Kako s plaćom od 6605 kuna kupiti stan kada kvadrat košta prosječnih 16.489 kuna

Naslovnica Forum Komentari članaka Kako s plaćom od 6605 kuna kupiti stan kada kvadrat košta prosječnih 16.489 kuna

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Samo apn pa ce kostat jos vise.

Gospodine Bicak

Mozete nama pojasniti koliki je postotak vlasnistva nekretnina u navedenim “rajskim” zemljama, Njemacka, Austrija itd a koliko kod nas?? Koliki je postotak mladih vlasnika? I molim vas pojasnite zasto tamo u odnosu na nas imaju oko 50% vlasnistva a preferiraju drugu imovinu npr. Dionice, obveznice itd?

TAKA, 09.03.2023. u 09:00

Gospodine Bicak

Mozete nama pojasniti koliki je postotak vlasnistva nekretnina u navedenim “rajskim” zemljama, Njemacka, Austrija itd a koliko kod nas?? Koliki je postotak mladih vlasnika? I molim vas pojasnite zasto tamo u odnosu na nas imaju oko 50% vlasnistva a preferiraju drugu imovinu npr. Dionice, obveznice itd?

Treba razlikovati uzroke i posljedice. Ako je u Njemačkoj ili nekoj drugoj zemlji nešto drugačije to je onda obično baš zato što su neke početne pretpostavke drugačije. Međutim, ako je nešto loše i krajnje nepravedno (i to jako dugo vremena), to nije razlog niti opravdanje da tako treba ostati i dalje. Njemačka nije ostala bez 10% stanovništva u 10 godina. U Njemačkoj onaj tko ima primanja koja spadaju u prvih 5%-10% najviših primanja u zemlji nije sirotinja koja mora iseliti da bi si priuštila nekretninu ili auto. U Njemačkoj nisu otoci prazni 3/4 godine, a preostalo lokalno stanovništvo mora trajektom do doktora jer se nikom ne da više studirati medicinu ili bilo što drugo kad je dovoljno oderati turiste u dva-tri mjeseca i ostatak godine je financijski pokriven. U Hr, čak i oni koji bi se možda i htjeli doseliti (recimo iz unutrašnjosti umjesto da odlaze u inozemstvo) i koji imaju potrebna znanja i vještine, od tih silnih apartmana koji zjape prazni nemaju se gdje smjestiti, a eventualna kupovina istih je za njih znanstvena fantastika (s koliko ono, 1000-1500 eura liječničke plaće?). Zašto bi uopće itko išta radio ili studirao kada se znanje i rad toliko kažnjavaju i oporezuju, a ako zalijevaš ciglu betonom ili iznajmljuješ apartmane novac teče u potocima bez puno otpora i gubitaka? Matematika je jednostavna. Još se prijaviš na burzu kao nezaposlen tako da imaš besplatno socijalno i zdravstveno koje ti opet plaćaju ovi kojima se otima 50% od plaće (mada ni to nije točno jer kad se sve uzme u obzir ukupan porezni teret za onoga tko prima plaću je oko 80%). Još bolje, prijaviš kao socijalni slučaj ili nezaposlen, a imaš hektare zemlje prvi red do mora. Kod nas ljudi nemaju srama. I to sve prolazi ali ako frizerka digne cijenu svoje usluge za 10% (jer joj je ionako 3 puta skuplja struja poskupila dodatnih 100%) onda joj napišu ogromnu kaznu.

I sve je to super, dok traje, onima koji imaju ili koji su se snašli. Samo, bacite pogled na semafor jer to je na kraju svega jedino važno nekoj zemlji ili naciji, stoji minus 10% i svi su izgledi da će se taj trend nastaviti i dalje. Zemlja izumire uslijed iseljavanja (ima tu još razloga osim navedenih), starenja stanovništva i općenito krajnje negativnih demografskih trendova.

Čim su uveli taj APN pisao sam da će to biti katastrofa i da može samo rezultirati nerealnim rastom cijena nekretnina, najviše na štetu upravo onima kojima se htjelo pomoći. Nisam tada vidio niti jedan članak na tu temu niti da je neki ekonomski stučljak napisao kuda to vodi. Ali uvijek ista priča kada se država i birokrati krenu miješati u tržište i s tuđim novcima (za svoje političke poene) odluče pomagati “ugrožene”. Dan danas oni i dalje imaju stajalište da je ta mjera imale i ima pozitivne rezultate.

Tako da, samo deri po radu, povećaj birokraciju, povećaj subvencije za APN, smanji poreze u turizmu (najbolje uvesti subvencije za kupnju apartmana i iznajmljivanje!), a povećaj poreze na rad jer to sve zapravo funkcionira ali mi nismo imali dovoljno toga da bi već vidjeli pozitivne rezultate. Treba pojačati dozu i to pod hitno!

Jgalt svidja mi se komentar, ali mislim da ste upali u klopku mnogih da jednu stvar promijeniti nuzno vodi u blagostanje i rjesenje svih drugih a to nije tocno. Kao prvo, pogledajte iznos za 10% place u Njemackoj, oduzmite troskove i vidjet cete da i tamo covjek mora uzeti kredit i crncit 20 godina da bi ga vratio. Kod nas postoji niz strukturnih problema, kao jedan vidim i vlasnistvo nekretnina. Zar bas moramo imati postotak vlasnistva iznad 90% kao Rumunji? Nadalje, veci problem po meni je neuredjeni zakoni o iznamljivanju, pa imas ljude radije imaju prazan stan nego ga iznajmiti domacim ljudima pa zavrsiti u horor pricama sto osvanu svako malo u novinama.

O porezima na rad se slazem s vama.

New Report

Close