Hoće li doći do pada cijena dionica koji se toliko dugo najavljuje?
Neće sve dok neto imovina dioničkih i mješovitih fondova svakim radnim danom naraste za u prosjeku 40.000.000 HRK, a količina vrijednosnih papira na Burzi je ograničena. U dioničke i mješovite fondove svakodnevno pristiže novac, a isti, sukladno svojim prospektima, nova sredstva značajnim dijelom plasiraju u domaće dionice, te im tako podižu cijenu. Priljev novih sredstava je zaista jamac budućeg stabilnog rasta. Pravi problem domaćeg tržišta kapitala je u tome što ponuda kvalitetnih poduzetničkih projekata nije zadovoljavajuća. Za kvalitetan poduzetnički projekt u RH nije problem sakupiti kapital. Tu su, prema mom skromnom mišljenju, zakazale državne institucije. Smatram da bi (uz državne institucije orijentirane prema razvoju financijskog tržišta) stabilan i dugoročno održiv rast domaćeg tržišta kapitala još uvijek mogao biti osjetno iznad 15%.
Statistika je neumoljiva, nešto što samo treba znati čitati… U siječnju je NAV dioničkih fondova s javnom ponudom narastao za 1.209.846.748 HRK (28.06%), a NAV mješovitih fondova s javnom ponudom je narastao za 820.997.772 HRK (13.70%). To je, ako se ne varam, novih 2.030.884.520 HRK, od kojih fondovi solidan dio utope u domaće dionice dižući im cijenu. Rast indeksa je objašnjen.
Vratimo se sada pitanju upravljanja rizicima.
Jedno od ključnih pitanja na koje je potrebno odgovoriti prije odluke o kupnji dionice je koliki je rizik njene likvidnosti? Koliko je dionica (promatranog dioničkog društva) moguće prodati bez znatnije korekcije cijene te dionice? Nadam se da će upravitelji fondova uskoro početi bolje upravljati rizikom likvidnosti izlaskom na globalno tržište, te da će državne institucije (pogotovo regionalne razvojne agencije) uskoro stvoriti privlačno poslovno okruženje za nove investicije koje direktno potiču razvoj Lijepe Naše.
Hoće li doći do pada cijena dionica koji se toliko dugo najavljuje? Neće sve dok neto imovina dioničkih i mješovitih fondova svakim radnim danom naraste za u prosjeku 40.000.000 HRK, a količina vrijednosnih papira na Burzi je ograničena. U dioničke i mješovite fondove svakodnevno pristiže novac..
… i to velik novac,ono što me najviše ohrabruje u slijedećem periodu je to da većina novca ide u dioničke fondove,a dionički fond po zakonu MORA imati 60% dionica..isto tako 90% fondova kod nas je na opciji domaćeg tržišta,što znači da NE SMIJE preko 10% kapitala ići van Hrvatske.
Ako fondovi MORAJU kupovati,znači da će tržište rasti…
Još jedna stvar koja me još veseli je to da fondovi drže oko 18 mlrd kn,a oročenih novaca je više od 160 mlrd kn…..isto tako vjerujem u taj priljev……ne potpuni,naravno
Sve u svemu izgleda lijepo….ali budite kolege ipak realni i nemojte očekivati baš ovakav tempo rasta ne znam koliko dugo…
Izračunajte samo koliko vremena treba proći da bi fondovi ove nove 2 mlrd ulupali u dionice…promet naših burzi je cca 100mil…znači samo da oni kupuju sa “novim” novcima mora proći 20 radnih dana…
PS.Shvatite ovo kako želite..
Martingale: ” Hoće li doći do pada cijena dionica koji se toliko dugo najavljuje? Neće sve dok neto imovina dioničkih i mješovitih fondova svakim radnim danom naraste za u prosjeku 40.000.000 HRK, a količina vrijednosnih papira na Burzi je ograničena. U dioničke i mješovite fondove svakodnevno pristiže novac..” … i to velik novac,ono što me najviše ohrabruje u slijedećem periodu je to da većina novca ide u dioničke fondove,a dionički fond po zakonu MORA imati 60% dionica..isto tako 90% fondova kod nas je na opciji domaćeg tržišta,što znači da NE SMIJE preko 10% kapitala ići van Hrvatske. Ako fondovi MORAJU kupovati,znači da će tržište rasti… Još jedna stvar koja me još veseli je to da fondovi drže oko 18 mlrd kn,a oročenih novaca je više od 160 mlrd kn…..isto tako vjerujem u taj priljev……ne potpuni,naravno Sve u svemu izgleda lijepo….ali budite kolege ipak realni i nemojte očekivati baš ovakav tempo rasta ne znam koliko dugo… Izračunajte samo koliko vremena treba proći da bi fondovi ove nove 2 mlrd ulupali u dionice…promet naših burzi je cca 100mil…znači samo da oni kupuju sa “novim” novcima mora proći 20 radnih dana… PS.Shvatite ovo kako želite..
