Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Je li tržišna euforija opasna? (objavljeno 15.02.2007.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Je li tržišna euforija opasna? (objavljeno 15.02.2007.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

mmstanic, 17.02.2007. u 15:45
Ne znači da će pad doći u ponedjeljak ili utorak, ali smatram da je pad neminovan bez obzira na priljev svježeg kapitala, ako zbog ničeg drugog,

To je korekcija,koja je normalna stvar i koja će doći..očekujem u svibnju,ako ne i u travnju,ali ipak mislim da će pucati baloni oni koji su stvarno napuhani…ako me razumiješ..

Svakim padom burze ,sve više ulažem u znanje, iščekivajući onaj dan koji će mi donijeti godine veselja... ;)

Iz priložene rasprave je jasno da bi svima nama bilo korisno da netko napokon počne objavljivati statistiku koliki je rast NAV-a fondovske industrije uzrokovan prinosom, a koliki priljevom novih sredstava u fondove. Do sada smo se jedino složili u tome da je priljev novih sredstava jedan od uzroka visokog prinosa i prema fundamentalnoj analizi stvorenog balona.

"[b]Čate[/b]" su najveći problem s kojim je Lijepa Naša suočena.

Razumijem, mmstanic. I, slažem se da je to jedan od mogućih scenarija. Druge nećemo spominjati da ne izazivamo vraga.

"Ne brojite novac dok još sjedite za stolom."-profesionalni kockar

Mislim da nema govora o nekakvoj ozbiljnoj korekciji, dapaće, pred nama su godine uzleta tržišta kapitala zbog približavanja EU, zbog očekivanog podizanja standarda građana, sve većoj osvještenosti građana o mogučnosti ulaganja u dionice ( negdje sam lijepo pročitao, hrvati su prvo otkrili financijski inženjerin, pa kladionice, naposljetku dionice..), kao i konsolidacije ( očekivane ) gospodarstva RH, dozvola mirovnicima za ulaganja u JDD kotaciju, i još neke izmjene zakona koje će se njih ticati..
Korekcije sitnije prirode da, ali ozbiljnije po mojem mišljenju ne.
Razni fond analitičari će naravno govoriti suprotno, imaju i imat će kapitala koji treba uložiti , i govore u vlastitom interesu.
Dokaz tome je početak ove godine, sjetimo se najava sa kraja godine , a pogledajmo stanej na tržištu.
Osobno sam od početka godine 100 % u dionicama , konstantno.

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

primjetno je dosta naivnog razmišljanja, bez uvažavanja činjenica. A činjenice su da svako razvijeno tržište doživljava dvije faze: rast i korekciju. Do sada nijedno tržište nije izbjeglo te dvije faze. Kada krene korekcija, ulagači se žure izvaditi novac čim prije da spriječe daljnje gubitke, jer je strah jača emocija od pohlepe (i zato je pad na tržištu statistički 20% brži nego rast). E, sada postavlja se pitanje tko će biti prvi koji će izmaknuti donju kartu iz kule karata 🙂 Doduše većinski ulagači kod nas su fondovi i njima ne odgovara početak korekcije. Ali druga strana medalje je da ‘obični’ ulagači po službenoj definiciji nisu ‘sofisticirani’ to dok god tržište raste sve više njih će ulagati u fondove, problem nerealnog rasta će se sve više potencirati. I netko će morati biti prvi jer ne može ovako do Mjeseca. A zanimljivo pitanje je kako će onda fondovi procjenjivati jedni druge, tko će se rješavati portfelja brže i ‘spasiti’ se a tko sporije tj. ‘izvisjeti’ U svakom slučaju svakim mjesecom sve zanimljivije, ali sa poznatim ishodom

A zanimljivo pitanje je kako će onda fondovi procjenjivati jedni druge,
tko će se rješavati portfelja brže i ‘spasiti’ se a tko sporije tj.
‘izvisjeti’

