Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Izvoz drva Hrvatskoj će donijeti 1,2 milijarde USD

Naslovnica Forum Komentari članaka Izvoz drva Hrvatskoj će donijeti 1,2 milijarde USD

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Izvoz drva – … bolje zvuči nego izvoz poluproizoda, polufabrikata, polusirovine. Parket, panel ploče, daske, brodski pod, stolarija, štokovi, vrata, podne obloge, drške, kundaci, čak i piljevina su proizvodi koji se plasiraju od hrv drva na strana tržišta.
Zatim se od hrvatskog hrastovog poluproizvoda u Italiji, Sloveniji, Belgiji proizvodi namještaj – 1 kvaliteta toga namještaja se plasira na Francusko, Njemačko, švicarsko tržiše – to je onaj skuplji namještaj. Drugorazredni namještaj se plasira natrag/uvozi na hrvatsko tržiše – to je onaj junk koji većina imaju doma i u uredima.
Problem br. 1 – nemamo nikakovo specijalizirano dizajnersko tržište finalnog proizvoda. Jako strahovito je teško početi iz ničega, razvijati najkvalitetniji ciklus od obaranja ‘rasta do gotovog namještaja konkurentnog stranom.

Hrvatski poluproizvodi su toliko traženi da počinjemo uvoziti sirovinu za preradu i proizvodnju izvoznog poluproizvoda. Narudžbi je toliko da se svi lome oko kvalitetne sirovine. Opet, sirovina kubicirana je još uvijek triput jeftinija nego primjerice u Austriji ili Italiji – tako da talijani ili slovenci zarade samom preprodajom.

NJEGOVO VELIČANSTVO PARKET je najcjenjeniji hrvatski drvni poluproizvod. Čileanci čak i argentinjosi koji imaju drva i tikovine napretek su ponosni ako imaju makar 1 prostoriju doma obloženu sa La robla de Esclavonia – slavonskim hrastom.Ta manira potječe od austrijskih i njemačkih veleposjednika iz 19 st koji su gradili dvorce u zemljama latino amerike. O kvaliteti drva iz G Kotara ne treba razgovarati – cijela Venecija i Salzburg su u drvetu šuma iznad Rijeke kao i zlatu opljačkanom od tamo.

Bože daj mi da pravim i izvozim parket, da budem bogat,dobro se oženim i da imam 7ero djece!
Usput obratite pozornost na SPVA-R-A, bez obzira na 3 razred zse i nelikvidnost njenih dionica na burzi, ova firma svake godine povećava pasivu sa 1 ili dvije nove firme u RH!! 85% rast pasive godišnje? potcijenjene dionice 4 – 6 puta? hmm negdje sam pogriješio.

dozvolite mi samo redak još,
kamo sreće da hoće koji general uhvatiti se posla podizanja na noge giganta kao što je IKEA.
http://www.ikea.com/gb/en/
to bi nam pomoglo podići ekonomiju na noge a drvnu industriju na čelo hrv gospodarstva gdje joj je i mjesto.
pohvale gen. Miljevcu i ministru Čobankoviću. samo naprijed dalje

New Report

Close