Trebamo reći da su i strani fondovi u igri, a oni zajedno imaju više bilijuna Kn, a naši su narasli i rastu…
Sve u svemu razne privatizacije pozitivno utječu na rast i priljev kapitala u svijetu a i kod nas….. Pozdrav
… i to velik novac,ono što me najviše ohrabruje u slijedećem periodu
je to da većina novca ide u dioničke fondove,a dionički fond po zakonu
MORA imati 60% dionica..isto tako 90% fondova kod nas je na opciji
domaćeg tržišta,što znači da NE SMIJE preko 10% kapitala ići van
Hrvatske.
Imovina dioničkih fondova je narasla za nešto više od milijardu kuna u siječnju (od ukupno 2,15 milijardi kn koliko je rasla imovina svih vrsta fondova). Dakle, nije većina nego polovica. Vrlo je upitna teza da “90% fondova kod nas je na opciji domaćeg tržišta, što znači da NE SMIJE preko 10% kapitala ići van”. Velika većina fondova si je svojim statutima i prospektima dozvolila neograničeno ulaganje (osim u Hrvatsku) u zemlje EU, OECD i CEFTA. To znači da nakon promjena svojih prospekata, koji su za neke u tijeku, u smislu izbacivanja odredbe o ograničenju ulaganja u Srbiju, Crnu Goru, BiH i Makedoniju od 10% mogu i u te zemlje ulagati bez ograničenja. A, mnogi to već i čine. Slažem se da ne treba zaboraviti dionički dio portfelja kod uravnoteženih fondova, ali i mnogi od njih već naveliko su preko Une i Drine.
Ako fondovi MORAJU kupovati,znači da će tržište rasti…
Još jedna stvar koja me još veseli je to da fondovi drže oko 18 mlrd
kn,a oročenih novaca je više od 160 mlrd kn…..isto tako vjerujem u
taj priljev……ne potpuni,naravno
Po meni je vrlo upitno da fondovi “MORAJU kupovati”, a pogotovo zaključak da to “znači da će tržište rasti”. Slom tržišta može biti uzrokovan mnogim razlozima usprkos ne znam kolikom novom priljevu novca. Znači li da, uz konstantni (manji ili veći) priljev novca na burze, nema opasnosti od pada cijena dionica?! Sjetimo se samo zadnjeg pucanja internetskog dioničkog mjehura prije nekoliko godina. A, tada novca na tržištu nije nedostajalo. Dapače, stanje je bilo euforično kao i danas na našem i okolnim tržištima.
Osim toga, ako fondovi i moraju kupovati, pitanje je koliko će tog novca završiti na našem tržištu.
A, u vezi količine oročenog novca u bankama u odnosu na onu uloženu na burze, mogu reći samo to da bih bio sretniji da ga dolazi što manje u sljedećem razdoblju (ili bar postepeno) jer taj novi novac samo će balon napuhnuti još više.
Nisam baš siguran kolega u to,recimo upravo zbog toga KD planira osnovati novi fond.ZB ima fond koji radi mislim čak 80% po Srbiji i Bosni….znači osnovali su novi fond..ako me razumijete..
Izračunajte samo koliko vremena treba proći da bi fondovi ove nove 2
mlrd ulupali u dionice…promet naših burzi je cca 100mil…znači samo
da oni kupuju sa “novim” novcima mora proći 20 radnih dana…
PS.Shvatite ovo kako želite..
