je li bilo govora o dokapitalizaciji
Nista od dokapa do daljnjega. Pavlovic kaze da bi tu volio vidjeti Mirovince.
Bilo je i pitanje Tankerske plovidbe i onog cirkusa sa propalim dokapom… Pavlovic je vrlo jasno dao do znanja da se tako nesto nikako nije smjelo dopustiti i da se ne smije ponoviti – za sitnis od 25 kn se htjelo preuzeti firmu koja danas ima NAV od oko 240 kn po dionici. Kaze i da Tankerska vise nije u igri, da uopce nije ni pozeljan partner.
Dokap po ovim trenutnim cijenama i sa ovakvom zaradom nije niti potreban. Cijena je trebala biti u rasponu 120-160 kn za neku ozbiljniju pricu ovako niti cijene niti likvidnosti.
Na skupstini je bilo nekoliko malih dionicara, i bilo je dosta zanimljivih prijedloga.
Jedan od prijedloga je bio da firma u nadzorni odbor pusti jednog predstavnika malih dionicara, cime bi pokazala da ide novim smjerom, da se rjesava kostura iz ormara, i da joj je u krajnjoj liniji stalo do malih dionicara. Predlagatelj ovog prijedloga je konstatirao da u NO sjede sve redom politicki postavljeni kadrovi i da bi zato za promjenu prihvacanje ovog prijedloga dalo investitorima nagovijestiti da firma, odnosno njen vecinski vlasnik, ima zelju povecati transparentnost i da stvarno zeli napraviti neke znacajne promjene u ovoj firmi.
Jos je zanimljivije da je Pavlovicu ova ideja dosta dobro sjela, cak ju je sam komentirao naknadno u dva navrata.
Drugi zanimljiv i konkretan prijedlog je bio da se poveca transparentnost financijskih izvjesca. Sada u FI dobivamo samo zakonski propisan minimum podataka, iz kojih jedan potencijalni investitor ne moze gotovo nikako doci do nekih vaznih informacija i tako donijeti neki sud i/ili napraviti neku detaljniju analizu, ili nedajbote pokusati projicirati buduce poslovanje.
Zanimljivo je da je Pavlovic bio jako otvoren i za ovu sugestiju, cak je odmah dao nalog sefici racunovodstva da se na tome poradi, a predlagatelja ovog prijedloga je pozvao da slobodno dostavi popis ili primjer podataka koje zeli vidjeti u FI pa da ce poraditi na tome da se ovaj prijedlog sto prije usvoji. Zelimo vidjeti kolike su ugovorene vozarine za pojedine brodove, politika ugovatanja brodova, kakva je struktura troskova poslovanja, kolika je utilizacija flote… svasta se tu nabrojalo. Kolega ce stvarno napraviti popis podataka koje zeli vidjeti u FI pa se nadajmo da cemo vidjwti bolja izvjesca bec od sljedeceg kvartala. Ako netko ima kakav dobar prijedlog ili zelju neka mi se javi.
Nakon svega ovog moram priznati da me Pavlovic odusevio svojim iskrenim i otvorenim pristupom, sada mislim da stvarno zeli napraviti najbolje moguce za firmu.
Kolrga je predlozio Pavlovicu da firma napravi program otkupa vlastitih dionica. Firma ima novaca na racunu, tako da odvojiti 2-3M kn za otkup vlastitih dionica nije nikakav problem. Ako se dionica trenutno trguje za cetvrtinu NAV-a, pa sto ima jednostavnije i prakticnije za podici vrijednost kompaniji od otkupa vlastitih dionica? Koristi ovoga bi bile visestruke – povecala bi se vrijednost firme jer za svaku potrosenu 1 kn se zauzvrat dobije 4 kn vrijednost, bitno bi se povecala likvidnost dionice, povecala bi se time atraktivnost pa posljedicno i trzisna kapitalizacija firme, te mozda ono najvaznije – firma bi ovime dionicarima poslala jasnu poruku da je poslovanje stabilno, odrzivo, da je dionica bitno podcijenjena i da je buducnost svijetla – dakle, demonstrirala bi sve ono oko cega su trenutno investitori skepticni pa i usprkos tako izuzetno niskim valuacijana se ne usude ozbiljnije zagristi u ovu dionicu. Cilj ovoga naravno ne bi bio napucavati cijenu dionice, to je jasno naglaseno, vec pruziti likvidnost dionicu i doci do ovih dodanih vrijednosti koju su ranije opisane.
Jos jedan info – onaj ugovor sa CIOS-om je voyage ugovor sklopjen na 5 godina i trenutno im je TCE za taj brod 20.000 USD po danu (tocan TCE je promjenjiv i ovisi o dnevnoj cijeni goriva, jer je to, jelte, voyage ugovor).
Jos jedan info – ovaj naruceni LPG brod ce se u cijelosti isplatiti za 8 godina, vec imaju poznatog unajmitelja – neto profitna marza ce mu biti 12,5%.
sada mi je žao što nisam bio,prošli put nisu dozvoljvali pitanja van dnevnog reda
Ovo sve se pricalo nakon sto su odradili sluzbeni dio skupstine. Svi skupa su sjedili jos valjda sat vremena i slobodno razgovarali.
Sada mi je žao što nisam otišao. Obično bude samo formalni dio i razlaz.
Deda ima stila, mora se priznati!
Hvala Mittko za info.
Fališ tamo preko!
Mnogi od vas koji imaju ili prate Jdpl ce se iznenaditi sa 2Q.
Ja sam se pozitivno šokirao, nisam vjerovao da ce bas toliko dobar biti gledajuci da je i 1Q bio dobar.
Kao sto i kaze @mitkko poprilicno zapostavljena dionica sa malim prometom. Nista ne moze biti vjecno tako ni to.
Uskoro cemo doci na svoje. pozdrav svima
Izvješće bolesno dobro!
Neto dobit 26% veća u odnosu na ionako odličan Q1, a čak 130% više od Q2 prošle godine.
EPS u Q2 iznosi gotovo 17 kn po dionici.
EPS za zadnja 4 kvartala iznosi 55 kn po dionici. To je P/E od 1,14.
Vrijednost flote u Q2 porasla za 18,5 milijuna kn u odnosu na Q1!
NAV trenutno iznosi 246 kn po dionici! P/NAV je smiješnih 0,25.
Fantastično!