Nije razmišljala o promjeni posla, a onda je došao poziv iz Coca-Cole…

Naslovnica Forum Komentari članaka Nije razmišljala o promjeni posla, a onda je došao poziv iz Coca-Cole…

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

“s obzirom da mi je osnovna odgovornost vezana uz odnose s ključnim dionicima (stakeholders)” …”U osnovi to znači koordinaciju i upravljanje aktivnostima odnosa s dionicima te identifikacija”

Netko je nepismen. Kakvi odnosi s ‘dionicama’? Sto je to? To uopce nije dobar prijevod termina ‘stakeholder’ jer stakeholderi su interesne skupine povezane s kompanijom; kupci, dobavljaci, dionicari, lokalna zajednica i sl. A kad netko nepismen radi u PR sluzbi i misli da ‘gradi odnose sa dionicama’ onda mi je stvarno jasno zasto svaki put kad postavim pitanje nekoj PR sluzbi kompanija u Hrvatskoj kao odgovor dobijem s/ranje koje nitko ne zna desifrirati. PR je mediokritetska sluzba u 9/10 slucajeva. Rijetko kad upoznam PR-ovca koji jasno moze definirati sto mu je tocno posao. A u industriji sam vec 10 godina.

dao sam si truda da potražim definiciju jer se sjećam da su nas nešto tako za pojam dionik (wtf??) učili na faxu:

Pojam DIONIK ()označava ljude, skupine i organizacije koje svojim djelovanjem mogu utjecati na uspjeh ili neuspjeh neke središnje organizacije i na koje ta središnja organizacija svojim djelovanjem može utjecati. Najvažnije skupine dionika nekog poduzeća čine zaposlenici, kupci, distributeri i potrošači, dobavljaći, vlasnici i financijeri, vlade, parlamenti, pol. stranke i državna administracija, lokalna zajednica, ali i konkurenti.

eto, pričajmo i pišimo hrvatski 🙂

@ siva: kakav ‘dionik’. O cemu pricas? Izmisljena rijec. Kao Stake je Udio/Dio pa od toga Dionik. To nema veze s vezom jer nitko u HR ne koristi tu rijec. To je kao da ja sad izmislim da je Segmentation od Podskupina u HR jeziku Podskupinjavanje. A znamo da nije nego je segmentacija. Ne seri. Prije cu se objesit nego zaposlit nekog da mi radi na ‘odnosima sa dionicima’. Jer ako ne znam sam odgovoriti novinaru na upit onda mi je bolje da odmah propadnem. Daj molim te. Napisi to nekom u poslovnoj komunikaciji i postici ces suprotno od onog sto zelis: nitko te nece razumjeti. Alergian sam na PRovce. U 9/10 slucajeva ne znaju nista o kompanijama koje kao zastupaju. Iskustvk iz prve ruke.

@VasIsusK Pricas gluposti! Dionik je prijevod engleske rijeci “stakeholder” koji je u uporabi barem zadnjih desetak godina. Sva suvremena literatura i stručni rječnici navode taj prijevod kao relevantan. Bio on dobar ili loš, takav je. To je sad hrvatska riječ koja označava interesne skupine povezane s kompanijom. Ako imaš bolji prijevod, napiši knjigu i izbori se progurati ga u općeprihvaćenu terminologiju, umjesto da iz anonimnosti za ljude koji pišu općeprihvaćenim terminima nazivaš nepismenima ….a i cijelu jednu struku suvišnom.

[emo_naivan]

Pila 10 litara Coca-Cole dnevno pa umrla od srčanog udara

New Report

Close