Najprije tih dvije milijarde novog novca nisu dvije milijarde novog novca. Kako sad to? E, pa tako. U tih dvije milijarde je uračunat i siječanjski prinos fondova, tj. rast cijena dionica u fondovskim portfeljima. Jer kad neki fond , recimo, s imovinom od 100 mil kn u nekom razdoblju poveća svoju imovinu na 120 mil kn, a tržišni indeks je u tom razdoblju rastao 10% (pa otprilike toliko su rasle i cijene dionica u vlasništvu fonda), onda novih uplata nije 20 mil kn, nego otprilike upola manje. Evo i stvarnog primjera. Godine 2006. imovina svih vrsta naših fondova je narasla 82,8 %. Ali, ako uzmemo u obzir da su naši i indeksi susjednih tržišta rasli u postocima ne predaleko od spomenutog, možemo zaključiti da su nove uplate mnogo manje od onih kakvima se smatra.
Osim toga, tih dvije milijarde si računao kao da će sve otići u dionice i to sve na našem tržištu. Ni približno neće biti tako jer su to uplate i u obvezničke i novčane fondove, a kao što sam već rekao udio domaćih dionica u portfeljima većine fondova će se konstantno smanjivati u odnosu na udio stranih, pogotovo bivše YU.
Nisam baš siguran kolega u to,recimo upravo zbog toga KD planira
osnovati novi fond.ZB ima fond koji radi mislim čak 80% po Srbiji i
Bosni….znači osnovali su novi fond..ako me razumijete..
Ali, priznat ćeš, isto tako je moguće da dobar dio budućih uplata u Victoriju preusmjere u taj novi fond kupujući udjele u njemu. Time posredno ulažu na istok.
Što se tiče fondova ZB Investa, računajući njegove dioničke i mješovite fondove oni imaju imovinu od cca. 3,22 milijarde kuna. Od toga, prema dostupnim podacima, u hrvatske dionice je uloženo oko 630 mil kn. Dakle, manje od petine. A, i drugi će ići tim stopama.
Kolega slažem se sa vama da ste rekli da nisu sve novi novci,ali ipak
Imovina fondova na dan 29.12.2006. je bila 15.400.316.950,00
Imovina fondova na dan 31.01.2007. je bila 17.553.253.753,00
Recimo da je prosječni prinos fondova bio oko 7% (svi zajedno..govorim odokativno)
to je 16.478.339.136,00 što znači da je stiglo novih blizu milijardu ,jer ne vjerujem da je prosječan prinos za mjesec dana,ali za sve fondove,bio preko nekih 7%..
Kako bilo da bilo novi novci dolaze….slažete se?
Kolega slažem se sa vama da ste rekli da nisu sve novi novci,ali ipak
Imovina fondova na dan 29.12.2006. je bila 15.400.316.950,00
Imovina fondova na dan 31.01.2007. je bila 17.553.253.753,00
Recimo da je prosječni prinos fondova bio oko 7% (svi zajedno..govorim
odokativno)
to je 16.478.339.136,00 što znači da je stiglo novih blizu milijardu
,jer ne vjerujem da je prosječan prinos za mjesec dana,ali za sve
fondove,bio preko nekih 7%..
Kako bilo da bilo novi novci dolaze….slažete se?
Naravno da se slažem da svjež novac stalno pritječe. Dapače, čak me zabrinjava brzina kojom se to događa.
Iako,od tih milijardu kuna o kojima govoriš, samo dio će doći u dioničke fondove, od toga samo dio usmjeren u dionice, a od toga samo dio u hrvatske dionice.
Nije stvar toliko u tome pritječe li u fondove ovoliko ili onoliko novca mjesečno, već sam se ja više osvrnuo na na tvoj optimizam (euforiju?) oko toga da ta činjenica osigurava veći ili manji rast tržišta.
Ali, Bože moj, koliko ljudi toliko (legitimnih) stavova. Da se razumijemo, ja sam isto ovo mišljenje o balonima i korekcijama imao i prije par mjeseci, a vidimo kako je tržište od tada raslo. Ne znači da će pad doći u ponedjeljak ili utorak, ali smatram da je pad neminovan bez obzira na priljev svježeg kapitala, ako zbog ničeg drugog, onda zbog toga što fundamenti ni izbliza ne prate rast cijena dionica.
P.S. Malo mi je neugodno kad mi persiraš, pa molim da prijeđeš na ti. Nije li tako i uobičajeno na forumima?