Maske su pale, umjesto Bruxellesa odlučuje Berlin

Naslovnica Forum Komentari članaka Maske su pale, umjesto Bruxellesa odlučuje Berlin

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

“kapitalistički privid demokracije”.

Kakva sramota za poslovni.hr.

Gospodin Nisevic, gdje je u monetarnoj centralizaciji europe kapitalizam ?
U ogromnim socijalnim drzavama i populizmu, gdje je kapitalizam ?

Znate li vi, gospodine Nisevicu, sto je kapitalizam ?

Jako los komentar, covjek potpuno neupucen u tematiku i elementarnu ekonomiju pa baci koji citat salonskih socijalista…

A ovaj kao punch line da svabija (+francuska) odlucuju, je valjda od osnutka bilo jasno po statutu EU.

Imam dva prijedloga za vas :

1. Uhvatite se knjige. Locke, Mises, Bastiat, Friedman etc. savladajte osnove ekonomije i pojam kapitalizma.
2. Uclanite se u Zivi zid, Radnicku fronut pa sa njima oplakujte jadne grke.
ali svakako uz to odite sa poslovnog.hr i predite na advance.hr altered ili sto vec od te smijurije.

[i]But [b]the state[/b] lies in all the tongues of good and evil; and whatever it says it lies; and whatever it has it has stolen.[/i]

Grčki narod je solidnom većinom glasao protiv mjera štednje i novog bailouta. Merkel je odgovorila: OK, pola dugova vam otpisujemo, napustite eurozonu, provedite reforme, restrukturirajte se i vidimo se opet za pet godina. To je bilo najbliže onome što je grčki narod izglasao na referendumu i ako je netko poštivao volju grčkog naroda, to je upravo gđa. Merkel. Nazivati to “kapitalističkim prividom demokracije” je smiješno, ako je netko izigrao demokraciju onda je to upravo Tsipras i njegova vlada sa svojim kolebanjima, predomišljanjima i pregovorima s figom u džepu.


Grčki narod je solidnom većinom glasao protiv mjera štednje i novog bailouta. Merkel je odgovorila: OK, pola dugova vam otpisujemo, napustite eurozonu, provedite reforme, restrukturirajte se i vidimo se opet za pet godina. To je bilo najbliže onome što je grčki narod izglasao na referendumu i ako je netko poštivao volju grčkog naroda, to je upravo gđa. Merkel. Nazivati to "kapitalističkim prividom demokracije" je smiješno, ako je netko izigrao demokraciju onda je to upravo Tsipras i njegova vlada sa svojim kolebanjima, predomišljanjima i pregovorima s figom u džepu.

Grci bi htjeli da “sve bude isto kao pre”, da netko drugi plaća dok oni dobro žive, no problem je što je ta opcija u EU iscrpljena. Nešto kao Srbija u ex-YU ili sada težnja regionu Kukurikua.

Enrone,

Nažalost nije Nišević jedini. Kada bi htjeli istaknuti što najviše strši u ovoj tematici, to su razlike između njemačkih i engleskih (da ne kažemo anglosaksonskih) pogleda.

Sjećate li se reakcija u Njemačkoj kada je Grčka prije dvije godine izdala obeznice s 5-godišnjim dospijećem uz prinos od oko 4,5%? Nitko u Britaniji nije niti približno slično reagirao.

Drugo, ako bi pogledali česte i dramatoične apele dr. Hansa-Wernera Sinn-a na njemačkoj televiziji (onog iz Ifo insituta kojeg je kakti angažirao HDZ); postalo bi jasno da je on glasogovornik njemačkog javnog mijenja. Otpis duga da – i po njemu, ali uz uvjet izlaska iz eurozone.

Ne trebate biti Sinn da bi vam bilo jasno da je Grčka i bankrotirana i nekonkurentna (što se van Njemačke rado previđa). Zato se Sinn zalaže za ponovno uvođenje drahme. Sve to jedno bez drugog ne ide.

New Report

Close