Mislim da niti jedan naš fondmanager nema muda krenuti u rasprodaju jer mu nad glavom visi mač loše procjene i možda radnog mjesta. Jer može mu se dogoditi da krivo procijeni i ode u cash, a ostali fondovi pobjegnu u prinosima. Ne bih mu htio biti u koži kad ga gazda pozove na razgovor. Tako da vjerujem da će se fondovi ušančiti tu gdje jesu, pomalo dokupljivati i održavati cijenu, otići na istok koliko se može, a kad balon pukne ili samo napukne…[smiley16]

"Ne brojite novac dok još sjedite za stolom."-profesionalni kockar

Ne znam ljudi, u zadnje vrijeme čitam “Inteligentni investitor” od B. Grahama i tamo se uvelike govori o potrebi usmjeravanja pažnje da se novac na burzi ne izgubi (dok velik broj ulagača, da ne kažem svi, u 1. redu misle na (enormne) dobiti). Daje se niz primjera sa američkih tržišta kapitala izkojih se da vidjeti da nakon vremena velikog rasta dolazi i vrijeme velikog pada. Npr. početak 90-ih i prije tog vremena.
Evo i prigodnog dijela članka iz “Glasa Istre”. Šta mislite o tome ? Je li se naše tržište približilo fazi “pucanja burzovnog mjehurića” ?
Isječak iz članka : Prka je izložio i svoje viđenje financijskog tržišta.
– Burzovni mjehurić je vrlo blizu raspada i, ako se to dogodi, u roku od 24 sata moramo biti spremni, poručio je sudionicima financijske konferencije te ih upozorio na rast kamatnih stopa u svijetu.
Na opasnost od puknuća burzovnog mjehura, odnosno pada cijena dionica, upozorio je i Josip Galinec iz tvrtke To One. Mjesečno se u Hrvatskoj ostvari promet od 1,5 milijardi kuna, a budući da investicijski fondovi raspolažu s 10 puta više novca, prisiljeni su ga seliti vani. Stoga je od listopada udio domaćih dionica u njihovom portfelju pao s 29 na 25,4 posto, a udio inozemnih se povećao s 10,6 na 14,4 posto. Danas u Hrvatskoj nedostaje prodavatelja i stoga su kupci prisiljeni dizati cijene dionicama, a hoće li tako biti i ubuduće, ovisit će o nizu faktora. Cijene dionica neće pasti dok u velikim iznosima bude pristizao novac na račune investicijskih fondova, a oni ga budu ulagali u dionice. No, kada počnu padati uplate fondove, pitanje je koliko će fondovi biti brzi u povlačenju novca, odnosno prodaji dionica iz svog portfelja po tadašnjim cijenama. Daljnje hlađenje tržišta trebalo bi stići od IPO-a T-HT- jer bi novac iz fondova mogao ići u T-HT

Ups, mali ispravak :

U SAD-u pad nije bio 90-ih nego nakon 1999. do 2002. g.

http://www.jutarnji.hr/novac/clanak/art-2007,4,1,trziste_kapitala,68811.jl

kad se pojave na slobodnom trzistu dionice t-ht, hep, agrokora… situacija na hr. burzi ce se stabilizirati.

Bogat si tek kad imaš nešto što nikad ne bi mogao kupiti novcem! (Brooks)

DOIF-ovi sa JP drže 2.3966971865839

MOIF-ovi sa JP drže 2.0280203987335

Svi OIF-ovi sa JP drže 4.4314585925774

Da mi je znati gdje li je Josip Galinec samo pronašao 10 milijardi fondovskog novca u dionicama? Slažem se da iza cijena dionica ne stoji njihova fundamentalna vrijednost i da je P/E omjer 35 zaista visok. Ali tko najavljuje pucanje burzovnog mjehurića? Galinec je najavljivao da je tržište previsoko i da treba prodavati dok je P/E omjer bio 22. Da bi on mogao kupovati. Galinec ima svoj interes. Je li se on povukao sa Zagrebačke burze sa svojim kapitalom?

Povlače li se fondovi iz domaćih dionica? Ne!!!

Udio domaćih dionica u imovini OIF-ova je porastao sa 21.7% od početka godine na 23.36% krajem veljače.

"[b]Čate[/b]" su najveći problem s kojim je Lijepa Naša suočena.

New Report

Close