzrokovan prodajom zbog prebacivanja u druge gdje se moglo brže zaraditi na brzinu (Viro npr.) i namjerno rušenje dionice da bi se još dokupilo po što nižoj cijeni a ne nikakve loše vijesti.

Osim toga ima i onih dioničara koji su kupili Optimu po 2,3kn i ne mogu ili ne žele čekati.

Također, ako se ne varam Raif više ne prodaje donice Optime od kad je izašlo izvješće. Što se tiče velikih igrača ne samo da ne prodaju nego još i dokupljuju.

U svakom slučaju najizglednije je da je u igru ušao treći igrač i zato se produljuje rok.

Kolega Invest vjerovatno čuči na kupnji na nekih 5 kn i čeka priliku da netko od laika i naivaca koji samo čitaju ovaj forum zagrizu i prodaju mu jeftinije.

Ne vjerujem da bi se itko tako raspisao kao sad kolega Invest da nema neki interes u tome.

@erab22

Đuro će nažalost cini mi se morati regulatoru pojasnjavati koje su to vrijednosti?

A nekako mi se čini da su se svi počeli prostituirati s Đurinim imenom i ugledom. Kladim se da on današnji pamflet jutarnjeg nije autorizirao, nego su ga oni prenijeli iz nekog drugog teksta. Kako god, Đuro bi u najmanju ruku onda trebao i pojasniti argumentima sto to u Optimi ne vrijedi, a na koncu dati i stav, kolko vrijed?

Ovako, Đuro bi mogao ostati jedini viseći Pedro.

Alo stručnjak. Pa naravno da se sve plaća iz Cash flowa pa se tako i servisiraju i obveze iz PSN.

Ja sam davao grubi orijentacijskim okvir vrijednosti nečega što može za 58 godina ovim tempom doći na 0, znači otplatiti dugove.

A napominjem, prihodi su u padu.. Tako da, zaključiti vjerojatnosti.

Naravno ovo je grub seljačku izračun, te molim stručnjake da ne zamaraju sa širokom kvazi uljepšanom slikom udavače pred udaju. Realnost je puno gora.

I da, vjerojatno sam među boljim financijskim stručnjakom na cijelom forumu, bez lažne skromnosti.

Rekao si doslovno i citirano:

OPTE je na dan 31.12.2019. bila ukupno dužna 680, 774 mil. kuna.

A dobit na kraju godine 12.458 mil. kuna.

Pomnožite/podijelite, štagod, vrlo paušalno i ugrubo, ali to je i najbolji pokazatelj!

Dakle, preporučuješ da se 680M kn podijeli sa 12.5M kn dobiti. Ili još gore – pomnoži  – nije baš jasno.

Što bi taj broj trebao značiti, koja je to ekonometrika ? Daj mi i jedan link koji opisuje takav ratio.

To nema veze sa vezom.

Da si rekao Debt-to-EBITDA, Debt-to-Asset. Čak i Debt-to-Free cacheflow ili Debt-to-Equity

Ali ovo je usporedba krušaka i čeličnih matica M32. Totalno neznanje.

Želio si iskonstruirati sliku da OPTE treba 55 godina da vrati trenutne dugove sa trenutnom dobiti – a to nije istina.

Da se razumijemo, OPTE ima hrpu problema i ja sa svakim kvartalnim FI napišem kraći ili dulji komentar bisera koje sam našao u financijskom.

OPTE je prezadužena firma, poslovni model je na klimavim nogama, da bi opstala kao telekom na trenutnom tržištu trebalo bi joj bar 50 M EUR ulaganja u FTTH mrežu, prihodi padaju kako si i sam rekao, profitabilnost i EBITDA su u najmanju ruku sumnjivi, iz nepoznatih razloga uzimaju dodatne kredite i već tri godine prelijevaju iz šupljeg u prazno na cacheflowu što indicira da se dugovi iz PSN vraćaju novim zaduženjima.

Mogao bi tako do preksutra.

ALI !!!!

Ne možeš podijelit ukupni dug sa iskazanom dobiti i pretendirati da je to išta više od potpune besmislice !

Loki

Vrijednost OPTE jednostavno možete izračunati starom formulom:

FCFF = EBIT * (1-porezna stopa) + amortizacija – CAPEX – ulaganje u  obrtni kapital

i javite što ste dobili 😉

Btw, to Vam je standardna metologija izračuna vrijednosti poduzeća.

dalio, 05.03.2020. u 16:57
Pozdrav svima, pratim ovaj forum već godinu dana i odlučih se registrirati jer ne mogu više gledati koje nebuloze ovaj kolega Invest piše.

Ne brini, ne čučim, nisam tako naivan.

Na burzi ima mnogo mnogo boljih opcija od ovoga.

Pa vidite i sami da nitko na međunarodnom natječaju nije iskazao interes.

Vjerojatno ima razloga za to, zar ne?

New Report

Close