Je li tužba protiv S&P-a osveta za rušenje američkog rejtinga?

Naslovnica Forum Komentari članaka Je li tužba protiv S&P-a osveta za rušenje američkog rejtinga?

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

EU bi također trebala podnijeti tužbu i tražiti naknadu štete jer je S&P upitnim kreditnim rejtinzima pojedinim članicama narušio gospodarsku stabilnost iste.

Ovaj tekst je previše površan tako da ga se “mirne duše” može ubrojiti u one koji više iritiraju nego što informiraju. Za naše novinare bi bilo bolje da se okane takvih tema! “Na primjer, metodologija dodjele rejtinga je javno dostupna. Pored toga, i u Evropi mnogi upozoravaju da je kod bonitetnih agencija najveći problem to da daleko najveći dijelom nisu krive za svoje ocjene iako znaju napraviti ozbiljne greške. Često su u položaju glasnika koji donosi neugodne vijesti. Amaterima i diletantima je jako teško pojmiti kompleksnost njihovog posla.

Međutim vrijednost ovom tekstu daje nešto drugo. To je statistička vrijednost izraza “rušenje”. Naime, kada bi si netko dao truda pa pogledao sve – baš sve – naslove tiskovina u Hrvatskoj od nezavisnosti naovamo onda bi primijetio da je izraz koji se daleko najčešće javlja upravo “rušenje”. Nakon “rušenja” – opet na temelju učestalosti pojavljivanja – slijedi “šutnja” a onda “raskol”. U ranim devedesetim javljala se i “sudbina”.

Socijalni psiholozi to tumače kao odraz fakrora nacionalne psihe odnosno nacionalnog karaktera. Konkretno, u ovom slučaju su u pitanju strah i predrasude koji automatski već unaprijed eliminiraju objektivnost. Umjesto objektivnosti, ide se na “rušenje” onga što taj strah izaziva.

Ne, S&P nije “srušio” niti jedan jedini rejting – niti SAD niti kreditni rejting Hrvatske. Svaka čast Liniću da je barem njemu to jasno.

Uvjeren sam da ovdje nema nikakvog razgovora o osveti. Kako se može razgovarati o osveti ako se pokreće pravni spor, odnosno tužba? Mi se moramo naučiti da pravno sporenje nije nikakva osveta, nego upravo sprečavanje radikalnijih oblika osvećivanja, kao što su kontinuirano nasilje i krvna osveta. Kako se može razgovarati o osveti ako je u pokušaju mirnog rješenja spora Standard&Poor’su , za prekid dogovora osnovni motiv taj da ne žele priznati krivicu?Onih milijardu dolara odštete, oni bi izvukli iz malog džepića! To je najmanji iznos odštete za štetu koju su prouzročile. Preširoko se ovdje poima osveta.
Mi koji smo koristili usluge bonitetnih kuća, koji o tome nešto znamo jer imamo i svoje bonitetne modele, sa sigurnošću možemo potvrditi u sve elemente koji se spominju u optužbi . I upravo zato želim njihovom ministarstvu da uspije utužiti i naplatiti zahtijevanu odštetu !!!

New Report

Close